4 Sfaturi pentru astenia de toamnă

4 Sfaturi pentru astenia de toamnă

Vara s-a terminat oficial și intrăm cu pași timizi în toamnă. Schimbările se văd și se simt pe toate planurile. Pentru unele persoane, acest anotimp colorat, aduce după sine și un val amar de melancolie. Nu puțini sunt cei care se lasă cuprinși de emoție, iar corpul lor nu face decât să reacționeze. În acest articol vei găsi câteva sfaturi pentru astenia de toamnă care s-ar putea să te ajute.

Ce este astenia de toamnă și cum ne afectează?

Cauza principală a acestei tulburări se află în hormonii care reglează funcționarea organismului. S-a demonstrat că aceștia nu se adaptează întotdeauna bine reajustărilor de lumină, temperatură și oră, care apar odată cu schimbarea anotimpurilor.

Când suferim de astenie, dormim prost, suntem mai obosiți, ne este greu să ne concentrăm, avem slăbiciune musculară și ne simțim mai triști, mai apatiți și mai iritați… Cu alte cuvinte, oboseala ne invadează și ne pierdem din vitalitate. Pur și simplu, fără niciun motiv aparent, ne simțim mai rău.

Astenia de toamnă nu este o boală sau un sindrom, deoarece efectele sale dispar de îndată ce organismul se adaptează la schimbările sezoniere. Așadar, cel mai bun tratament este prevenirea.

4 Sfaturi pentru astenia de toamnă

Ai grijă la igiena somnului

Oboseala ta se datorează parțial schimbării de oră. Se pare că trecerea la programul de iarnă nu este pe placul ceasului intern al omului. Pentru a reveni la normal, încearcă să dormi 8 ore și să menții o rutină. Mergi seara la culcare și trezește-te pe cât posibil la aceleași ore în fiecare zi. De asemenea, încearcă să nu stai treaz până târziu.

Mâncare ușoară și hidratare

Alege o dietă sănătoasă cu alimente de sezon și ușoare. Evită alimentele procesate bogate în grăsimi sau zahăr. Reține că toamna este indicat să mănânci de aproximativ cinci ori pe zi pentru a menține nivelul de energie. Pe de altă parte, este importantă și hidratarea. Bea doi litri și jumătate de apă pe zi. Ca să-ți fie mai ușor, poartă mereu cu tine o sticlă mică de apă pentru a bea atunci când ai nevoie.

Fă sport minim 30 de minute pe zi

Dacă ești un cititor fidel probabil nu mai este necesar să-ți enumerăm beneficiile sportului. Acestea sunt valabile indiferent de sezon. Poate instalarea toamnei te face mai puțin dornic să ieși la mișcare, însă încearcă să-ți găsește motivația. Dacă alergatul nu este pentru tine, încearcă o plimbare mai lungă prin parc. Crede-ne, orice pas face diferența!

Sportul nu este inclus pe lista de sfaturi pentru astenia de toamnă ca umplutură. Dacă faci cel putin o jumatate de ora de mișcare, vei genera endorfine. De ce este important? Asa te ajuta sa învingi apatia; obții un tonus muscular mai bun, elimini toxinele și te simți mai ușor. Practic pui un scut între tine și oboseală, iar asta este fix ce ai nevoie toamna asta.

Profita de orele de lumină pentru a ieși la plajă

Toamna este încă la început, așadar încă mai poți profita de apa mării. Dacă nu îți permiți o scurtă vacanță pe litoral, mergi la piscină. Gândește-te că iarna este la o aruncătură de băț distanță, profită cât mai poți de timpul cald rămas. Pe lângă temperaturi, lumina nu este de neglijat. Stai cât mai mult afară, în lumină naturală. Starea ta de bine va crește văzând cu ochii, deoarece lumina activează o serie de neurotransmițători și stimulează secreția de hormoni responsabili de emoții și controlul biologic în funcție de zi și de noapte.

Nutrienți care te vor ajuta să-ți ridicați moralul toamna asta

În final, îți lăsăm o listă scurtă de nutrienți la care nu trebuie să faci rabat în acest anotimp. Probabil mai mult ca în tot restul anului ai nevoie de:

  1. Fier: Lipsa acestui mineral provoacă oboseală, amețeli și lipsă de concentrare. Alimentele cele mai bogate în fier sunt crustaceele (cocoșii, scoici și altele asemenea), carnea, peștele și leguminoasele.
  2. Omega 3 și Omega 6: Aceste grăsimi alcătuiesc 30% din structura lipidică a creierului, așa că sunt cheia „sănătății” neuronilor tăi și a unei bune funcționări a sistemului nervos.
  3. Triptofan: Este un aminoacid esențial pentru fabricarea serotoninei, care la rândul său se transformă în melatonină noaptea și te ajută să dormi bine. Se obține doar prin alimentație, așa că includeți în alimentație: ouă, lactate, pește, carne, leguminoase (soia), nuci și fructe.
  4. Vitaminele A, C și E: Ele furnizează antioxidanți, a căror absență provoacă stres oxidativ care provoacă astenie continuă. Fructele, legumele și verdețurile le conțin.