Beneficiile emoționale ale scrierii în jurnal

Jurnale colorate și creioane
sursă foto: Unsplash

Poate că ultima dată când ai scris în jurnal a fost în copilărie sau adolescență. Sau poate că nu ți-ai așternut niciodată gândurile și ideile pe hârtie, dar titlul acestui articol ți-a atras atenția și acum vrei să afli despre ce este vorba. 

Adevărul este că nu e niciodată prea târziu să te apuci să scrii în jurnal, să incluzi acest obicei în rutina ta zilnică, mai ales că journalingul te poate ajuta, pe termen lung, din multe puncte de vedere, inclusiv din punct de vedere emoțional. Nu întâmplător este recomandat ca tehnică de (re)cunoaștere și observare a emoțiilor și, mai mult decât atât, ca metodă care facilitează conectarea la sine.

Pentru a înțelege importanța ținerii unui jurnal personal, te invităm să descoperi principalele beneficii emoționale ale scrierii în jurnal. În plus, în partea a doua a articolului îți propunem o serie de sfaturi practice pentru a începe să integrezi în viața ta obiceiul de a scrie în jurnal.

8 beneficii esențiale ale scrierii în jurnal

Conectarea la propriul univers emoțional

În articolul despre recunoașterea emoțiilor ți-am povestit cum se poate transforma scrisul în jurnal într-o activitate cu rol terapeutic, care te ajută să te conectezi la tine și la emoțiile tale. Practic, el devine o formă prin care exprimi lucrurile pe care le simți și, esențial, prin care înțelegi în profunzime ce simți. Scrisul în jurnal este o oglindă a emoțiilor tale – inclusiv a celor pe care, poate, că le-ai reprimat de-a lungul timpului. 

Pentru a ajunge la ele și pentru a le lăsa să iasă la suprafață, însă, este nevoie de timp. De aceea, este de ajutor să scrii în fiecare zi sau, pe cât posibil, cât mai des.

Gestionarea emoțiilor considerate „negative”

Tot în articolul despre emoții am povestit de ce ele nu sunt pozitive sau negative, ci sunt, pur și simplu, emoții. Clasificarea aceasta te poate determina să fugi de cele catalogate ca fiind negative (printre ele amintim tristețea, frica, furia, dezgustul), indezirabile, rușinoase.

Scrisul în jurnal (cu sinceritate) este o modalitate prin care dai glas inclusiv unor astfel de emoții – emoții pe care, în timp, înveți să le accepți: înțelegi că fac parte din tine și că sunt absolut firești. Că este normal să le simți și să le exprimi într-un mod sănătos, adică inclusiv prin intermediul scrisului în jurnal. 

Acceptarea propriei vulnerabilități

Scrisul constant în jurnal este asemenea unei călătorii pe parcursul căreia înveți să te împrietenești cu propria vulnerabilitate, să-ți accepți temerile, să nu te mai judeci aspru, să fii blând(ă) cu tine.

Analizarea propriilor comportamente și obiceiuri

Prin intermediul journalingului, poți să analizezi evenimentele, întâmplările și situațiile din trecutul recent sau îndepărtat, și din poziția observatorului. Astfel, în timp poți înțelege care sunt comportamentele și obiceiurile personale care au dus la repetarea unor tipare pe care simți nevoia să le schimbi.

Gestionarea stresului

Scrisul în jurnal este și o modalitate prin care poți schimba relația pe care o ai cu factorii care generează situații stresante în viața ta. De exemplu, dacă recitești și analizezi cu atenție paginile scrise în trecutul relativ recent, ți-ai putea oferi răspunsul la unele dintre cele mai importante întrebări pe care le ai în prezent: Acest job (mai) este potrivit pentru mine și pentru ceea ce îmi doresc să fac?, O relație de prietenie nu mai funcționează așa cum funcționa înainte. Ce s-a schimbat, de fapt? Care sunt lucrurile pe care le mai am în comun cu persoana respectivă?, Oboseala mă copleșește. Nu dedic suficient timp vieții personale, activităților care îmi aduc bucurie și care mă relaxează, sau este vorba despre altceva?

Activarea laturii creative

Ținerea unui jurnal personal se poate transforma și într-un mod prin care îți pui, involuntar, rotițele creativității la treabă, în sensul că poți găsi diferite forme cu ajutorul cărora exprimi ceea ce simți, ceea ce ți s-a întâmplat recent, ceea ce ai observat: prin povestioare, poezii sau tot felul de desene. 

Sigur, este bine ca acest lucru să vină natural, spontan. Este, să zicem, opțional. Cu alte cuvinte, atunci când te apuci să scrii în jurnal, important este să exprimi ce gândești, ce crezi și ce simți, așa cum îți este la îndemână, și nu să cauți metode creative de exprimare a sentimentelor și trăirilor. 

Spontaneitatea

Acest beneficiu vine în completarea celui de dinainte. Scrisul într-un jurnal personal este spontan și nu trebuie să respecte nicio regulă, ba chiar vei observa uneori că ideile îți vin de-a valma (și este în regulă să se întâmple și așa). Astfel, îți dai voie să scrii… pur și simplu, fără să analizezi excesiv fiecare cuvânt sau frază. 

Urmărirea evoluției personale

Prin recitirea paginilor vechi (de câteva săptămâni, luni sau ani) din jurnal, ai șansa să te redescoperi pe tine cel din trecut, să-ți analizezi călătoria și evoluția de la o perioadă la alta. De pildă, poate că ai început să scrii în jurnal pentru că ai vrut să te conectezi la propriul univers emoțional. În faza inițială, îți era dificil să-ți accepți așa-numitele „emoții negative”, iar acum este confortabil și eliberator să le recunoști și să le exprimi sănătos. Deoarece ai povestit tot procesul în jurnal, acum poți să ai o privire retrospectivă asupra călătoriei tale emoționale. 

sursă foto: Unsplash

Ce e bine să știi dacă vrei să te apuci să scrii în jurnal

  • Scrisul în jurnal nu are un prim scop artistic sau creativ. Sigur, dacă simți nevoia să te exprimi în moduri creative, iar acest lucru îți vine natural, nu ezita s-o faci: completează textele cu desene, ilustrații, poezii, citate. Reține că journalingul este, în primul rând, un mod prin care te întâlnești cu tine și cu emoțiile tale. Așadar, scrie ce simți, cum simți, fără să te gândești la o anumită ordine sau la cele mai potrivite cuvinte.
  • Pentru a da roade, este bine ca scrisul în jurnal să se integreze în rutina ta zilnică. Poate că te gândești că nu ai suficient timp să scrii în fiecare zi. Este important să știi, însă, că poți adapta oricând durata la timpul de care dispui. În unele zile poți scrie doar 5-10 minute, în altele – chiar și o oră. Uneori poți scrie dimineața, alteori – seara, după încheierea programului de muncă. Nu e musai să respecți anumite intervale și momente ale zilei. În timp, scrisul în jurnal va deveni un obicei firesc și natural din viața ta de zi cu zi. 
  • Ține un jurnal fizic. Scrisul de mână este autentic, mai personal și mai vulnerabil.