Să identifici și mai apoi să fii capabil să respecți granițele personale ale celorlalți poate fi dificil, însă nu mereu. În continuare vom vorbi despre granițe sau limite personale și vom oferi câteva sfaturi practice cu ajutorul cărora să poți naviga lin prin universul celorlalți.
Ce sunt granițele personale?
Ai întârziat în mod repetat la întâlnirile cu un prieten sau ai trimis mesaje unui coleg după orele de lucru? Sau poate ai împins un prieten să iasă, deși știai că este obosit sau ai împărtășit o părere despre ceva, chiar dacă nu ai fost întrebat?
Dacă răspunsul la oricare dintre acestea este „da”, atunci este posibil să fi încălcat granițele altcuiva, chiar dacă nu ai vrut.
Granițele sunt „gardurile” emoționale, mentale și fizice pe care le ridicăm pentru a ne proteja și menține nevoile.
Cu alte cuvinte, ele sunt limitele pe care le stabilim pentru a defini ceea ce vom accepta și ce nu vom accepta de la alți oameni.
Există diferite tipuri de granițe:
- granițe fizice: cum suntem de acord sau nu să fim atinși
- limite sexuale: asemănătoare cu granițele noastre fizice, dar legate direct de sex
- granițe emoționale: cum ne-ar plăcea să fim tratați de alții
- limite mentale: cum ne protejăm propriile convingeri, idei și vise
- granițe de timp: cum stabilim limite timpului nostru
- limite energetice: legate de nivelurile noastre energetice sunt afectate de altele sau de activități
- granițe materiale: care includ adesea limitele noastre financiare
În general, granițele sănătoase sunt flexibile adecvat unei situații. De exemplu putem fi mai permisivi în relațiile intime și mai fermi cu persoanele din mediul profesional.
Granițele personale sănătoase pot include să spui „nu” atunci când ești prea ocupat pentru a face ceva, să ceri să nu fii atins într-un anumit fel, să refuzi să vorbești politică la cinele în familie sau să nu răspunzi la e-mailurile de la serviciu după orele de program.
Deși este relativ ușor să ne înțelegem propriile limite, nu toată lumea împărtășește aceleași granițe ca și noi. Acest lucru poate însemna că cineva nu va reacționa într-o anumită situație așa cum ai face-o tu.
De exemplu, cineva ar putea spune „nu” la ceva pentru care tu ai zice răspicat „da”. Din acest motiv, uneori, a auzi acel „nu” de la o altă persoană poate fi confuz sau ne poate face să ne simțim inconfortabili sau respinși. Indiferent cum ne simțim, este imperios necesar să respectăm granițele personale ale celorlalți.
9 Sfaturi de luat în considerare pentru a respecta granițele personale ale celorlalți
1. Fii curios despre nevoile și limitele celeilalte persoane
Cu alte cuvinte, nu îți fie teamă să-i întrebi de ce au nevoie sau dacă este bine de făcut ceva în jurul lor. Uneori o întrebare simplă, cum ar fi „Este în regulă dacă fac asta?” te va ajuta să le cunoști mai bine limitele.
2. Urmărește indicii non-verbale: observi că este inconfortabil?
Uneori, cealaltă persoană s-ar putea lupta să-și susțină granița, însă nu toți o fac. Mulți oameni doar acceptă încălcarea limitei fără a riposta și suferind în tăcere. Învață să acorzi atenție limbajului non-verbal. Uită-te, de exemplu, la postura corpului, la mimică, la tonul vocii sau din contră la tăcerea care intervine între voi.
3. Fii empatic
Este posibil să nu înțelegi emoțiile sau reacțiile altcuiva la anumite evenimente, dar sunt șanse să fi simțit emoții similare din diferite motive. Așa că încercă să îți amintești cum se simte, chiar dacă circumstanțele sunt diferite, pentru a fi mai empatic cu ce experimentează celălalt.
4. Fii receptiv
Cu alte cuvinte, dacă cineva îți spune nu sau își spune granița, încearcă să nu-i împingi sau să-i diminuezi linia. Zona de confort a celorlalți nu este tot una cu granițele personale ale celorlalți.
5. Află despre experiențele altor oameni
Acest lucru te poate ajuta să fii mai conștient de modul diferit prin care oamenii privesc viața. Tu poți simți ceva despre un eveniment, în timp ce altul poate avea sentimente și gânduri total opuse.
9 Sfaturi de luat în considerare pentru a respecta granițele personale ale celorlalți
De exemplu, dacă ești bărbat, învățarea despre experiențele femeilor și problemele sociale te va ajuta să înțelegi de ce ar putea avea nevoie colegele tale de serviciu pentru a se simți respectate la locul de muncă. Sau, dacă ești femeie, te poți documenta despre stresul financiar sau familial suportat de bărbat după apariția primului copil. Acest lucru te poate ajuta nu doar să-ți înțelegi mai bine partenerul ci și să-ți îmbunătățești relația de cuplu și să sporești armonia în casă.
6. Recunoaște și analizează granița spuse de cineva
Acest lucru minimizează șansele unei neînțelegeri și presupuneri care pot duce la o încălcare a limitelor.
Pentru a face acest lucru, recunoaște ceea ce a cerut persoana atunci când își spune granița, apoi analizează cu grijă, înainte de a lua orice măsură.
7. Cere-ți scuze când încalci limitele cuiva
Cu alte cuvinte, dacă încalci din greșeală granițele cuiva, cere scuze rapid și spune că o să te descurci mai bine data viitoare. Când eroarea este recunoscută și responsabilitatea este asumată, siguranța și încrederea sunt adesea restaurate rapid.
Citește și: 5 moduri de a recunoaște și de a răspunde la scuze nesincere
8. Nu te crede atotștiutor
9 Sfaturi de luat în considerare pentru a respecta granițele personale ale celorlalți
Nu ești un cititor de minți și chiar și cei mai mari observatori încalcă din greșeală granițele uneori. Fii răbdător cu tine și cu ceilalți, s-ar putea să fii surprins de ce descoperi pe drum.
9. Este în regulă să ceri ajutor
Dacă descoperi că oamenii te acuză că le-ai încălcat foarte mult limitele, ia în considerare o discuție cu un terapeut. El te poate ajuta să lucrezi cu tine pentru a înțelege mai bine granițele personale ale celorlalți. O simplă discuție cu un specialist te poate face să înțelegi când, unde și de ce ai încălcat o anumită limită a cuiva important pentru tine și mai presus de asta, te poate ghida în a remedia situația.
De ce este important să respectăm granițele personale ale celorlalți?
Pe scurt: așa îți arăți respectul față de semeni
Respectarea granițelor altcuiva este un act de dragoste. Când putem să respectăm și să ascultăm limita cuiva, chiar dacă nu suntem de acord cu ea sau nu o înțelegem, spunem „contează pentru mine”.
De asemenea, îi permite celeilalte persoane să știe că ești demn de încredere și că este în siguranță. Că înțelegi că au propria lor autonomie și că nu știi mai bine decât ei ce este bine pentru ei.
Respectarea granițelor ajută la construirea încrederii și a intimității, deoarece ai creat un „spațiu sigur” pentru oamenii din jurul tău. În acest spațiu sigur, toată lumea se simte respectată și apreciată, iar asta duce la diminuarea stresului, anxietății și tensiunii relaționale.
Făcând asta vei construi o relație mai sănătoasă, fie că este vorba de o relație de muncă, de prietenie sau de o relație romantică. În plus, sprijini sănătatea mintală a ta și a celorlalți.