Cum te ajută terapia prin mișcare și dans

Cum te ajută terapia prin mișcare și dans

Terapia prin mișcare și dans poate fi folosită pentru persoanele cu probleme fizice, emoționale, cognitive și sociale, practicate individual sau în grup. Aceasta poate ajuta oamenii să-și exprime emoțiile într-un mod care nu necesită cuvinte și, în schimb, se concentrează pe autoexprimarea prin corp. Poate fi de ajutor pentru a face față stresului și a crește gradul de atenție. Terapia prin dans poate ajuta la construirea relațiilor și la creșterea conștientizării de sine.

Cum te ajută terapia prin mișcare și dans

Îmbunătățirea sănătății mintale prin dans

Deoarece este creată pentru a fi un mediu sigur, în cadrul terapiei, indivizii se pot simți liberi să se exprime prin corpul lor. Terapia prin mișcare și dans poate fi o formă alternativă sănătoasă de exprimare pentru persoanele care nu sunt atrase de terapia tradițională prin comunicare.

Folosirea mișcărilor poate ajuta participanții să facă față stresului într-un mod distractiv. Terapia prin dans este adesea oferită în spitale și persoanelor care pot avea probleme fizice, emoționale, psihologice sau cognitive. Terapia prin dans poate fi un tip de exercițiu, iar mișcarea corpului poate fi o modalitate excelentă de a învinge stresul în timp ce dezvolți un corp mai puternic.

Cum te ajută terapia prin mișcare și dans

Acest tip de terapie a arătat efecte pozitive pentru persoanele care suferă de depresie. Mișcarea în sine poate ajuta la simptomele depresive, motiv pentru care exercițiile fizice sunt atât de importante pentru tratamentul depresiei. Terapia prin dans este benefică, deoarece include și realizarea de mișcări și expresii semnificative. Poate fi folosită și pentru a trata tulburările de anxietate și tulburările de alimentație, deși mai puține cercetări susțin acest tratament.

Concentrarea pe comunicarea nonverbală și adaptare înseamnă că terapia prin mișcare și dans poate ajuta participanții să rămână concentrați pe moment. Participanții sunt încurajați să nu-și judece mișcările, ci să le lase să apară în mod natural.

Îmbunătățirea comunicării prin mișcare

Cum te ajută terapia prin mișcare și dans
Cum te ajută terapia prin mișcare și dans

Dansul este o formă de artă care poate ajuta la auto-exprimare. De exemplu:

Poți asculta muzică tristă, veselă, rapidă sau lentă și dansa după cum îți dictează sufletul. Ajustarea mișcărilor după ritmul muzicii s-a dovedit a fi un exercițiu extrem de eliberator. Practic, toate emoțiile ce n-au putut sau nu pot fi rostite încă, sunt descătușate de trup.

Terapia prin dans poate îmbunătăți, de asemenea, încrederea în sine.

Dansul mai este și o formă de comunicare nonverbală și poate ajuta oamenii să învețe să comunice într-un mod nou. Poți învăța să-ți consolidezi abilitățile nonverbale și să le aplici în alte situații sociale.

Oamenii cu comportament impulsiv au adesea probleme în interacțiunea cu alți oameni. Dansul îi poate ajuta să învețe să interacționeze într-un mod sigur și adecvat cu ceilalți.

În concluzie, terapia prin mișcare și dans poate fi folosită pentru exprimarea emoțională sau pentru a elibera energia reținută! Este benefică atât pentru sănătatea ta fizică, cât și pentru cea mentală, ca modalitate eficientă de reducere a stresului.