O puteți numi lene sau procrastinare, dar ideea de a nu face nimic atunci când lucrurile trebuie făcute este adesea considerată a fi un semn de slăbiciune sau sustragere. Uneori lenea apare atunci când nu vrei să te confrunți cu ceva, cum ar fi o corvoadă plictisitoare sau o confruntare dificilă cu cineva. Alteori, poate fi pentru că te simți copleșit și crezi că sarcina are nevoie de o întreagă echipă și nu doar de tine. Și apoi sunt acele momente în care pur și simplu nu poți fi deranjat. În orice caz, pur și simplu nu este o trăsătură de dorit. Dacă te-ai întrebat vreodată cum învingi lenea avem pentru tine un număr de pași, segmentați în 3 părți, pe care ar trebui să-i respecți!
Setează-ți mindset-ul!
Pasul 1. Descoperă adevărata problemă.
De fiecare dată când începi să fii leneș, dă-te înapoi și fă o mică evaluare a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat. Lenea este, în general, un simptom și nu o problema în sine. Care este cauza lipsei tale de motivație? Ești obosit, copleșit, rănit, ți-e frică, sau pur și simplu ești neinspirat și blocat? Cel mai probabil, problema pe care o ai este mai mică decât crezi și poți trece de ea mai ușor decât îți dai seama care este.
Orice ar fi, fă tot posibilul pentru a o dezgropa. În cele mai multe cazuri, este o problemă măruntă sau un detaliu specific. Găsirea cauzei este singura modalitate prin care o poți aborda cu adevărat. Odată ce ai aflat-o, îi puteți face față eficient.
Pasul 2. Concentrați-vă asupra problemei descoperite.
Poate fi greu să rupi vechile obiceiuri, dar caută pași mici pe care îi poți face pentru a te obișnui să fii productiv și pentru a descoperi noi modalităși despre cum învingi lenea. Poate că nu este soluția rapidă pe care o cauți, dar va fi permanentă. Ia în considerare următoarele:
• Dacă ești obosit, începe să dedici ceva timp relaxării. Toată lumea are nevoie de timp liber. Dacă programul tău nu îți permite, s-ar putea să fii nevoit să faci niște sacrificii. Dar rezultatul cu siguranță merită.
• Dacă ești copleșit, fă un pas înapoi. Cum poți simplifica ceea ce ai în farfurie? Îl poți analiza în secțiuni și îl poți face mai mic? Poți să faci o listă de priorități și să le abordezi pe rând?
• Dacă îți este frică, află de ce? Evident, asta e ceea ce ai vrea să faci. Ți-e frică să-ți atingi potențialul? Ți-e frică să-ți atingi în sfârșit obiectivele și apoi să nu mai ai nimic de făcut? Gândește-te! Oare frica ta este irațională?
• Dacă simți durere, poate singurul răspuns este timpul. Durerea, tristețea, toate acele emoții negative nu vor dispărea după bunul plac. Rănile noastre au nevoie de timp pentru a se vindeca. A pune mai puțină presiune asupra ta pentru a nu mai suferi poate fi catalizatorul schimbării pe care o cauți.
• Dacă nu ești inspirat, ce poți schimba la rutina ta? Te poți pune într-un mediu diferit sau trebuie să cucerești un demon care se află în mintea ta? Cum poți să îți îmbunătățești viața de zi cu zi? Poate te ajută muzica pe care o asculți, mâncarea pe care o mănânci sau priveliștea pe care o vezi. Nu rămâne decât să încerci ceva diferit.
Pasul 3. Organizează-te.
A avea dezordine în jurul nostru – chiar și atunci când este doar vizuală – poate fi un dezastru enorm pentru abilitățile noastre motivaționale. Orice ai putea face pentru a organiza lucrurile din jur, fă-o. Fie că este vorba de biroul tău, de mașina ta, de toată casa ta sau de rutina ta, curăță-te.
Sunt multe lucruri care se întâmplă în subconștientul nostru pe care nu le luăm în considerare. Poate să fie vorba de o paletă de culori neplăcută, de o cantitate inadecvată de lumină sau de o lipsă de echilibru și de compoziție a felului cum sunt aranjate lucrurile. Într-un fel, știm undeva în adâncul minții noastre că ceva este în neregulă. Scapă de acel mic lucru, dar puternic de descurajant. Cum învingi lenea? Organizându-te.
Pasul 4. Ascultă conversațiile pe care le ai cu sine.
Uneori comportamentele oamenilor provoacă gânduri, iar uneori gândurile provoacă un comportament. Acoperiți-vă bazele și scăpați de dialogul interior negativ. Gândindu-te: „Doamne, sunt atât de leneș. Nu merită să fac asta!”, nu te va duce nicăieri. Așa că oprește-te. Numai tu ai controlul asupra casetei care se desfășoară în spatele ochilor tăi.
De fiecare dată când descoperi modul acesta dăunător de gândire, răsucește-l în sens pozitiv. “A fost o dimineață lentă, dar acum este timpul să-mi recapăt energia. Trebuie să mă organizez!”
Vei fi surprins că această simplă creștere a pozitivității mintale ți-ar putea schimba de fapt perspectiva.
Pasul 5. Practicați prezența 100%.
Atât de mulți dintre noi nu ne face timp să ne oprim și să mirosim trandafirii. Îndepărtăm o masă grozavă doar pentru a ajunge la desert, doar pentru a ajunge la vin, doar pentru a ajunge la culcare cu stomacul prea plin. Ne gândim mereu la următorul lucru grozav în loc să trăim în acest moment minunat care este acum. Când începem să trăim momentul, vrem să profităm de el.
Data viitoare când te trezești cu gândul la trecut sau la viitor, trage-te înapoi în prezent. Fie că este vorba de mediul din jurul tău, de mâncarea din farfurie sau de muzica din urechi, lasă-le să-ți arate cât de frumos este să mergi pe Pământ și să trăiești. Uneori oprirea și încetinirea ne pot oferi energia de a profita de ceea ce avem la dispoziție. Acumularea de energie cu siguranță te va ajuta în drumul în care afli cum învingi lenea.
Pasul 6. Gândește-te la beneficii.
Acum că te concentrezi pe prezent, încercă să te gândești la ceva mai bun. Ce s-ar întâmpla dacă, în loc să irosești dimineața în pat, te-ai trezi și ai face yoga, ți-ai termina munca sau ai găti un mic dejun grozav? Ce s-ar întâmpla dacă ai face asta practic în fiecare zi în următoarele șase luni? Ar fi minunat, nu? Lasă aceste idei pozitive să îți preia șirul gândurilor. Dă-ți singur seama că, odată ce vei porni și vei dezvolta obiceiul, totul va deveni mult mai ușor.
Aceștia sunt cei 6 pași ai primei părți. Te lăsăm să asimilezi informațiile pe care tocmai le-ai primit și să le pui în aplicare.
Pentru a afla cum învingi lenea este nevoie să rămâi cu noi până la final pentru a decoperi părțile 2 și 3.