Cum să folosești practicile yoga pentru a rămâne sănătos (Partea 1)

Cum să folosești practicile yoga pentru a rămâne sănătos (Partea 1)

Yoga este o practică străveche care te poate ajuta să scapi de stres și să te mențină plin de energie și concentrat pe tot parcursul zilei. Nu trebuie să fii cel mai desăvârșit yoghin pentru a folosi practicile yoga în favoarea ta. Doar ia un covoraș și alocă câteva minute în fiecare zi practicii. În timp, vei observa că mușchii tăi sunt mai puternici și corpul tău funcționează mai lin.

Astăzi dăm startul seriei de trei articole privind folosirea practicile yoga pentru a rămâne sănătos. Studiile au arătat că practicarea regulată a acestui tip de mișcare poate aduce beneficii reale în tratarea axietății, întărirea corpului și îmbunătățirea funcției organelor. Astfel, ne-am gândit să-ți aducem în atenție moduri practice prin care să ai grijă de mintea și trupul tău.

Cum să folosești practicile yoga pentru a depăși anxietatea

Găsește un loc confortabil. Respirația și meditația yoghină te pot ajuta să îți calmezi mintea și să îți relaxezi corpul, mai ales atunci când ești stresat. Pentru a obține aceste beneficii, găsește un loc răcoros, liniștit, cu puține distrageri.

Deși poate fi relaxant să meditezi într-un parc public, dacă ești începător, poate vrei să fii într-un loc mai privat, astfel încât să te poți relaxa pe deplin.

Așează-te într-o poziție confortabilă – fie cu picioarele încrucișate, fie pe un scaun cu picioarele pe podea.

Începe cu respirația profundă. Respirația yoghină profundă te va ajuta să te relaxezi și să te centrezi. Inspiră încet și adânc prin nas până în adâncul pieptului, imaginându-ți că îți umpli încet plămânii de jos în sus.

Când ai inhalat cât de mult aer poți, fă o pauză pentru a aprecia senzația că plămânii sunt plini de aer. Apoi expiră încet pe gură, gândindu-te că eliberezi aerul din plămâni de sus până în jos.

Fă din nou o pauză, înainte de a începe din nou o inspirație. Continuă acest ciclu, menținându-ți mintea concentrată pe respirație.

Cum să folosești practicile yoga pentru a rămâne sănătos (Partea 1)

Progres spre suflare de foc. Respirația de foc este o tehnică puternică de respirație care îți va oferi energie. Folosește-o mai ales atunci când simți că îți pierzi concentrarea. Ce presupune aceasta?

Începe cu o respirație lungă și profundă. Cu suflarea de foc, în loc să te oprești și să expiri încet, vei împinge aerul din plămâni rapid și cu forță afară din gură. De îndată ce cea mai mare parte a aerului din plămâni a dispărut, inhalează imediat cât de mult poți cu forță.

Angajă-ți abdomenul pentru a împinge aerul afară atunci când expiri. Cu fiecare ciclu de respirație, încercă să inspiri și să expiri puțin mai repede.

După ce ai făcut o respirație yoghină profundă, plasează-ți degetul mare peste nara dreaptă și inspiră profund prin nara stângă. După ce ai inhalat tot ce poți, folosește degetul al patrulea pentru a închide nara stângă și ridică degetul mare pentru a putea expira din nara dreaptă. Apoi, reia procesul pe partea opusă a nasului.

Concentrează-ți mintea asupra respirației, continuând acest ciclu timp de trei până la cinci minute.

Încercă o meditație ghidată. Poți lua un curs de meditație ghidată sau poți căuta online înregistrări gratuite. Înregistrările pot include, de asemenea, muzică relaxantă sau alte efecte sonore care vor ajuta la relaxare.

Închide ochii și concentrează-te asupra vocii, vizualizând imaginile pe care vocea ți le spune în mintea ta. Meditațiile ghidate îți oferă ceva asupra căruia să te concentrezi, ceea ce poate fi util atunci când abia începi să meditezi și nu ai practică pentru a-ți limpezi mintea.

Alege să faci din asta o practică regulată timp de 5 până la 10 minute pe zi, fie dimineața, fie seara. De-a lungul timpului, vei observa o diferență în nivelurile tale de anxietate, concentrare și claritatea ta mentală.

Cum să folosești practicile yoga pentru a rămâne sănătos (Partea 1)
Cum să folosești practicile yoga pentru a rămâne sănătos (Partea 1)

Practică mindfulness în viața de zi cu zi. Când te concentrezi asupra respirației tale în timp ce meditezi, ești atent la respirația ta. Poți extinde această atenție în alte domenii ale vieții tale. De fapt, concentrează-te pe lucrurile pe care le faci pe parcursul zilei, mai degrabă decât să treci prin sarcini pe pilot automat în timp ce mintea ta este în altă parte.

Când acționați conștient și atent, vei vedea un impact asupra sănătății și bunăstării tale. De exemplu, dacă mănânci cu atenție, s-ar putea să descoperi că slăbești și că adopți obiceiuri alimentare mai sănătoase.

Utilizează o respirație egală înainte de culcare. Respirația egală este ca și cum ai număra oile. Asta îți permite să te concentrezi asupra respirației pentru a-ți calma corpul și pentru a-ți opri mintea din alergat.

Începe prin a inspira adânc în timp ce numeri până la patru. Apoi expiră imediat numărând până la patru. Continuă ciclul, concentrându-te că inspirația și expirarea să fie complet egale. Cu practică, îți poți prelungi numărul la cinci, șase sau chiar opt.