Pilates acasă: ce accesorii sunt necesare și cum să le folosești

sursă foto: unsplash.com

Pentru a practica pilates acasă s ai nevoie doar de corpul tău și de dorință de a face, dar dacă vrei să profiti la maximum de sesiune s-ar putea să fii interesat de unele accesorii, precum benzi elastice, gantere, discuri de alunecare și blocuri de yoga.

Metoda Pilates constă într-un repertoriu de peste 500 de exerciții de făcut la sol sau cu aparatele pe care le-a inventat Joseph Pilates. Pentru a îmbogăți practica acasă poți folosi și câteva accesorii foarte simple.

Setul de exerciții Pilates întărește abdomenul, spatele, fesele și mușchii profundi ai abdomenului (centrul de forță, „nucleul”) care susțin sistemul osos.

Cu o practică regulată acasă, puteți întări „nucleul”, alungi coloana vertebrală, crește gradul de conștientizare a corpului, câștiga tonus muscular și flexibilitate.

Metoda Pilates este, de asemenea, un sistem eficient de reabilitare pentru a trata problemele cu spatele, genunchii, șoldurile, umerii și, în general, leziunile repetitive de supraîncărcare.

Îți recomandăm și beneficiile sportului în natură. Antrenament cardio fain & simplu cu care să îți începi dimineața

Pentru ce sunt utile accesoriile?

Recuzitele adaugă varietate exercițiilor de podea. Au scopuri diferite:

Ele îți permit să lucrați în echilibru. Pot facilita unele exerciții. Și pot fi folosite pentru a crește efortul unei anumite părți a corpului.

Ce accesorii sunt necesare pentru pilates acasă

Benzi de cauciuc sau elastice

Benzile elastice opun rezistenta la miscare, de aceea servesc la cresterea fortei pe care muschii trebuie sa o exercite.

Benzile sunt de diferite culori, corespunzând diferitelor rezistențe. În general, benzile galbene sunt cele cu cea mai mică rezistență și aceasta crește odată cu cele roșii, verzi, albastre și negre. Codul de culoare poate varia în funcție de producător.

Pentru a face pilates acasă poți cumpăra un set de benzi cu diferite rezistențe sau doar una. În acest caz, este indicat să alegeți o rezistență mediu-puternică (culoare albastră).

Regula generală de bază atunci când utilizezi o bandă este că aceasta ar trebui să îți permită întotdeauna să realizezi exercițiul cu ușurință.

Puteți folosi banda pentru a-ți întări genunchii și umerii sau pentru a face exerciții la podea pentru întregul corp.

Minge moale sau „softball”

Mingea este folosită pentru a efectua exercițiile pe care Pilates le-a făcut cu „cercul magic”, un cerc flexibil.

Oferă rezistență blândă și este ideală pentru a lucra interiorul și exteriorul coapselor în multe exerciții.

Greutăți sau gantere

În Pilates se folosesc de obicei greutăți ușoare sau gantere, cu o greutate de 0,5 sau 1 kg. Acestea servesc la creșterea încărcăturii pe care o suportă mușchii, ceea ce favorizează activarea și întărirea acestora.

Cu greutăți mai mari, precum cele folosite în sălile convenționale, este posibil doar să pierdeți aliniamentul (pentru că accentul exercițiilor este transferat de la „nucleu” la extremități) și să contractați gâtul, umerii și spatele, ceea ce este exact ceea ce incerci sa eviti cu metoda Pilates.

Ele pot fi folosite atât cu mâinile, cât și cu picioarele atunci când efectuați diferite exerciții în cadrul rutinelor de antrenament. Ganterele exercită grupuri mari de mușchi și stabilizatori.

Printre beneficiile unei sesiuni de Pilates cu greutăți ușoare sau gantere pot fi enumerate:

  • Tonifica muschii intregului corp fara a favoriza o crestere exagerata a volumului muschilor.
  • Acestea oferă stabilitate umerilor, „nucleului” și pelvisului.
  • Elimina grasimile, deoarece creste numarul de calorii consumate.
  • Dacă încă nu ai greutăți sau gantere acasă… Puteți folosi sticle de apă de jumătate de litru (0,5 kg) sau de un litru (1k) sau un pachet de orez.

Glisoare sau discuri glisante

Nu sunt un accesoriu ortodox în sesiunile de Pilates, dar pot fi folosite pentru a introduce unele variații și un pic de distracție.

Discurile de alunecare permit efectuarea de mișcări linte și fluide cu picioarele sau mâinile, astfel încât să se poată lucra atât partea superioară, cât și cea inferioară a corpului.

Cu placile poti lucra multe grupe musculare, inclusiv abdomenul, coapsele din fata si din spate, gambele, pieptul si spatele.

Cu picioarele pe două discuri, puteți aluneca ușor pentru a vă lucra fesieri, quads și hamstring. Prin întreaga gamă de mișcare, mușchii stabilizatori sunt activați, deoarece discurile creează o suprafață instabilă.

Plansarea poate fi folosită pentru a introduce un antrenament aerobic în sesiunea dvs. de Pilates, care necesită inima și plămânii să funcționeze și vă crește arderea caloriilor.

Chiar dacă nu sunteți familiarizat cu acest accesoriu, este ușor să vă adaptați și să efectuați corect exercițiile.

Dacă nu ai deja glisoare acasă… Poți pune un prosop mic sau o cârpă moale sub fiecare picior pe o suprafață moale.

Bloc de yoga sau caramidă

Blocul de yoga sau caramida poate fi folosit si în exercitiile de pilates acasă.

Funcția sa este de a ajuta la atingerea anumitor poziții sau la menținerea echilibrului. Este foarte util atunci când începi să exersezi sau dacă suferi o accidentare care necesită luarea unor măsuri de precauție.

Daca inca nu ai acasa un bloc conceput in acest scop, poti folosi o carte groasa sau o cutie de pantofi.

Care este diferenta dintre o saltea de pilates si o saltea de yoga?

La prima vedere ar putea părea că ai putea folosi un covoraș de yoga în sesiunile tale de Pilates acasă. Dar dacă vrem să fim riguroși cu materialele, adevărul este că acestea sunt diferite.

Covorașul pentru a face Pilates are caracteristicile cerute de tipul de exerciții pe care urmează să le facem pe el. Este asemănător ca lățime și lungime, dar este mai gros (1 cm), mai dens sau mai ferm, iar suprafața este mai netedă și mai alunecoasă.

Când faci yoga, sunt efectuate multe posturi în picioare care necesită un covoraș subțire pentru a promova un echilibru și percepția propriului corp.

La Pilates se fac mai multe exercitii in decubit, pe spate sau pe burta, care necesita mai multa captuseala pentru a nu fi dureroasa.

Daca vrei sa cumperi o saltea pentru Pilates, ar fi bine sa o incerci inainte, pentru ca corpul tau are ultimul cuvant.