Cum scrii într-un jurnal?

Cum scrii într-un jurnal?

De multe ori te-ai gândit să ai propriul tău jurnal în care să-ți scrii gândurile, emoțiile și sentimentele, dar n-ai știut cum să începi. Poate, au fost momente în care ai luat pixul și te-ai gândit să scrii tot ce aveai în minte. Ai scris tot ce aveai pe suflet, din dorința de a te elibera, însă pe foaie rezultatul părea un haos.

În continuarea acestui articol, îți vom prezenta o modalitate simplă prin care să îți organizezi gândurile pe hârtie.

Cum scrii într-un jurnal?

Când ești cu pixul în mână și vrei să te apuci de scris, amintește-ți acronimul: WRITE!

W – What sau Despre ce vrei să scrii?

R – Review sau Reflectează ascupra motivului

I – Investigate sau Examinează-ți gândurile și sentimentele

T – Time sau Fă-ți timp pentru a scrie

E – Exit sau Ieși din poveste și analizează

Primul pas în redactarea unui jurnal este să-ți răspunzi la întrebarea: Despre ce vreau să scriu?

Gândește la momentul prezent. Află ce situații te pun pe gânduri sau îți provoacă emoții și sentimente puternice. Rămâi în prezent și dă-le un nume, apoi începe să pui totul pe hârtie.

Următoarea etapă implică să-ți iei un moment de reflecție. Astfel, stai nemișcat, calmează-ți respirația și concentrează-te doar asupra textului.

Încearcă să începi propozițiile cu afirmații la persoana întâi, singular. De exemplu: „Eu…”, „Simt…” sau „Vreau…”. De asemenea, păstrează timpul prezent atunci când scrii. Integrează în text cuvinte precum: „Astăzi…”, „Acum…” sau „În acest moment…”.

Examinează-ți gândurile și sentimentele. Pe măsură ce scrii, este posibil ca mintea ta să se rătăcească. Ia-ți un moment pentru a te echilibra. Altfel spus, fă o pauză și citește ce ai scris. În acest fel, te reconectezi cu situația din prezent și poți continua.

Cum scrii într-un jurnal? Ce scrii într-un jurnal?

Jurnalul este caietul tău de gânduri, emoții și sentimente.

Scrie în jurnal atâta timp cât simți să o faci. Nu te forța să scoți cuvinte când ele nu vor să apară.

Cu toate acestea, ca un jurnal să-ți aducă beneficii este important să faci din scris o rutină. Așadar, asigură-te că scrii cel puțin 5 minute zilnic.

În această etapă de journaling poți începe să-ți notezi ora la care ai deschis caietul și ora la care l-ai închis. De exemplu, poți seta o alarmă care să anunțe momentul în care să te ocupi de tine. Astfel, vezi cât timp îți ocupă în medie scrisul în jurnal.

În final, ieși din povestea conturată până în prezent și analizează. Cu alte cuvinte, ia-ți un timp pentru a citi tot ce ai scris în ziua respectivă.

Rămâi obiectiv și formulează o concluzie de două sau trei propoziții. Acestea din urmă pot începe cu afirmații precum: „Simt…”, „Observ…” sau „Sunt conștient de…”. Tot aici poți insera pașii pe care ți-i dorești să îi faci mai departe.

Acum că știi cum să scrii într-un jurnal, nu mai sta pe gânduri și începe!

Mădălina Costache