Editorial Mihai Morar: CUM L-AM SALVAT PE FĂT-FRUMOS

Orașul Faptelor Bune

Fotografia asta va rămâne una dintre cele mai frumoase amintiri din 2020. A fost făcută la câteva secunde după ce am terminat de strâns peste 800.000 LEI pentru Răzvan. Răzvan e în fotografie cu noi, pe ecranul din spate.

Oricât de proastă ar fi rezoluția Zoom-ului, i se vede zâmbetul perfect și lacrima cursă pe obraz. Ce zâmbet, ce lacrimă…

Ce om… Ce Făt Frumos… Răzvan e student la Poli, e înotător de performanță. A fost student. A fost înotător. La începutul lui 2020, înainte ca lumea toată să se întoarcă pe dos, lumea lui Făt Frumos s-a întors pe dos. După niște analize, a aflat că are leucemie. Lumea lui Făt Frumos era întoarsă a doua oară pe dos. Acum 5 ani, în plină adolecență, mama lui Făt Frumos a plecat la ceruri. Și mamele feților frumoși fac tumoare cerebrală. Și feții frumoși fac leucemie.

Ce an… Noi ne-am plâns că a trebuit să stăm 2 luni închiși în casă. Noi ne-am plâns că ne-a luat libertatea o mască. Dar vă imaginați că Răzvan a stat, anul ăsta, 9 luni legate în spital? Zi de zi. Și nu a putut să vadă pe nimeni săptămâni întregi. Și Răzvan nu s-a plâns de nimic…

Când am aflat, în Orașul Faptelor Bune, despre povestea lui, Răzvan mai avea o zi până când Facebook suspenda campania de strângere de fonduri. El era deja la Tel Aviv, în clinică. Dar ca să termine tratamentul de acolo avea nevoie de 800.000 lei. Însă, adunase în 2 luni de zile 130.000 de lei.

Aveam 24 de ore pentru misiune. Avantajul nostru, al celor de la ZU, e că suntem atât de nebuni încât credem în povești cu Făt Frumos. Ne-am apucat de treabă. Copii care și-au donat pușculițele pentru Răzvan, corporatiști care și-au donat primele, români plecați afară, îngeri rămași în țară, un anonim care a virat 150.000 lei…

Cu câteva ore înainte de expirare, pentru Răzvan se dona cu o viteză de 1000 de lei pe minut. Și magia s-a întâmplat: în direct cu Răzvan, de la spitalul din Israel, am atins și depășit pragul de 800.000.

Făt Frumos a fost salvat de oamenii care fac din basme realitate. Cu o singură condiție: oamenii trebuie să se dea peste cap. De trei ori, ca Făt Frumos în basme.

Poza asta e finalul fericit al basmului cu Făt Frumos din Lacrimă. Făt Frumos cu o Lacrimă … pe obraz. Lacrimă de fericire. Iar oamenii de lângă mine…echipa ZU…singurii oamenii pentru care aș pleca de acasă o săptămână, an de an, înainte de Crăciun.

Ei sunt oamenii cu care m-aș duce până la capătul lumii. Ca să-l salvăm pe Făt Frumos.