10 motive pentru care drumețiile sunt bune pentru suflet

10 motive pentru care drumețiile sunt bune pentru suflet

Nu există un exercițiu mai bun pentru inimă decât o urcare pe munte, atât la propriu, cât și la figurat. Dincolo de beneficiile pe care le aduc trupului, drumețiile sunt bune pentru suflet. Acestea te fac mai puternic fizic, mental, dar și spiritual.

Poate ai refuzat până acum invitațiile prietenilor la munte, din teama că va fi prea obositor pentru tine. I-ai văzut foarte entuziasmați de fiecare dată când îți povestesc despre traseele realizate sau planificate. Te uiți la ei cu drag, însă nu înțelegi cum efortul fizic poate să-ți aducă bucurie. Crezi că este vorba doar de pasiune și cum tu nu ești pe aceeași frecvență, alegi să fii un spectator. Află că bucuria resmțită de ei este reală și are mai puțin de-a face cu pasiunea.

Câți oameni cunoști care merg la sală și câți dintre ei știi că sunt pasionați? Probabil o bună parte dintre ei nu se gândesc cu bucurie la orele de sport, însă merg cu determinare zile la rând. Ce crezi că-i împinge să facă asta? Liniștea sufletească de după efort, nu se compară cu o oră petrecută în fața ecranelor. Din acest motiv și prietenii tăi merg în drumeții cu toate că trebuie să depună și puțin efort fizic.

Spre deosebire de sală sau orice alt tip de mișcare, drumețiile au ceva special. Sufletul pleacă nu doar liniștit ci și încărcat de energie pozitivă. În continuare, vom detalia beneficiile pe care o simplă plimbare pe munte le aduce sufletului tău.

10 motive pentru care drumețiile sunt bune pentru suflet

1. Drumeția limpezește mintea și reduce stresul

Viețile noastre sunt mai aglomerate ca niciodată. Minim opt ore de muncă, la care se adaugă și timpul pierdut în trafic, evenimente sociale, administrarea gospodăriei proprii zi de zi sunt suficiente pentru a ne menține la un nivel permanent de stres ascuns. Mersul la o excursie reduce tensiunea arterială și nivelul de cortizol producând un efect calmant pe care numai natura îl poate oferi – peste beneficiile exercițiilor fizice. Sufletul tău, închis ca într-o colivie în timpul săptămânii de muncă, va fi eliberat în locul său de origine. Nu ne crede pe cuvânt! Fă cinci pași în pădure și o să simți colivia rupându-se.

2. Drumețiile te fac mai fericit

Ieșirea în natură scade ceea ce psihologii numesc „rumegare”. Acele momente în care stai și despici firu în patru cu privire la toate momentele negative din viața ta. Nu subestima niciodată „efectul fericirii” de a fi în aer liber. O plimbare în parc poate aduce un strop de bucurie, însă fiind atât de aproape de agitația vieții cotidiene, majoritatea oamenilor nu se pot desprinde în totalitate de griji. Drumețiile pe munte reprezintă medicamentul perfect pentru îmbunătățirea stării de spirit.

3. Drumețiile îmbunătățesc calitatea somnului

Mersul pe jos sau escalada pe terenuri denivelate consumă cu 28% mai multă energie decât mersul pe teren plat. De asemenea, elimini toate distragerile new age la care te expui adesea pe parcursul zilei și chiar înainte de culcare (telefoane, computere, televizoare și altele asemenea). Rezultatul? Dormi mai bine!

4. Îmbunătățesc memoria

Studiile au arătat că persoanele care petrec în mod regulat timp într-un cadru natural au îmbunătățit memoria. Dacă întâmpini probleme de uitare sau urmează să dai un examen important, pune drumeția în topul listei de priorități. Nu vei regreta!

5. Drumeția reduce anxietatea și depresia

Mersul pe munte s-a dovedit că reduce anxietatea, liniștind mintea și permițându-ți să te concentrezi asupra respirația într-o stare parțial meditativă. Drumețiile sunt bune pentru suflet, calmează furtuna interioară aproape la fel de bine ca meditația.

drumețiile sunt bune pentru suflet

6. Ai o problemă de rezolvat? Du-te la o plimbare

Cercetătorii cred că tot stimulul mental suplimentar și bombardamentul informațional cu care ne confruntăm zilnic ne copleșește creierul. Ce înseamnă asta? Resurselor noastre cognitive ajung să se reducă, limitându-ne creativitatea și abilitățile de rezolvare a problemelor. Ieșirea în natură, departe de acești stimuli, restabilește circuitele noastre de atenție epuizate, eliberând mai multă putere a creierului pentru creativitate.

Atenție! Ideal este să lași acasă telefonul sau cel puțin să nu pui mâna pe el cât ești pe traseu. Trăiește pur și simplu momentul! Știm că frumusețea răpitoare a naturii te face să pornești camera pentru a surprinde peisajul, însă încearcă doar să privești cu ochii și să simți în trup energia locului.

7. Drumețiile ne fac mai generoși

Ori de câte ori mergi pe trasee sau dai peste o bijuterie absolută a unei caracteristici naturale, te întorci întotdeauna acasă cu o apreciere reînnoită pentru mama natură și recompensele ei. Creșterea emoțiilor pozitive te vor face de fapt să simți un sentiment sporit de recunoștință. Drumețiile te schimbă, vei simți mai multă generozitate față de ceilalți, iar de aici bunăstarea generală resimțită în viața ta va crește.

8. Reconectează-te și fă-ți timp pentru tine

Când te trezești prins în cursă, mergi într-o drumeție! O excursie în natură este o șansă de a reflecta, de a te reîncărca și de a te reconecta cu tine atunci când ai fost prea ocupat pentru a-ți da seama. De cele mai multe ori nu avem curaj, timp sau loc pentru a sta noi cu noi. Drumețiile te fac să fii atent la tine, iar asta este suficient pentru a vedea unde ești comparativ cu unde ai vrea să fii.

9. Drumeții cu prietenii

Drumeția singură poate fi o experiență spirituală și de întinerire, dar drumețiile cu prietenii și împărtășirea experienței te pot apropia pentru a forma legături mai puternice și pentru a crea amintiri durabile. Conexiunea cu natura combinată cu crearea unei legături profunde cu oamenii este aur pentru suflet. Încearcă și lasă-te inundat de emoțiile pozitive cu care această experiență vine la pachet.

10. Învață să trăiești momentul

Când a fost ultima dată când te-ai concentrat cu adevărat să fii prezent? Frumoasa simplitate a ieșirii în natură elimină acea barieră dintre tine și mediul natural. Totul este aproape și real. Fără filtre, doar natură. Acesta poate este cel mai important motiv pentru care drumețiile sunt bune pentru suflet. Orice ți-a pus înainte piedică în a simți bucuria adusă de clipa prezentă, dispare! Pur și simplu simți că ești și că n-ai nevoie de altceva. Din nou, nu ne crede, mergi și testează! Lasă teama sau lenea acasă, fă-ți bagajul de drum și pornește în aventură, s-ar putea să ai o surpriză.