Îngrijirea de sine: 8 strategii de pus în practică (PARTEA 1)

Îngrijirea de sine: 8 strategii de pus în practică (PARTEA 1)

Pentru mulți dintre noi, îngrijirea de sine se referă la o alimentație sănătoasă, mișcare și somn. Eventual mici plăceri satisfăcute periodic, cum ar fi o baie lungă cu spumă sau achiziția unui lucru mai scup. Chiar dacă auto-îngrijirea înseamnă cu mult mai mult decât cele menționate, mulți nu fac nici măcar atât pentru bunăstarea lor fizică, psihică și emoțională. Pe scurt: mulți nu consideră că merită să aibă grijă de ei înșiși.

În România este destul de popular acest demers, de a da „haina de pe tine” altora, iar ție „nici cât negru sub unghie”. De ce? Probabil pentru că mulți confundă iubirea de sine cu egoismul. Două concepte total diferite.

Iubirea de sine nu este egoism sau mândrie” – Părintele Teologos

Îngrijirea personală ar trebui să fie un instrument pe care să-l utilizezi pentru a-ți pregăti un viitor de succes. Și nu doar un comutator de urgență pe care să-l tragi în timpul modului de criză. Așadar, am pregătit pentru tine opt strategii de auto-îngrijire, la care să apelezi cât de des posibil.

Îngrijirea de sine: 8 strategii de pus în practică (PARTEA 1)

1. Pregătește-ți mesele astfel încât să ai mâncare bună la îndemână atunci când ai nevoie.

Un instrument excelent pentru îngrijirea de sine este pregătirea în avans a meselor sănătoase. Să știi că ai mâncare bună la îndemână, atunci când vine ora mesei, aduce timp suplimentar pentru tine. Asta înseamnă mai puțin stres și o satisfacție sporită adusă de acoperirea nevoilor nutritive.

Mindfulness în ceea ce privește mâncarea – și concentrarea asupra consumului de alimente de care ne bucurăm și care ne fac să ne simțim bine – este, de asemenea, o modalitate importantă de a ne arăta dragostea.

Spune-ți: „Mă iubesc suficient de mult încât să fac o pauză, să încetinesc, să mă hrănesc și să am grijă de mine.”

2. Fă-ți timp pentru mișcare.

Alege să introduci sportul în rutina ta zilnică. Asta îți va îmbunătății calitatea vieții cum nici nu-ți poți închipui.

Când ne mișcăm corpurile, ne simțim mai puțin tensionați și mai pregătiți să abordăm viața.

Atenție: Nu trebuie să petreci ore la sală sau alergând prin parc. Este suficient să ieși la o plimbare ușoară în fiecare zi și/sau să practici yoga săptămânal.

Acest act de îngrijire personală ajută la resetarea sistemului nervos și la restabilirea conexiunii minte-corp către o stare de vindecare și calmă într-un mod sănătos și durabil. Dacă crezi că acest lucru sună fain, dar nu destul de realist pentru programul tău, citește: Cum să-ți faci un plan de antrenament în 4 PAȘI.

Îngrijirea de sine: 8 strategii de pus în practică (PARTEA 1)
Îngrijirea de sine: 8 strategii de pus în practică (PARTEA 1)

3. Stabilește niște limite cu oamenii din viața ta.

Granițele sunt îngrijire de sine. Ele ne permit să ne asigurăm că facem întotdeauna lucruri bune și sănătoase pentru noi și să nu permitem oamenilor sau comportamentelor toxice să ne distragă.
Poți stabili limite pentru aproape orice: familie, prieteni, colegi de muncă, etc. Apoi, rămâi la limitele pe care le-ai stabilit, chiar dacă celeilalte persoane nu îi place. Modul în care reacționează la granițele tale este despre ei, nu despre tine.

4. Fă-ți timp pentru activități care îți susțin valorile.

Făcând lucruri care îți dau sentimentul de scop sau îți susțin valorile te poate ajuta să-ți crești stima de sine. Așadar, asigură-te că blochezi ceva timp în mod regulat pentru a face lucruri care sunt în concordanță cu convingerile tale, oricare ar fi acestea.

Scrie-ți o listă a valorilor tale de bază și alături, o listă de activități de restaurare, care sunt în aliniere cu valorile tale.

De exemplu, dacă „libertatea” este o valoare de bază, atunci gândește-te la cum arată asta în viața reală. Când te simți cel mai liber? Oare când dansezi pe muzică sau când petreci timp în natură? Apoi creează-ți ceva timp în programul tău pentru a face loc acestor activități specifice. Poate că asta înseamnă să te înscri la un curs de dans sau să te alături unui grup de drumeții care se întâlnește săptămânal. Indiferent cum arată, pune-le în capul listei de „To do”.