Astenia de toamnă – cauze, simptome și metode de prevenție

sursă foto: Dreamstime

Dacă în ultima perioadă te confrunți cu o stare de oboseală, de apatie, dacă simți că ți-ai pierdut energia sau îți este din ce în ce mai dificil să te concentrezi la locul de muncă sau în timp ce rezolvi diferite sarcini personale, s-ar putea să experimentezi, de fapt, simptomele specifice asteniei de toamnă.

Sigur, astfel de simptome, precum și altele, despre care îți vom vorbi în curând, ar putea indica prezența unor afecțiuni fizice și/sau psiho-emoționale. Totodată, ele pot fi specifice și burnoutului

De aceea, înainte de a-ți prezenta câteva lucruri bine de știut despre astenia de toamnă, vrem să te informăm că acesta nu este nicidecum un articol medical și că, pentru a primi diagnosticul corect, cel mai indicat este să te consulte un medic, mai ales dacă simptomele persistă sau devin din ce în ce mai supărătoare și îți afectează ritmul vieții de zi cu zi.

Ce este astenia de toamnă

După cum îi spune și numele, astenia de toamnă este o stare care se instalează odată cu venirea toamnei și care se poate întinde pe durata câtorva săptămâni. Mai mult, aceasta se poate manifesta diferit de la o persoană la alta: în timp ce unii dintre noi resimt puternic doar efectele asupra stării de dispoziție, alții se confruntă atât cu schimbarea stării de spirit, cât și cu schimbări fizice, reprezentate, de exemplu, de dureri de cap sau tulburări alimentare. 

De obicei, acestea dispar pe măsură ce organismul se adaptează la schimbările climatice, adică la zilele care devin mai scurte, la ploile tot mai dese și la temperaturile din ce în ce mai scăzute. 

De altfel, fiecare dintre noi se poate confrunta, la un moment dat, cu astenia de toamnă, însă aceasta este, de obicei, frecvent întâlnită în rândul celor care trăiesc în zone geografice unde zilele sunt foarte scurte – să ne gândim, de exemplu, la țările din nordul Europei. Totodată, femeile pot avea o predispoziție mai mare la dezvoltarea simptomelor specifice asteniei de toamnă.

Care sunt simptomele asteniei de toamnă

Printre simptomele comune asteniei de toamnă se numără:

  • stările de apatie, de tristețe, de epuizare emoțională (asemănătoare cu cele întâlnite în cazul depresiei);
  • stările de anxietate;
  • schimbările bruște de dispoziție;
  • diminuarea calității somnului (insomnii) sau, pe de altă parte, nevoia de a dormi mult mai mult decât în mod normal și dificultatea de trezire;
  • stările de oboseală;
  • durerile de cap;
  • diminuarea capacității de concentrare, care poate afecta rezolvarea sarcinilor personale și/sau profesionale;
  • scăderea interesului pentru sarcinile care, în mod normal, erau plăcute;
  • iritabilitatea;
  • schimbări la nivelul alimentației: poate fi vorba fie despre lipsa poftei de mâncare, fie de nevoia de a mânca mai mult decât în mod normal.

Așa cum am spus, dacă te confrunți cu unul sau mai multe simptome dintre acestea, dacă ele persistă sau se agravează, cere părerea unui medic. Doar acesta te poate diagnostica și îți poate recomanda un plan de tratament personalizat, adaptat nevoilor tale fizice și psiho-emoționale. 

De exemplu, s-ar putea să constate că treci printr-un episod de burnout și că ai nevoie de mai multă odihnă, de mai mult timp pentru tine și, în general, de o schimbare serioasă la nivelul stilului de viață, astfel încât să-ți recapeți energia și să fii din nou bine cu tine.

Care sunt cauzele asteniei de toamnă

În principiu, astenia de toamnă apare ca o consecință a modificărilor de temperatură și a micșorării zilelor. Odată cu sosirea toamnei, cu scăderea temperaturilor și cu micșorarea treptată a zilelor, organismul depune efort, atât fizic, cât și psihic și emoțional, pentru a se adapta la schimbare. Totodată, faptul că petrecem mai puțin timp la lumina soarelui poate agrava simptomele specifice asteniei. 

Cum poți preveni astenia de toamnă

Deoarece metodele de tratament pot varia de la o persoană la alta, în funcție de nevoile sale personale, și pot fi recomandate doar de un medic, în urma unui consult, îți vom prezenta doar câteva opțiuni eficiente în prevenirea asteniei de toamnă.

După cum vei observa, acestea sunt, de fapt, obiceiuri sănătoase, recomandate adesea de specialiști pentru prevenirea multor afecțiuni. Tocmai de aceea, merită să le incluzi și tu în rutina ta: 

Găsește un sport care-ți place și practică-l în mod regulat

Activitatea fizică este benefică atât pentru trup, cât și pentru minte și suflet. De pildă, dacă ai curiozitatea să citești seria noastră de articole despre hormonii fericirii, vei vedea că sportul ajută la eliberarea dopaminei, la creșterea nivelului de endorfine, de serotonină și chiar și de oxitocină – de exemplu, exercițiile de meditație și yoga stimulează producția de oxitocină, supranumită și „hormonul iubirii”. 

Așadar, doar dacă iei în considerare beneficiile multiple ale sportului pentru starea de spirit, merită să-l transformi în obicei. Sfatul nostru este să găsești o activitate care îți place și care îți și aduce bucurie: s-ar putea să constați că, în acest punct al vieții tale, nu te dai în vânt neapărat după jogging și că preferi să faci yoga/pilates. Este perfect în regulă, ba chiar este indicat să practici un sport care te motivează și te bucură, pentru a te ține de el pe termen lung. 

Totodată, începe cu pași mici, dar siguri. Stabilește-ți obiective realiste. E mai bine, la început, să faci mișcare chiar și 10-15 minute în fiecare zi/de 4-5 ori pe săptămână, decât să îți propui să faci o oră zilnic, ca după câteva zile să constați că e prea dificil și să abandonezi. Cu timpul, poți ajunge să faci chiar și o oră zilnic, dar până atunci, asumă-ți provocări ceva mai ușor de atins.

Fă alegeri alimentare sănătoase cât mai des

Ca să înțelegi cât de mult contează formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, te invităm să parcurgi cu atenție articolul Beneficiile unei alimentații sănătoase pentru trup și minte.

O alimentație echilibrată înseamnă, în linii mari, să incluzi fructele și legumele în meniul zilnic, să eviți sau măcar să limitezi consumul de zahăr, sare, grăsimi, să alegi cerealele integrale și, în general, să nu sari peste mesele principale ale zilei. O alimentație echilibrată, după cum îi zice și numele, nu presupune schimbări bruște, drastice, totale, căci astfel de schimbări prezintă un risc major: riscă să fie temporare. 

Și de această dată, contează să-ți stabilești obiective realiste, pornind de la analizarea relației tale actuale cu mâncarea: căci s-ar putea, de pildă, să descoperi că tinzi să mănânci pe fond emoțional, situație în care s-ar putea să te ajute atât un nutriționist, cât și un psihoterapeut.

Odihnește-te suficient 

Transformă cele 7-8 ore de somn, recomandate de specialiști, într-o prioritate. În acest sens, formează-ți o rutină de somn: culcă-te devreme și trezește-te devreme, mai mereu în jurul acelorași ore; evită să faci mișcare sau să stai pe telefon înainte de culcare; evită mesele copioase înainte de culcare. Aprofundează subiectul citind acest articol

Petrece timp în aer liber 

O plimbare pe jos, în aer liber, de 30 de minute poate face mici minuni asupra stării tale de spirit. Nu întâmplător mersul zilnic pe jos este încurajat de specialiști: reduce stresul, ajută la îmbunătățirea tonusului muscular, te ajută să te odihnești mai bine și chiar să-ți gestionezi emoțiile.  

Concluzie

Așadar, astenia de toamnă este un fenomen normal, pe care fiecare dintre noi îl poate experimenta la un moment dat. Există o serie de obiceiuri bune pe care le poți integra în rutina ta și care, în timp, te vor ajuta nu doar pentru a preveni astenia, ci pentru a-ți menține starea de sănătate generală. 

Totodată, îți reamintim că simptomele specifice asteniei pot fi întâlnite în cazul unor afecțiuni precum depresia, anxietatea, burnoutul și nu numai. Așadar, pentru a primi un diagnostic corect, apelează la ajutorul unui medic. 

Adelina Bălan