Probabil cuvântul „bioritm” nu îți este la fel de străin precum „cronobiologia”. La televizor sau pe internet, bioritmul este pur și simplu mai des menționat de oameni.
Pe înțelesul tuturor, bioritmul și cronobiologia fac parte din aceeași familie. Clanul “Biologinescu” este condus de bunica “Biologie”. Aceasta a avut mulți copii la viața ei, printre care și “Cronobiologia”. Odată cu trecerea timpului, “Cronobiologia” a ajuns să fie la rândul ei părinte, aducând pe lume “Bioritmul”.
Vremea trece și familia se extinde, însă nimeni nu este lăsat în urmă. Fiecare membru în parte este important și înțelegerea istoriei lor te va ajuta cu siguranță în viața de zi cu zi. Hai să descoperim împreună ce sarcini au de făcut membrii familiei în casa lor.
Ce este bioritmul?
Bioritmul este o ramură a cronobiologiei care se ocupă de analiza ritmurilor cicardiene. Ce sunt acestea din urmă? Doar cele mai studiate ritmuri din toate timpurile. Un ciclu are aproximativ 24 de ore. Acesta controlează producția anumitor hormoni, temperatura corporală și somnul. Toate acestea sunt controlate cu ajutorul unui „ceas biologic” (încă o expresie de care cel mai probabil ai auzit).
Ritmul circadian poate fi împărțit în cicluri de rutină în timpul zilei de 24 de ore:
Diurn – ciclul care descrie organismele active în timpul zilei
Nocturn – ciclul care descrie organismele active pe timp de noapte
Sunt studiate, de asemenea, multe alte cicluri importante, inclusiv:
Ritmuri infradiene – ciclul mai mare de 24 de ore. Spre exemplu: ciclul circanual sau anual care guvernează migrația sau reproducerea la anumite specii de animale. Despre un astfel de ciclu putem vorbi și în cazul omului, mai exact al femeilor care au ajuns la menstruație.
Ritmurile ultradiene – ciclul mai mic de 24 de ore. Un exemplu pe care s-ar putea să-l cunoști este ciclul REM de 90 de minute. Ar mai fi de menționat aici ciclul nazal de 4 ore sau ciclul de 3 ore de producție a hormonului de creștere.
Ritmuri de maree – ciclurile observate frecvent în viața marină. Acestea urmează tranziția de aproximativ 12,4 ore de la maree la mare și la spate.
Ritmuri lunare– ciclul care urmează lunii lunare (29,5 zile). Ele sunt relevante de ex. pentru viața marină, deoarece nivelul mareelor este modulat de-a lungul ciclului lunar.
Oscilații genetice – unele gene sunt exprimate mai mult în anumite ore ale zilei decât în altele.
Dar ce este cronobiologia?
Cronobiologia este un domeniu al biologiei care examinează procesele de sincronizare ale ritmurilor mai sus menționate din organismele vii. De exemplu, adaptarea lor la ritmurile solare și lunare. Aceste cicluri sunt cunoscute sub numele de ritmuri biologice. Studiile cronobiologice includ anatomia comparativă, fiziologia, genetica, biologia moleculară și comportamentul organismelor legate de ritmurile lor biologice.
Cronobiologia este pur genetică. Când orice organism viu apare pe pământ, se naște cu o cronobiologie proprie, moștenită în majoritatea cazurilor de la generațiile anterioare. Să ne gânim la un exemplu mai simplu, ca să putem înțelege: SOMNUL. Dacă ești sau nu o persoană matinală depinde în totalitate de cronobilogie. În funcție de genele de somn pe care le ai în corp, poți fi o persoană mai activă ziua sau un om mai productiv noaptea.