Auzim des că o alimentație sănătoasă scade riscul de a te îmbolnăvii. Ni se spune că tăim mai mult dacă luăm trei mese pe zi și două gustări. Dar ce alimente să consumăm? Ce înseamnă mâncatul sănătos?
Fiecare are idea lui despre idealul în alimentație. Cu toate acestea, definiția unei diete sănătoase se rezumă la:
„să-ți hrănească trupul cu combustibilul și nutrienții de care are nevoie pentru a rămâne în viață”.
Cu alte cuvinte, trebuie să-i dăm corpului nostru elementele de care depinde supraviețuirea lui. La fel ca în cazul plantelor. În principal, știm că ele mor dacă nu sunt udate. Adevărat, nu? Cu toate acestea, mai cunoaștem și faptul că ele pot crește mai mari și mai frumoase dacă primesc îngrășământ. Mai mult, în funcție de plantă, contează foarte mult dacă stă sau nu la lumină.
Prin urmare, de la tine ce îți dorești? Vrei să supraviețuiești sau să înflorești? Îți dorești doar să respiri sau să faci ceva uimitor cu potențialul pe care îl ai? Gândește-te!
Putem fi mult mai mult decât credem. Tot ce trebuie să facem este să ne cunoaștem mai bine. Să facem un set de analize anual și să vedem de ce anume are nevoie corpul nostru. Astfel, prin alimentație îl putem hrănii cu adevărat, iar le ne va ajuta să ajungem acolo unde ne-am propus.
Într-adevăr, fiecare om este diferit și deci, are nevoi diferite. Totuși, există câteva elemente comune care definesc o alimentație sănătoasă.
Ce înseamnă mâncatul sănătos?
Micronutrienți
Carbohidrați: Fructe, legume și produse lactate sunt sursa de energie pe care trupul nostru o dorește. Adaugă cât mai multe în meniul tău zilnic.
Proteine: Carne, produse lactate, ouă, fasole și leguminoase. În acest caz însă corpul nostru face un efort în plus pentru a scoate combustibilul necesar de acolo. Prin urmare, caută să fie într-o cantitate mică.
Grăsimi: proteine animale, produse lactate, nuci, nucă de cocos, avocado (cel mai bun aliment „gras”). Uită-te la aceste alimente ca la un depozit de energie. Când știi că urmează o zi plină, poți adăuga câteva în meniu. În restul, ține cont să lași o perioadă mai mare de timp între ele.
Macronutrienți
Vitamine și Minerale: Ajutoarele de nădejde ale corpului tău. Poate nu știai, dar în tine este un adevărat laborator de chimie, iar aceștia sunt ajutoarele chimiștilor cu experiență.
Începe călătoria spre a fi cea mai bună versiune a ta chiar astăzi. Uită-te în frigider! Ce vezi? Nu ești mulțumit? Fugi la magazin și ia tot ce are nevoie corpul tău. Doar împreună o să reușiți să faceți lucruri uimitoare. Învață să ai grijă de el!