Cum gestionăm lipsa de încredere?

Pentru multe lucruri dificile din viața noastră lipsa de încredere este cel mai mare obstacol, în special încrederea în noi înșine.

Cum gestionăm lipsa de încredere?

Gândește-te la aceste dificultăți comune cu care se confruntă cei mai mulți dintre noi:

Pe ce să ne concentrăm: nu avem încredere în inimile noastre pentru a alege la ce ne-ar plăcea să lucrăm acum.

Indecizie: rămânem blocați în nehotărâre pentru că nu avem încredere în noi înșine să alegem ceea ce ne dorim cu adevărat. Nu avem încredere în noi înșine că vom ateriza în picioare dacă lucrurile decurg altfel decât am sperat.

Procrastinare: simțim difcultate mare la o sarcină și apoi o evităm, ceea ce duce la amânare. Nu avem încredere în noi înșine să fim într-un disconfort sau nu avem încredere în noi înșine să ne ocupăm de consecințele care vin după ce am îndeplinit sarcina (critici , judecată sau orice alte consecințe potențiale).

Frica sau stresul în incertitudine: atunci când lucrurile sunt incerte, vom simți adesea stres sau frică. Acest lucru este din cauză că lipsa de încredere din noi ne conduce. Pentru a naviga în acea incertitudine și a face față a ceea ce apare trebuie să luptăm.

Găsirea concentrării: adesea, atunci când încercăm să ne concentrăm pe ceva, ne simțim atrași în o mie de direcții. O mie de lucruri de care trebuie să avem grijă. Nu avem încredere în noi înșine să ne ocupăm de acele lucruri mai târziu.

Dacă nu vă confruntați cu niciuna dintre aceste probleme – felicitări! Probabil că ai o tonă de încredere. Dar cei mai mulți dintre noi ne luptăm zilnic cu acestea. Ceea ce înseamnă că există o oportunitate incredibilă de a practica încrederea.

De ce nu avem încredere?

Dacă avem de-a face cu lipsa de încredere, am putea fi tentați să ne învinovățim pe noi înșine. Dar dacă am avea încredere că există motive întemeiate în care nu avem încredere?

De exemplu, ce se întâmplă dacă am fost făcuți adesea să credem că am greșit altora în copilărie? Ne-ar face să ne simțim prost din cauza asta, nu? Ar fi logic să nu avem încredere în noi, pentru că avem dovezi.

Ce-ar fi dacă alți oameni ne-ar răni, ne-ar trăda, ne-ar tachina în copilărie? Ar fi logic să nu mai avem încredere în alți oameni.

Ce se întâmplă dacă am avea experiențe de eșec și jenă care s-au simțit cu adevărat intense și am învăța să încercăm să evităm aceste sentimente? Ar fi logic să nu avem încredere în noi înșine pentru a putea face față acestor sentimente. La urma urmei, în trecut nu am putut să le facem față.

Lipsa de încredere are sens, dacă am putea vedea toate motivele pentru care am fost învățați să nu avem încredere. Nu trebuie să analizăm aceste motive – doar să avem încredere că avem unele bune. Deci, ce putem face în privința asta?

Cum gestionăm lipsa de încredere în sine – Modalități de exersare

Fiecare dificultate este o oportunitate de a practica încrederea. Când vă confruntați cu oricare dintre dificultățile vieții, acestea sunt oportunități uimitoare de a practica încrederea. În orice moment putem practica încrederea sau non-încrederea. Facem constant această alegere.

Care este practica încrederii? Este să avem încredere că inima noastră vrea ceea ce vrea și că este în regulă să ascultăm asta. Este o practică de a renunța la nevoia ca lucrurile să meargă într-un anumit fel. De nevoia de a fi în siguranță sau confort. Avem încredere că ne putem descurca cu orice se întâmplă. Este încrederea că putem controla orice emoție apare.

Deci… cum putem practica încrederea în acest moment?

Când observi o oportunitate de a exersa, fă o pauză și gândește-te: „Am încredere”. Ia o pauză. Fii prezent. Simte-ți inima! Ce vrea ea? Poți avea încredere în ceea ce vrea sau poți avea încredere în tine că vei naviga în orice incertitudine care apare? Poți avea încredere în tine că îți poți controla emoțiile sau gândurile?

Acest lucru necesită practică. Vei câștiga încredere dacă acționezi în ciuda unei încrederi zdruncinate și vei afla că vei ateriza în picioare sau că vei face față căderii. Vei începe să ai mai multă încredere, dacă acționezi cu încredere. Asta înseamnă să te arunci în gol. Să sari în necunoscut.

Dacă poți începe să ai încredere, ceva puternic se schimbă. Începi să iei decizii mai ușor și poți să-ți parcurgi ziua cu mai multă concentrare și simțindu-te mai relaxat. Lucrurile care se întâmplă nu sunt atât de mari, nici atât de stresante. Începi să “curgi” mai ușor.

Vrei să scapi de lipsa de încredere? Atunci ai încredere în tine că poți să practici încrederea.