Rutina de seară: 6 sfaturi practice

Rutina de seară: 6 sfaturi practice

Dimineața poți avea două stări: ori ești plin de energie, ori abia stai în două picioare. Același lucru se întâmplă și seara. Ori ai energie cât să muți un munte, ori ești atât de obosit încât te doare tot corpul. În ambele cazuri, nu o să adormi prea curând. Rutina de seară te poate ajuta să-ți găsești calea către o noapte liniștită.

Cum să-ți constuiești rutina de seară?

1. Rutina de seară începe cu două ore înainte de somn

Dacă vrei să ai o noapte odihnitoare trebuie să arunci la gunoi toată ziua prin care ai trecut. Pentru ca dimineața să te găsească cu energia sus, mintea ta trebuie să se odihnească în aceeași măsură cu corpul.

Studiile spun că indicat este să-i dai minții timp să se obișnuiască cu gândul că te bagi la culcare. Pune mâna pe o carte, scrie în jurnal sau desenează o mandala. În acest fel te vei îndepărta de toate evenimentele de peste zi și te vei relaxa.

2. Nu pune mâna te telefon!

Nu este suficient doar să te pui în pat. Dacă alegi să stai pe telefon și să citești noutățile vedetelor doar te încarci cu dramă și îți provoci agitație. Pentru cel puțin două ore lasă telefonul, calculatorul sau televizorul. Lasă ecranele! Privește în jurul tău! Simte energia locului și a oamenilor cu care ești.

Astăzi, știm că lumina albastră afectează calitatea somnului. Astfe, de ce să ne facem singuri rău? Alege să ai grijă de tine și găsește o altă activitate de făcut, decât privitul ecranelor. Nu uita! Omaneii au supraviețuit sute de ani fără curent electric, sigur o să reușești și tu pentru două ore.

3. Mănâncă o gustare ușoară înainte de culcare (dacă îți este foame)

În general ni s-a spus: „Nu mânca seara, nu este bine!” – realitatea este alta. Mâncatul seara este bun, atâta vreme cât alegi alimentele potrivite și nu exagerezi la gramaj. Decât să faci foamea și să nu poți adormi din cauza stomacului, mai bine dai o fugă în bucătărie.

4. Fă o baie caldă cu două sau trei ore înainte de culcare

Probabil de baia caldă, miraculoasă pentru somn, ai mai auzit. Totuși, o făceai la timp de două ore distanță față de pernă? Probabil că nu. Te întrebi de ce să faci asta? Pentru că omul adoarme mai repede atunci când are o temperatură mai scăzută a corpului. Da, ai citit bine. Baie caldă și corp rece. Cel mai rapid mod de a-ți scade temperatura corpului este de a o crește brusc. În timp de două sau trei ore după baia fierbinte, temperatura o să scadă treptat, iar tu vei dorimi liniștit.

5. Nu te pune în pat prea devreme

Rutina de seară care te va face să ai un somn de calitate spune să ai răbdare. Relaxează-te înainte de culcare, dar nu în pat! De ce? Cu cât stai mai multe ore în pat, chiar și citind, corpul tău se obișnuiește să stea treaz în pat.

6. Fii cu ochii pe ceas

Mergi la culcare în fiecare zi la aceeași oră, chiar și în weekend. Problemele de somn se trag în general din programul haotic. Dacă stai vineri seara până târziu să lucrezi, gândind că vei recupera sâmbăta, greșești! Singurul lucru pe care îl faci este să te obosești și mai tare.

Încearcă să-ți faci un program. Pune-ți alarma să sune cu două ore înainte de a te băga în pat. Pune stop la tot ce ai de făcut. „Nu s-au băgat zielele în sac!” – O să ai mai multă atenție, răbdare și energie mâine. Ai încredere în rutina de somn. O să ai timp pentru toate.