Motivația în sport: 10 sfaturi practice

Motivația în sport: 10 sfaturi practice

Când începem să alergăm sau să mergem la sală suntem extrem de motivați. Parcă avem un lac nesecat de energie și dorință de muncă. Cu toate acestea, după trei-patru luni, motivația începe să scadă. Nu mai găsim bucuria în mișcare. Devine obositor să-ți faci bagajul de sală sau pur și simplu să te încalți și să ieși pe ușă. Ți s-a întâmplat, nu? Cum ne putem menține motivația în sport? Avem pentru tine o listă cu zece sfaturi menite să te ajute.

Motivația în sport: 10 sfaturi practice

1. Găsește-ți sportul potrivit

Pentru unele persoane mersul la sală este plictisitor. Pentru alții, alergatul nu este o activitate distractivă. Prin urmare, atât unii cât și ceilalți renunță la mișcare. Problema în acest caz este lipsa de perspectivă. Oamenii nu se uită unde trebuie. În loc să renunți la mișcare, mai bine cauți o altă activitate sportivă care să te împlinească. Poți alege yoga, mersul pe bicicletă, badmintonul sau tenisul. Sunt zeci de posibilități. Nu te limita! Experimentează!

2. Găsește răspunsul la întrebarea „de ce?”

De ce vrei să faci sport? Sună banal această întrebare. Cu toate acestea, merită să-ți definești clar scopul. Odată ce ai în minte un motiv clar, poți apela mereu la el când motivația este scăzută.

În plus, îți poți forma un program special adaptat pe nevoile tale. Dacă motivul tău este să slăbești, caută să aduci cât mai multe exerciții cardio în rutina ta.

Pe de altă parte, dacă vrei doar să te relaxezi, poate sportul care consumă multă energie nu este pentru tine.  Atunci, te poți îndrepta către sporturi care sunt mai statice, dar care aduc la fel de multe beneficii.

3. Definește-ți obiectivele

Rămâi realist! Stabilește-ți obiective pe termen lung. Din când în când pune-ți ca reper unele mai mici. Așa te asiguri că ești pe drumul cel bun. Foarte important de aplicat în această etapă este recompensa. Muncești din greu pentru a-ți atinge rezultatul, așadar acordă-ți credit! După ce atingi unul din obiectivele mici, recompensează-te!

4. Fă-ți un plan

Nu trebuie să mergi în fiecare zi la alergat. Nimeni nu spune că trebuie să faci mereu aceeași activitate. Motivația în sport ține și de diversificare. Alege două, trei sporturi pentru săptămâna aceasta. Notează în agendă ziua și ora. Săptămâna viitoare poți încerca alte două. Jonglează cu preferințele tale. Nu uita în acest proces să-ți lași zile libere. Odihna este la fel de importantă precum sportul.

5. Creează-ți un obicei

Odată ce planul este făcut, nu-ți rămâne decât să treci la acțiune. Dacă te ți de notițele făcute, cu siguranță o să-ți intre în rutină. Crearea unui obicei te poate asigura că nu ratezi sportul. Începutul este cel mai greu. Ca în orice altă activitate, ai nevoie, în medie, de 21 de zile pentru a-ți intra în mână. Ai răbdare cu tine!

6. Profită de timpul tău

Nimeni nu spune să stai două ore în sala de fitness. Nu trebuie să alergi 20 de km zilnic. Începe treptat, nu te forța să dai tot din prima zi. Uneori și zece minute de mișcare pe zi merită. Crede-ne, o să facă diferența!

7. Găsește-ți un prieten de sprijin

Exercițiile în grup sunt mult mai distractive. Să faci sport cu cineva te poate motiva. Poți începe să faci mișcare cu prietenul cel mai bun sau cu partenerul de cuplu. Sunt numeroase sporturi pe care le poți practica în grup.

De asemenea, o variantă la fel de bună sunt antrenamentele online. Când nu găsești pe cineva să meargă cu tine, poți deschide laptopul și să practici alături de un antrenor online. Totodată, sunt sute de comunități deja create, cu oameni care iubesc sportul. Poți încerca să te înscri în ele. Pe lângă parteneri de mișcare, sunt șanse mari să-ți faci noi prieteni.

8. Notează-ți progresul

De cele mai multe ori, avem tendința de a uita complet progresul făcut. Succesul parcă este șters cu buretele. Eșecul, în schimb, este mereu în mintea noastră. Sfatul nostru este să fii recunoscător pentru drumul tău. Notează-ți într-un jurnal fiecare reușită! Când motivația este pe punctul să dispară, citește-ți povestea.

9. Nu rămâne blocat în obstacole

Vor fi multe piedici în drumul tău. Dacă la început, încărcați de energie putem depăși mai ușor piedicile, cu timpul poate deveni obositor. În acel moment majoritatea renunță. Nu te descuraja! Pentru orice problemă există o soluție.

Iată câteva exemple clasice de obstacole și rezolvarea lor:

  • Niciodată nu am timp suficient! Încearcă să împarți antrenamentul în sesiuni mai scurte. De asemenea, pregătește-ți hainele pentru sport din timp. Când vine momentul să pleci, știi că ai totul deja pregătit și scapi de stres.
  • Este vreme rea! Pentru cineva care adoră să facă sport în aer liber, vremea poate fi o piedică. Dacă plouă, cum să ies la alergat? Gândește-te la o variantă și pentru interior. De exemplu, în ziua respectivă poți merge să alergi pe bandă.
  • Nu am haine sau echipament sportiv! Poate ai încercat pentru o vreme să faci sport în echipamentul vechi. Sticla cu apă pe post de ganteră poate a fost utilă o perioadă. Cu timpul însă motivația a scăzut. Hainele ne pot influența starea de spirit. La fel și uneltele pe care le folosim în sport ne pot motiva sau nu. Alege să investești într-un trening nou și în echipament. Arăți bine, te simți bine, faci sport bine!

10. Muzica

Fă-ți un playlist cu cele mai faine piese care-ți pun corpul în mișcare. Alege piesele care îți dau o stare de bine. Dacă nu ai inspirație, pe YouTube sau Spotify găsești mii de liste făcute special pentru a te motiva în sport.

În concluzie, motivația în sport poate fi menținută. Acum ai zece idei prin care poți face asta. Nu lăsa timpul să treacă. Cea mai bună zi pentru a începe este azi! Hai să facem mișcare!