Beneficiile sportului pentru trup și suflet. Cum transformi mișcarea în sănătate

sursă foto: pixabay.com

Când auzi cuvântul sport, probabil te gândești la baschet, baseball sau fotbal. Când auzi de fitness, îți poți imagina antrenamente zilnice intense la o sală de sport. Cu toate astea, chiar dacă nu faci parte din gașca amatoare de exerciții fizice, beneficiile acestora sunt extrem de importante pentru sănătatea noastră.

Data viitoare când asculți cuvintele sport și fitness ia în considerare că, deși te poate ajuta să slăbești și să previi bolile cronice precum diabetul, hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare, beneficiile sportului implică și bunăstarea spiritului și sănătatea mintală.

Știai că exercițiile fizice regulate îți pot ridica starea de spirit, pot lupta cu depresia, pot reduce anxietatea și pot încetini declinul cognitiv care vine odată cu vârsta? Beneficiile exercițiilor fizice regulate par nesfârșite și în cele ce urmează îți vom prezenta o parte din ele.

Beneficiile sportului pentru organism

Sportul protejează împotriva bolilor cardiovasculare

Boala cardiovasculară este una dintre principalele cauze de deces. Rămânând inactiv, riscul de a dezvolta această afecțiune este înmulțit cu doi. Antrenarea sistemului cardiovascular prin activitate fizică poate proteja și întări inima pe termen lung. Ajută la reducerea riscului de coagulare și la excluderea riscului unui atac de cord prin evitarea hipertensiunii arteriale.

Pe lângă acest rol protector, exercițiul fizic este recomandat și persoanelor care suferă deja de boli cardiovasculare, atâta timp cât este adaptat condiției lor fizice. Unele analize trebuie efectuate în prealabil de către medic, care poate recomanda apoi exerciții adaptate condițiilor medicale ale pacientului.

Previne cancerul și bolile metabolice

Chiar și în stare bună de sănătate, sportul permite unei persoane să prevină riscurile asociate cancerului, în special cancerul de sân la femei riscul fiind redus cu 40%, și cancerul de prostată la bărbați, în acest caz riscul fiind scăzut cu 50%.

Bolile metabolice precum diabetul sau colesterolul, care sunt semne de deficiențe sau tulburări ale organismului, pot fi, de asemenea, combatete sau reglate prin sport. Exercițiile fizice zilnice de la 30 de minute la 1 oră pe zi ar fi suficiente pentru a evita un sindrom metabolic.

Sportul previne declinul cognitiv

Memoria, somnul, stresul: activitatea fizică are, de asemenea, o influență clar pozitivă asupra cogniției. Totul datorită unei mai bune oxigenări a creierului și a mușchilor. Într-adevăr, cu cât sunt folosiți mai mulți mușchi pentru a exercita, cu atât vor avea nevoie de mai puțină energie pentru a-și îndeplini munca pe termen lung.

O altă ipoteză confirmată este că sportul aduce bucurie și satisfacție oamenilor. Reduce anxietatea și depresia și oferă, de asemenea, un sentiment de bine individului.

Sportul întărește oasele

Consecința activității fizice moderate și regulate este simplă: solidifică oasele prin îmbunătățirea densificării acestora. În timpul efortului fizic, oasele sunt supuse unor ușoare șocuri și tracțiuni. Apoi își măresc capacitatea de a se repara și de a deveni mai puternici. Cu toate acestea, un efect real ar fi vizibil abia după câteva luni de antrenament fizic. Deoarece oasele se reînnoiesc foarte lent.

Beneficiile sportului pentru minte

Sănătatea mintală devine din ce în ce mai importantă, și pe bună dreptate! Există multe lucruri diferite care pot avea un efect pozitiv asupra sănătății mentale, sportul fiind unul dintre ele.

Sportul îți îmbunătățește starea de spirit

Vrei o explozie de fericire și relaxare? Este timpul să încerci activitatea fizică! Fie că faci sport în aer liber sau te antrenezi într-o sală, activitatea fizică declanșează substanțe chimice ale creierului care te fac să te simți mai fericit și mai relaxat.

Sporturile de echipă, în special, oferă o șansă de a te relaxa și de a te angaja într-o provocare satisfăcătoare care îți îmbunătățește forma fizică.

De asemenea, oferă beneficii sociale, permițându-ți să te conectezi cu colegii de echipă și prietenii într-un cadru recreativ.

Îți îmbunătațește concentrarea

Activitatea fizică regulată ajută la menținerea abilităților mentale cheie pe măsură ce îmbătrânești. Aceasta include gândirea ascuțită, învățarea și folosirea unui bun raționament. Cercetările au arătat că realizarea unui amestec de activități aerobe și de întărire musculară sunt deosebit de utile.

Participarea la acest tip de activitate de trei până la cinci ori pe săptămână timp de cel puțin 30 de minute poate oferi aceste beneficii pentru sănătatea mintală. Care vor dura pe măsură ce îmbătrânești.

Reduce stresul și depresia

Când ești activ fizic, mintea ta este distrasă de la stresul zilnic. A fi activ te poate ajuta să eviți să fii blocat de gândurile negative. Exercițiile fizice reduc nivelul hormonilor de stres din corpul tău.

În același timp, activitatea fizică stimulează producția de endorfine. Acestea sunt stimulente naturale de starea de spirit care pot ajuta la tine la distanță stresul si depresia. De asemenea, endorfinele te pot face să te simți mai relaxat și mai optimist după un antrenament intens pe teren.

Sportul îmbunătățește calitatea somnului

Sportul și alte forme de activitate fizică îmbunătățesc calitatea somnului. Cu toate astea ai grijă să nu realizezi foarte multe exerciții seara, întrucât ai putea rămâne cu o doză mare de energie în organism, lucru care poate îngreuna procesul de adormire. În acest sens poți apela și la Meditație pentru somn. Tehnici care te ajută să adormi mai ușor

Beneficiile sportului pentru suflet

Sportul poate fi și o practică spirituală. Exercițiile fizice ajută la dezvoltarea conștientizării interioare. Unul dintre cele mai importante aspecte ale practicării sportului este creșterea încrederii în sine. Echilibrul corpului și sufletului tău începe atunci când începi să arăți și să te simți mai bine fizic. Și mai ales atunci când începi să dezvolți o atitudine mai pozitivă.

Bianca Ion