De ce unii oameni sunt matinali, iar alții nu

De ce unii oameni sunt matinali, iar alții nu

Unii oameni sunt matinali, iar alții, indiferent de ce fac, nu sunt. Pe oricare parte a baricadei ești, probabil te-ai întrebat cum pot ceilalți să fie așa cum sunt, iar tu nu.

Dacă ești matinal din fire, sigur ai judecat cel puțin o dată o persoană care a întârziat pentru că nu a reușit să se trezească devreme. Te-ai uitat curios și ai încercat fără succes să înțelegi „de ce”, doar ție îți este atât de ușor. Fie că îți sună sau nu alarma, cum crapă de ziuă ești deja în baie făcându-ți rutina de dimineață. Când ajungi să te întâlnești cu alți oameni, vezi că majoritatea au fețele căzute și cască din tot sufletul. Ajungi să te simți puțin ciudat, doar tu ești plin de energie, chiar dacă poate ai depășit ora de culcare aseară.

Pe de altă parte, dacă te afli de partea celor mai puțin matinali, nu înțelegi cum alții se pot trezi fără să amâne alarma de cel puțin cinci ori. Indiferet de câte ori îți propui să te trezești devreme, nu reușești. Cauți să te bagi în pat odată cu găinile și degeaba. Somnul vine când vrea el, iar ochii tot se deschid mult după ce soarele a răsărit. Viața ta este dictată de majoritate, iar oamenii încep de regulă activitatea devreme. Cauți să afli secretul însă tot ce ai auzit nu funcționează la tine.

În ambele cazuri, curiorizatea rămâne în picioare. Cum de unii oameni sunt matinali, iar alții nu? Hai să descoperim împreună motivul!

De ce unii oameni sunt matinali, iar alții nu

Cronobiologia ta este cea care îți controlează ritmurile circadiene și este de fapt genetică. Una dintre genele de somn ale corpului, numită gena Perioadei 2/3, este responsabilă de faptul că te trezești devreme sau târziu. Cu alte cuvinte, nimeni nu face nimic deosebit. Nu există un secret în spatele trezitului de dimineață. Ori o ai în gene, ori nu.

Psihologul Hope Bastine spune cu seninătate că:

Gena Perioadei 2 determină dacă ești o persoană matinală sau o bufniță de noapte, prin reglarea timpului funcțiilor de bază ale corpului tău. Ea determină tendințele sistemului nostru de cronometrare biologică de a se trezi, de a merge la culcare și tot ce se află între ele.”

O genă mai lungă a perioadei 2/3 ar putea însemna că ești setat să te trezești mai devreme. Dacă gena este mai scurtă înseamnă că în mod natural te vei trezi mai târziu. Din cauza a ceea ce este încorporat în genele tale, ai un cronotip de somn. Ce înseamnă asta?

Cronotipurile de somn sunt manifestarea tiparelor de ritm circadian, care sunt uneori clasificate ca: ursul, lupul, leul, delfinul sau ciocârlia dimineții, bufnița de noapte sau pasărea colibri.

„Ciocârliile tind să se trezească în jurul orei 6 a.m., iar fereastra lor de performanță maximă este între 8 a.m. și 2 p.m.. Bufnițele în schimb tind să se trezească la 8 sau 8:30 a.m., cu fereastra de vârf între 10 a.m. și 4 p.m.” explică Bastine.

Concluzia

Genele determină ora de trezire. Unii oameni sunt matinali, iar alții nu deoarece au moștenit din familia lor această trăsătură. Atenție! Există posibilitatea ca tu să fii unica ciocârlie din familia ta sau unica bufniță. Este în regulă. Psihologul Bastine explică următoarele:

Trăsăturile somnului sunt moștenite. Fiecare persoană își moștenește genele de la părinți sau de la descendenții lor, dar unele ar putea rămâne latente de generații”.