Creșterea performanțelor prin reglarea ceasului biologic

„Reglarea ceasului biologic? Se poate așa ceva?” – Da! Se poate cu puțin efort, perseverență și constanță.

Creșterea performanțelor prin reglarea ceasului biologic

Probabil noțiunea de „ceas biologic” îți este mai cunoscută decât „ritmuri cicardiene” sau „optimizarea performanțelor bazată pe cronobiologie”. Este de înțeles, doar sunt termeni extrem de complicați. Nici nu trebuie neapărat să-i cunoști în de-aproape, maxim câteva noțiuni introductive pentru cultura ta generală. Dacă accesezi link-urile de mai sus, bifezi baza cu ușurință.

Despre ceasul biologic în schimb, ar fi bine să cunoști mai multe pentru a-ți îmbunătății performanțele. Fie că vorbim de mersul la sală, antrenamentele acasă, alergatul prin parc sau pur și simplu optimizarea sarcinilor de zi cu zi, pentru fiecare în parte ai nevoie de o cantitate mai mare de energie astfel încât să le poți finalzia cu succes fără să simți că leșini de oboseală.

Creșterea performanțelor prin reglarea ceasului biologic

De unde începem? Simplu de spus, mai greu de făcut. Dacă lăsăm cuvântul jurnal aici, cât de complicat îți sună? Probabil nu te inhibă, dar dacă îți spunem că trebuie să ții un jurnal în care să scrii zilinc cel puțin trei luni? Ce gând sau emoție îți trece prin corp? Respiră puțin și hai să reluăm discuția.

Creșterea performanțelor prin reglarea ceasului biologic

Dacă n-ai scris niciodată într-un jurnal probabil îți va fi mai greu la început, până ce se prinde obiceiul de tine. Realitatea este că scrisul de mână are numeroase beneficii de care ar trebui să profiți la maxim. Unul dintre ele este că te ajută să fii mai conștient de tine, iar ăsta este punctul de plecare în reglarea ceasului biologic.

Pentru a începe schimbarea trebuie să cunoști unde te situezi astăzi. Notează zilnic, timp de trei luni, ora la care te-ai trezit și ora la care te-ai pus în pat pentru somn. Scrie emoțiile pe care le simte corpul tău și ce gânduri îți trec prin minte. În timp poți vedea zilele sau perioada din lună în care ești cel mai productiv sau leneș. Poți nota de asemenea sarcinile pe care le ai de făcut și să observi când anume ai reușit să-ți bifezi lista fără mari dificultăți.

Jurnalul este un instrument magic la care, din păcate, foarte puțini oameni apelează. Alege să faci acest mic efort pentru tine și fii sigur că avantajele nu vor întârzia să apară. Găsește-ți răbdarea și fii vulnerabil, măcar în fața ta. Fii onest cu fiecare notiță scrisă, doar așa vei ajunge să-ți reglezi ceasul biologic.

P.S. Este normal și chiar recomandat să ai și zile leneșe. Nu este necesar să stai mereu cu motorul turat la maxim. Ai grijă însă ca odihna să fie odihnă și nu pierdere de vreme. Există o diferență!

Reglarea ceasului biologic înseamnă optimizarea ritmurilor cicardiene

Dacă ar fi să cităm din cărțile de biologie sau din cele mai recente studii privind ritmurile cicardiene, sunt extrem de mulți factori demni de luat în seamă. Cu toate acestea, pentru reglarea ceasului biologic ne vom rezuma la ATENȚIE.

Din cauza faptului că ducem o viață extrem de “nenaturală” și înfruntam un număr absurd de circumstanțe pe care nu le întâlneam în trecut, atenția noastră s-a mutat din interior spre exterior. Astfel, dacă vrei să-ți crești performanțele din toate punctele de vedere este necesar să aduci atenția înapoi la tine.

Respectarea și optimizarea bioritmului natural poate duce la o creștere semnificativă a productivității, longevității și fericirii, fiind de asemnea un mod de a îmbunătăți stările psihice și emoționale și de a le stabiliza.

Cum optimizam ritmul cicardian?

1. Primul element al ritmului cicardian asupra căruia ar trebui să ne concentram, este somnul.

2. Al doilea element pentru a optimiza ritmul cicardian – ieși afară din casă macar 10 minute pe zi sau fă îndeajuns de multă lumină naturală în casă; ideal în momentul trezirii (fară lenevit încă o oră în pat).

Ceasul biologic se bazează pe expunerea la lumină naturală pentru a determina când este zi și noapte.
La lumina dimineții, corpul tău știe să fie treaz și alert. În timp ce noaptea, fără strălucirea telefoanelor mobile și a televizorului, ritmul circadian direcționează corpul către producerea de melatonină.

O scurtă plimbare pe jos dimineața te va ajută să-ți setezi ceasul la momentul potrivit pentru ziua respectivă. În timp ce o expunere scăzută la lumină noaptea ajută la relaxarea corpului în somn.

3. Mese la ore fixe, cu cât avem mai multă “ordine” și “rutină” în viață noastră cu atât și restul funcțiilor biologice se vor sincroniza.

4. Exerciții fizice zilnic, nu antrenamente zilnice cu greutăți, dar puțin cardio, puțin stretching, câteva exerciții ușoare pentru “core” ajută de asemenea la obținerea unui echilibru, ore timpurii de somn și trezire.