Oboseala cauzată de stres ar putea fi motivul pentru care te simți epuizat

Chiar și în cele mai calme ape, navigarea în viață poate fi stresantă. Atunci când ne confruntăm cu provocări persistente – inclusiv cele care nu dau semne de renunțare – supraîncărcarea îți poate îngreuna ritmul. Iar presiunea, internă și externă, continuă să crească. În acest moment, am putea simți un sentiment copleșitor de epuizare, epuizare sau amorțeală din cauza stresului acumulat numit oboseală de stres (sau oboseală de criză).

Am putea începe prin a recunoaște că nu putem controla întotdeauna evenimentele din jurul nostru, dar putem controla și schimba modul în care răspundem la ele. Practicând mindfulness, putem antrena mintea să fie mai calmă, mai puțin reactivă și, în cele din urmă, mai bine echipată pentru a gestiona stresul în perioadele de criză.

Ce este oboseala de stres?

În perioada de deziluzie, oamenii se confruntă de obicei cu oboseala de stres, când sentimentul de unitate care apare inițial pentru a lupta împotriva unei crize scade, iar oamenii încep să se simtă epuizați din punct de vedere mental, fizic și emoțional de situația în care se află.

În timp pentru a face față dezastrelor, putem simți epuizarea stresului în toate domeniile vieții noastre atunci când stresul se agravează. Dacă este lăsat să treacă în spirală în timp, acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și fericirii noastre.

Descoperă și cum să oprești vorbirea de sine negativă

Cum afectează oboseala de stres mintea și corpul

Stresul stimulează sistemul nervos și provoacă o creștere a hormonilor naturali de stres – în special epinefrină și cortizol – în fluxul sanguin. Acest potop de hormoni provoacă multe dintre schimbările fizice pe care le asociem cu momentele de stres, cum ar fi ritmul cardiac crescut, respirația rapidă, creșterea tensiunii arteriale, mușchii încordați și pulsul accelerat.

Această pregătire este un răspuns ideal de „luptă sau fugă” în situații de viață sau de moarte. Dar atunci când este declanșat în mod constant de lucruri îngrijorătoare, dar care nu reprezintă un pericol imediat – de exemplu, îngrijorarea cauzată de vești proaste nesfârșite sau conținut de pe rețelele sociale – atunci poate deveni perturbator, provocând simptome fizice și mentale negative.

În timpul unei crize care durează câteva luni sau chiar ani, corpul poate experimenta în cele din urmă ceva numit supraîncărcare alostatică, care se referă la uzura cumulativă a corpului, minții și emoțiile unui individ care apare atunci când se confruntă cu stresul pentru perioade lungi de timp.

Printr-un proces numit neuroplasticitate, stresul poate chiar remodela structura și căile neuronale ale creierului pentru a transforma stresul în modul implicit.

Dar există modalități prin care putem preveni ca acest stres să devină copleșitor sau mai puțin, chiar și în perioade prelungite de criză.

Prin practicarea atenției, putem învăța să ne controlăm mediul intern – gândurile noastre, poveștile pe care ni le spunem, emoțiile care apar, supraanaliza pe care o facem – pentru a fi cel mai bine pregătiți pentru a face față stresului și oboselii care sunt părți inevitabile ale vieții. .

Cum să gestionezi oboseala de stres

Meditația nu înseamnă să ne eliberăm de stres sau să-l ignorăm, ci să devenim mai în ton cu sentimentele și emoțiile pe care le provoacă pentru a ne oferi o nouă perspectivă pentru a le elibera. În loc să ne încurcăm în stres, învățăm cum să ne eliberăm și să ne îndepărtăm de el. Ne schimbăm relația cu stresul.

Putem să ne spunem în continuare „Sunt stresat, sunt stresat, sunt stresat” și astfel ne asigurăm că așa ne-am simți, sau privi într-o perspectivă ușor diferită și folosiți un fel de conștientizare pentru a deveni curioși.

Dacă îți faci timp pentru a cunoaște stresul prin aplicarea atenției, atunci poate începe să arate ca o fiară cu totul diferită.

În mod similar cu modul în care stresul prelungit poate reconecta creierul să reacționeze într-un anumit mod, o practică regulată de meditație poate antrena mintea să se simtă mai relaxată. O modalitate de a privi meditația este să o vedem ca un antrenament pentru a reprograma creierul – schimbând modul în care reacționăm la stres pe termen scurt și lung.

Putem ajuta la depășirea unui răspuns de luptă sau fuga declanșând, în schimb, un răspuns de relaxare pentru a încetini ritmul respirator, a ne relaxa mușchii și a reduce tensiunea arterială. Învățăm să facem asta în timpul unei practici de meditație, apoi aplicăm aceleași principii în viața de zi cu zi când lucrurile se simt prea mult.