Ce este igiena somnului?

Ce este igiena somnului?

„Igiena somnului este definită ca un set de recomandări comportamentale și de mediu menite să promoveze un somn sănătos.”

Mulți oameni se confruntă astăzi cu probleme legate de odihnă. Somnul insuficient sau insomnia sunt subiecte tot mai des discutate. Pentru că odihna are un rol esențial în viața noastră, trebuie să învățăm să-i acordăm o atenție sporită. În cazul în care avem o igienă a somnului defectuoasă, suntem predispuși la tot felul de dereglări comportamentale.

Din cauza unui somn neadecvat suntem mai puțin motivați să facem lucruri în timpul zilei. S-a demonstrat că lipsa somnului afectează funcționarea cognitivă și poate duce la afecțiuni medicale grave. Spre exemplu, un om poate ajunge să se îmbolnăvească de cancer, diabet sau boli cardiovasculare.

O igienă bună a somnului s-a constatat a fi cea mai bună și mai de încredere abordare pentru a obține un somn de înaltă calitate.

Ceea ce nu faci poate fi la fel de important ca ceea ce faci. Astfel, este important să cunoști următorii factori de influență esențiali pentru un somn bun:

  • Cofeina
  • Sportul
  • Zgomotul
  • Programul
  • Lumina
  • Temperatura
  • Familiaritatea

Evită cofeina

Pentru a avea o bună igienă a somnului, evită cofeina în a doua parte a zilei. Știm că pentru majoritatea, cafeaua sau ceaiul negru sunt butoane de pornire. Astfel, încearcă să consumi cafea doar la orele dimineții. Pe termen lung, dacă îți dorești să ai parte de un somn odihnitor, redu cantitatea de cofeină din viața ta.

Fă sport regulat

Mișcarea are numeroase beneficii pentru corpul uman, printre care și calitatea somnului. Așadar, fă sport regulat! Nu ezita să mergi la alergat în parc sau la o scurtă plimbare prin oraș. Acest obicei te poate duce cu un pas mai aproape de somnul odihnitor mult visat.

Elimină zgomotul din dormitor

Când te pregătești de somn, asigură-te că liniștea domnește în dormitor. Elimină zgomotul din mediul de dormit. Multe persoane s-au obișnuit să adoarmă cu muzică în fundal sau uitându-se la un film, însă acest obicei dăunează calității somnului.

Fă-ți un program de somn

Când eram mici, părinții erau cei responsabili cu programul de somn. Ei se asigurau că mergi la culcare în fiecare zi, la aceeași oră. Îți amintești să fi avut atunci probleme cu somnul? Programul de somn este deosebit de important, inclusiv în viața adultă. Deși poate fi dificil de implementat, calitatea somnului pe termen lung este îmbunătățită.

Evită lumina puternică

Nu poți adormi cu ușurință atunci când lumina este prezentă în încăpere. Asigură-te că ai draperiile trase și becul stins înainte să adormi. De asemenea, redu timpul petrecut pe telefon înainte de culcare. Lumina albastră a mobilului poate influența negativ somnul.

Setează o temperatură optimă

Confortul termic este un alt factor care influențează igiena somnului. Nu vrei să te trezești pentru că îți este prea frig sau prea cald. Așadar, asigură-te că ai o temperatură optimă înainte să adormi.

Recreează mediul de acasă

Mulți oameni nu reușesc deloc să adoarmă atunci când sunt plecați de acasă. Aceștia spun că somnul în patul altcuiva nu este odihnitor. Dacă asta este o problemă și pentru tine, asigură-te că faci din acel loc unul familiar. Ia-ți după tine perna preferată, pijamalele confortabile sau orice alt obiect care te face să te simți ca acasă.