Acest text face parte din seria dedicată hormonilor fericirii, începută aici. Prin intermediul acestei serii ne propunem să-ți prezentăm, într-o manieră simplă, o perspectivă mai degrabă științifică asupra fericirii, o temă care, într-o formă sau alta, ne preocupă pe cei mai mulți dintre noi.
Alături de dopamină, oxitocină și serotonină, endorfinele se încadrează în categoria hormonilor fericirii, fiind responsabile pe de-o parte de gestionarea durerii, iar pe de altă parte – de starea de bine.
Să-ți dăm și un exemplu: în momentul în care ai încheiat o sesiune dificilă de antrenament, te simți eliberat(ă). Una dintre explicațiile esențiale ce stau în spatele acestei stări de bine, de eliberare este strâns legată de producția de endorfine.
Cu toate acestea, nu trebuie să limităm stimularea producției de endorfine la antrenamentele fizice dificile. Sigur, legătura dintre sport și acest hormon al fericirii este importantă, însă, pe lângă activitatea fizică regulată, mai sunt și alte metode eficiente la care poți apela, pentru a-ți crește nivelul de endorfine, după cum vei descoperi în ultima parte a articolului de azi.
Până atunci, însă, hai să afli ce sunt endorfinele, care sunt principalele lor roluri în organism și care sunt semnele ce ar putea indica un deficit de endorfine.
Ce sunt endorfinele
Să pornim de la etimologie: „endorfine” reprezintă un cuvânt care are la bază „endogen” (cuvânt ce, potrivit DEX-ului, înseamnă „care ia naștere, care se datorează unor cauze din interiorul organismului”) și „morfină” (o substanță alcaloidă folosită drept calmant).
Cu alte cuvinte, endorfinele sunt acele substanțe produse în mod natural de organism, care au un rol esențial în gestionarea durerii.
Concret, endorfinele reprezintă neurotransmițători/hormoni care contribuie la starea de bine și care, totodată, „calmează” durerea.
Ce roluri au endorfinele
Endorfinele ar putea contribui la creșterea încrederii în sine
Deși mai sunt necesare cercetări pe această temă, unele studii de până acum arată că ar putea exista o legătură între producția de endorfine și creșterea optimismului și a încrederii în sine. Acesta ar putea fi și unul dintre motivele pentru care te simți mai încrezător/încrezătoare și mai conectat(ă) la tine după o sesiune de jogging, de exemplu.
Endorfinele ar putea regla apetitul
Și, implicit, ar putea ajuta la menținerea greutății în parametri optimi, aspect esențial pentru menținerea unei stări generale de sănătate bune.
Endorfinele ar putea ajuta la reducerea stresului, anxietății și chiar a depresiei
Din nou, trebuie să precizăm că încă se fac cercetări pe această temă. Cu toate acestea, studiile efectuate până în prezent arată că endorfinele ar putea juca un rol important în gestionarea stresului, a anxietății și chiar în reducerea simptomelor specifice depresiei.
Semne care ar putea indica un nivel scăzut de endorfine
Îți prezentăm câteva semne asociate nivelului scăzut de endorfine, însă recomandarea noastră este să te consulți cu un specialist, în cazul în care te confrunți cu unul sau mai multe simptome din lista de mai jos. Doar un medic este în măsură să determine cauza exactă și să îți facă recomandări personalizate.
Iată, așadar, care sunt principalele semne asociate deficitului de endorfine:
- schimbările de dispoziție;
- tulburările de somn;
- stările de impulsivitate.
Metode prin care îți poți crește nivelul de endorfine
Activitatea fizică regulată
Mai mult, sportul este benefic și pentru stimularea producției altor hormoni ai fericirii, printre care amintim serotonina și dopamina. Nu în ultimul rând, sesiunile de yoga/meditație pot contribui și la stimularea producției de oxitocină.
Așadar, dacă faci sport în mod regulat, deja te bucuri din plin de avantajele acestuia și, probabil, ai observat, de-a lungul timpului, cum activitatea fizică te ajută să te simți mai bine, să-ți gestionezi emoțiile și să te conectezi la tine. Pe de altă parte, dacă nu ești fan(ă) al/a mișcării, ai putea să găsești totuși o activitate care îți place, cu care te simți confortabil și de care să te ții pe termen lung.
Nu e musai să fie exerciții ultracomplicate: important e să găsești un tip de activitate fizică pe care s-o practici cu drag, astfel încât, în timp, s-o integrezi absolut firesc în rutina ta.
Actele de voluntariat, de caritate
După cum spuneam, producția de endorfine nu este legată doar de activitatea fizică. Actele de voluntariat sunt, la rândul lor, benefice pentru eliberarea acestui tip de hormon al fericirii. Chiar și donațiile pot ajuta la stimularea producției de endorfine.
Creațiile artistice
De la compunerea unei melodii, până la pictarea unui tablou – activitățile artistice, creative nu doar că te ajută să intri în starea de flow și să-ți „antrenezi” motivația interioară, ci și să-ți crești nivelul de endorfine.
Dansul
Dansul este atât o formă prin care îți lași corpul să se exprime, uneori chiar să se joace, cât și o metodă de stimulare a producției de endorfine. Iată, așadar, de ce te simți (și) mai bine dimineața, când dansezi prin casă, în timp ce te pregătești pentru o nouă zi de birou.
Râsul
Da, ai citit bine: râsul este o metodă pe cât de simplă, pe atât de naturală de creștere a nivelului de endorfine, motiv pentru care îți sugerăm să-l practici… ori de câte ori ai ocazia! Râzi cu un prieten, uită-te la filme de comedii și dă-ți voie să râzi cu gura până la urechi. Râzi din toată inima.
Gând de final
După cum poți observa, metodele prin care îți poți crește nivelul de endorfine sunt diversificate, simple și chiar… eliberatoare. Pune-le și tu în practică în viața de zi cu zi, după cum simți: găsește un sport care-ți place, râzi cu cei dragi, practică un hobby artistic, fie că e vorba despre pictură, muzică sau altceva.
Adelina Bălan