Tehnologia a ucis iubirea. E cea mai proastă scuză pe care au găsit-o oamenii. Ca să-și ascundă neputința, nedorința, neiubirea.
‘’Pe vremuri, îndrăgostiții își trimiteau scrisori. Acum, le-au înlocuit cu emojis…’’ e clișeul timpurilor digitale. ‘’Dragostea virtuală nu e reală…’’
Oamenii care împrăștie astfel de fake news uită ceva. N-au văzut niciodată senzorul de puls de la mâna ta. N-au măsurat niciodată cu cât bate inima ta când primești notificare de la Ea. Oamenii ăștia, care trăiesc strict cu picioarele pe Pământ, n-au fost niciodată cu capul în nori, nu au dat refresh la un ecran de sute de ori așteptând un mesaj. Oamenii ăștia nu știu că, și dacă vă nășteați altă dată, El rămânea notificarea ta preferată. Și dacă nu ar fi fost notificarea preferată, ar fi fost scrisoarea mult așteptată. Și dacă nu ar fi fost scrisoare, ar fi fost papirus, pergament, mătase chinezească, hieroglifă sau pictură rupestră. Oamenii ăștia nu pot înțelege că doi oameni care trebuie să se întâlnească, se întâlnesc. Doi oameni care trebuie să se iubească, se iubesc.
Alți oameni, care trebuie să găsească scuze, le găsesc. ‘’Tehnologia a mai făcut o victimă: romantismul.’’ Ei nu au văzut niciodată căsuța voastră de Whatsapp. Ei judecă lumea după propriul chip și propria asemănare. Când aproape toate conversațiile lor sunt monosilabice și prescurtate – Cf?, Bn, K, OK, le e greu să-și imagineze că pe lumea asta mai există nebuni ca voi, care își trimit scrisori întregi pe Whatsapp la 00:00, care au tastat pe claviatura telefonului vreo 3 romane epistolare adunate într-o singură căsuță de mesagerie, făcând din căsuța aia, efectiv și afectiv, acasă. Nu au cum să știe cum e să descoperi un cântec, să ți se pară ca a fost scris, vers cu vers, pentru voi doi, să-ți scoți una dintre căști din ureche, să o potrivești în urechea ei și să-l dansați, apoi, în sincron până la ultimul acord. Și, după, să-l puneți pe repeat. Alți oameni nu au cum să știe asta pentru că, dacă ei nu au trăit asta, înseamnă că nu există.
Tehnologia nu e polul opus al umanității, ar trebui să fie parte din ea. Și, dacă iubirea e cea mai frumoasă manifestare a umanității, atunci doar oamenii pot ucide iubirea, în niciun caz tehnologia.
‘’Tehnologia a ucis iubirea’’ e doar o scuză inventată de oameni. La fel ca ‘”pe vremuri ne trimiteam scrisori de iubire…’’ De la apariția speciei, pe Pământ au trăit 107 miliarde de oameni. Când au inventat scrierea, prin desene rupestre, o mică parte dintre ei au lăsat în urma lor povești în piatră. Cei mai mulți oameni, majoritatea covârșitoare din 107 miliarde, nu au scris niciodată o scrisoare de dragoste. Nici în piatră, nici cuneiform, nici hieroglific, nici pe papirus, nici pe hârtie. La fel cum azi, în prezentul digital, majoritatea covârșitoare dintre cei aproape 8 miliarde de pământeni nu își scriu iubirea. Chiar dacă, nicicând în istoria umanității, n-a fost mai la îndemână decât acum să scrii iubirea.
Și, Doamne, ce mult ar fi însemnat pentru unii oameni să trăiască azi, în cele mai bune timpuri pentru iubire. Maitreyi, iubita din tinerețe a lui Eliade, scrie într-un roman publicat spre sfârșitul vieții: ‘’Dacă am fi izbutit ca, în zece ani, să ne scriem câte o singură scrisoare, ar fi fost de ajuns. Cu această unică scrisoare, noi am fi trecut peste oceanele şi continentele care ne despărţeau. Cele două euri ale noastre ar fi redobândit desăvârşirea.’’
Prezentul digital nu face iubirea imposibilă. Dimpotrivă. Trăim vremurile în care chiar și iubirea imposibilă e posibilă. De fapt, iubirea nu cunoaște imposibil. Doar oamenii au ‘’grijă’’ să ne amintească asta.
În ‘’iadul digital’’, creați raiul vostru real. Propriul vostru ‘’rai de doi’’. Ascultați-vă inimile. Am citit la Murakami ce se întâmplă când oamenii își deschid inimile. Ei devin mai buni. Indiferent de timpuri.
#FeelYourBeatofLove
Acest articol este prezentat de HUAWEI. Noua campanie ‘’Sincronizează-ți ritmul inimii’’ se desfășoară în perioada 8-21 februarie.
Găsești AICI reduceri de până la 50% la dispozitivele Huawei, inclusiv la dispozitivele din fotografii: ceasul smart HUAWEI GT2 Pro ( peste 100 de moduri de antrenament, monitorizare ritm cardiac, analizarea calității somnului) și căștile HUAWEI FreeBuds Pro ( funcție de anulare a zgomotului, stabilitate, confort, design atractiv).