Starea de oboseală devine copleșitoare? Iată ce ai putea face!

sursă foto: Pexels

Dacă ai trecut recent printr-o perioadă aglomerată, nu te-ai odihnit suficient de bine sau ai pierdut una sau mai multe nopți, e inevitabil ca starea de oboseală să apară la un moment dat. De regulă, dacă reîncepi să te odihnești suficient – adică 7-8 ore în fiecare noapte, conform indicațiilor specialiștilor – și, în general, îți reechilibrezi stilul de viață, luând pauze în mod regulat și făcându-ți suficient timp pentru tine, îți vei reface „stocul” de energie.

Când starea de oboseală persistă zile sau săptămâni la rând și devine atât de copleșitoare, încât nu te lasă să-ți desfășori activitățile cotidiene în ritmul obișnuit (de pildă, poate observi că te concentrezi mult mai greu sau nu mai ai destulă energie pentru a face sport), aceasta poate fi un semnal de alarmă. Tocmai de aceea, este esențial să iei legătura cu medicul tău, pentru a afla ce se petrece, de fapt, în organismul tău și cum poți remedia problema.

Articolul de azi nu este unul medical și nici nu conține sfaturi medicale: doar medicul este în măsură să elaboreze un plan adaptat nevoilor tale. Cu toate acestea, rândurile următoare te pot ajuta să ai o perspectivă mai amplă asupra stării de oboseală și asupra soluțiilor la care poți apela, astfel încât să te simți mai bine.

Posibile cauze ale oboselii

Rutina de somn deficitară

Atenție: când spunem „rutină de somn deficitară”, ne referim la obiceiurile de zi cu zi, și nicidecum la o noapte-două în care, din diferite motive, nu te-ai odihnit suficient. De pildă, dacă de obicei dormi mai puțin de 7-8 ore, dacă te culci foarte târziu și/sau te trezești foarte târziu, am putea vorbi despre o rutină de somn de o calitate mai slabă, care poate ajunge să te afecteze în viața de zi cu zi. 

Vestea bună e că îți poți forma obiceiuri de somn sănătoase. Provocarea constă în faptul că înlocuirea unui obicei cu un altul (mai) sănătos se poate-ntinde pe câteva săptămâni/luni. În acest proces, e important să-ți stabilești obiective realiste. 

Dacă, să zicem, obișnuiești să te culci mai mereu după miezul nopții, s-ar putea să ți se pară imposibil să începi deodată să mergi la somn la ora 10 seara – chiar dacă acela e obiectivul final spre care țintești. Pentru început, ți-ai putea propune să adormi, de pildă, la ora 23. 

Uite, s-ar putea să-ți prindă bine articolele „Capitalul de oboseală se aseamănă creditului bancar” (Vlad Stroescu, medic psihiatru) și 3 trucuri pentru un somn odihnitor, pe care să le pui în practică

Stresul din viața personală și/sau profesională

Expunerea prelungită la stres, fie că vorbim despre cel din mediul de muncă sau despre cel din viața personală, și gestionarea necorespunzătoare a emoțiilor ce apar în astfel de situații sunt două dintre cauzele frecvent întâlnite ale oboselii. 

Un lucru este cert: nu putem evita la nesfârșit situațiile stresante, dar putem învăța să le gestionăm, să ne punem limite sănătoase, să ne „îmblânzim” perfecționismul și, astfel, să avem mai multă grijă de starea noastră de bine. 

În acest sens, contează să identifici cauza stresului – misiune uneori nu tocmai simplă. S-ar putea să ai nevoie de ajutorul unui psihoterapeut în acest proces. Tot cu ajutorul său, poți învăța cum să-ți gestionezi emoțiile din perioadele mai grele. 

Anumite afecțiuni

Diferite afecțiuni se pot manifesta și prin starea de oboseală permanentă. Tocmai de aceea, este bine să te consulți cu medicul tău atunci când oboseala nu-ți dă pace. Acesta îți poate recomanda să faci un set de analize și/sau alte investigații, pentru a stabili diagnosticul și, mai apoi, planul de tratament. 

Soluții pentru combaterea stării de oboseală

Soluțiile propuse mai jos nu înlocuiesc vizita la medic, dar pot veni în completarea ei.

Odihnește-te suficient 

Include somnul printre prioritățile tale zilnice. Asigură-te că-ți faci programul de așa natură, încât să poți acoperi cele 8 ore de somn/noapte, recomandate de specialiști. Sigur, asta poate presupune să-ți schimbi unele obiceiuri, iar pe unele chiar să încerci, pe cât posibil, să le eviți: de pildă, e indicat să nu stai pe telefon/laptop/tabletă înainte de a merge la culcare.

Fă alegeri alimentare cât mai sănătoase

Un stil de viață echilibrat e format dintr-o rutină sănătoasă de somn și din alegeri alimentare sănătoase. Acestea pot varia de la o persoană la alta, în funcție de diagnosticul stabilit de medic: de exemplu, dacă acesta constată că starea de oboseală e un simptom al anemiei, îți va face recomandări alimentare adaptate nevoii tale din acest moment. 

Ca să-ți faci o idee mai amplă despre ceea ce presupune, în general, alimentația echilibrată, te invităm să citești articolele: 

Nu în ultimul rând, găsești o serie de informații utile și de specialitate în cadrul podcastului Fain & Simplu Legile nutriționistului antidiete. Doctor Mihaela Bilic.  

Învață să-ți asculți corpul și să-i respecți nevoile

Nevoia de a demonstra că poți, că ești în stare, izvorâtă adesea din perfecționism, te poate împinge de la spate să te implici în mult mai multe sarcini, fie ele personale sau profesionale, decât poți duce. Chiar dacă te simți obosit(ă), nu obișnuiești să-ți iei pauze sau s-o lași mai moale, ceea ce, în timp, poate favoriza instalarea burnoutului

Tocmai de aceea, e esențial să înveți să intri în contact cu corpul tău și să-i asculți nevoile. În zilele în care te simți copleșit(ă) de oboseală, ai putea încetini ritmul sau, dacă ai această posibilitate, ai putea lua o pauză mai lungă. Totodată, ai putea învăța să refuzi proiecte care te-ar suprasolicita. E ok și chiar sănătos să spui, din când în când, nu. Sănătatea ta e prioritară. 

Cum îți asculți propriul corp? O bună metodă ar putea fi meditația, despre care poți citi în articolele Tipuri de meditație pentru începători. Cum știi care este cel mai potrivit pentru tine și Beneficiile meditației: cum ne ajută meditația din punct de vedere emoțional.  

Dedică-ți (mai mult) timp ție

La fel ca odihna suficientă și de calitate, și timpul zilnic pe care ți-l dăruiești tu ție este (sau ar trebui să fie) o prioritate: fie că e vorba despre savurarea în tihnă a cafelei de dimineață, de o plimbare relaxantă pe jos, despre o baie cu sare de mare făcută seara sau despre orice altă activitate care te ajută să te reîncarci și să-ți răsfeți trupul și sufletul. 

Am scris aici despre importanța timpului pe care ni-l dedicăm nouă înșine și despre cum putem să-l transformăm într-un obicei pe cât de plăcut, pe atât de necesar. 

Ia în considerare opțiunea de a merge la psihoterapie

Psihoterapia e din ce în ce mai căutată în zilele noastre, fiindcă reprezintă o oportunitate de autocunoaștere ghidată și de dezvoltare personală. Cum te poate ajuta mersul la psihoterapie dacă te confrunți cu oboseala? 

Ei bine, dacă starea de oboseală e, de pildă, legată de nevoia de a demonstra că poți, că ești valoros/valoroasă (una dintre nevoile asociate perfecționismului), poți înțelege de unde izvorăște ea și cum o poți gestiona, astfel încât să eviți în viitor suprasolicitarea. 

Sigur, acesta e doar unul dintre beneficiile psihoterapiei. Tot în cadrul ședințelor de psihoterapie poți învăța cum să-ți accepți și gestionezi emoțiile, dar și cum să abordezi perioadele mai aglomerate din viața ta. 

Gând de final

Dacă oboseala te copleșește, nu ezita să mergi la medic, pentru a afla care este cauza ei și cum poți începe să fii din nou bine cu tine. Totodată, fă din odihnă și din timpul pentru tine o proritate. Acordă atenție alimentației și, pe cât posibil, fă alegeri alimentare prietenoase cu sănătatea ta. Învață să-ți asculți corpul, pentru a răspunde nevoilor sale așa cum se cuvine, iar el îți va fi recunoscător.