Ce este o relație toxică

Ce este o relație toxică

Știi că ești într-o relație sănătoasă când totul funcționează. Asta nu înseamnă lipsa conflictului. S-ar putea să nu fiți mereu de acord. Cu toate acestea, discutați deschis și găsiți o rezolvare împreună. Vă bucurați de fiecare moment petrecut unul lângă celălalt. O relație toxică are cu totul și cu totul alte semne.

Cum arată o relație toxică?

Te simți constant epuizat sau nefericit atunci când petreci timp cu partenerul tău? Terapeutul Jor-El Caraballo ar spune că cel mai probabil ești într-o relație toxică. Dacă nu te simți liniștit lângă el, lucrurile trebuie să se schimbe.

Alexandra Stan, una dintre cele mai cunoscute artiste de la noi, poate vorbi mult despre acest subiect. Știm cu toții drama prin care a trecut. La începutul carierei ei, a fost victimă într-o astfel de relație. Invitată în podcastul Fain&Simplu, aceasta a povestit în detaliu trăirile pe care le-a avut în acea perioadă.

Mai mult, a împărtășit cu noi și modul în care a reușit să se repună pe picioare. Nu este ușor să scapi de acest tipar înclinat către relații toxice. O să vezi urmărind episodul 069 cum aceasta a trecut prin multe astfel de relații până să-și învețe lecția.

„Mergeam peste tot în lume și nu înțelegeam de ce nu eram fericită!” Alexandra Stan

Un partener este sănătos pentru tine în momentul în care te face să te simți în siguranță. Când îți oferă putere și încredere cu fiecare gest sau cuvânt spus, atunci omul respectiv trebuie păstrat. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, atunci trebuie să începi să-ți pui întrebări.

Care sunt semnele unei relații toxice?

În funcție de natura relației, semnele se pot manifesta diferit. Acestea pot fi subtile sau extrem de evidente, explică Dr. Carla Marie Manly, autoarea cărții „Joy from Fear”. Nu mereu este ușor să ne dăm seama dacă suntem sau nu într-o relație toxică. Așadar, ar fi bine să fii atent la următoarele semne.

1. Lipsa spijinului

Caraballo spune că „relațiile sănătoase se bazează pe dorința reciprocă de a-l vedea pe celălalt reușind în toate domeniile vieții”. Când ești într-o relație toxică nu te simți susținut sau încurajat. Ai putea avea impresia că nevoile și interesele tale nu contează.

„Dacă sunt cu un bărbat și nu am încredere în mine, înseamnă că nu este ce trebuie” – Alexandra Stan

2.  Comunicare toxică

În loc să comunicați cu respect unul față de celălalt, majoritatea discuțiilor sunt pline de sarcasm sau critici.

Poți avea o relație nu tocmai sănătoasă inclusiv cu membrii familiei sau cu prietenii. Dacă te trezești făcând remarci pe un ton batjocoritor înseamnă că există o problemă.

3. Invidie sau gelozie

Este normal să simți uneori puțină invidie. Craballo spune că aceasta poate deveni o problemă în momentul în care te împiedică să gândești pozitiv despre celălalt.

Același lucru se aplică și geloziei. Dacă aceasta duce la suspiciune și neîncredere, relația începe să nu mai funcționeze cum trebuie.

4. Control excesiv

Unde ești? Cu cine vorbești? Cui îi scrii? Cu cine te vezi? Ai primit astfel de întrebări? Acest comportament poate proveni din gelozie sau lipsă de încredere, dar poate sugera și o nevoie de control.

Este important de știut că aceste întrebări pot duce în timp la abuz fizic sau emoțional. De exemplu, la început partenerul poate deveni iritat sau enervat dacă nu-i răspunzi imediat. Cu timpul poate deveni tot mai insistent și chiar apela la agresiune fizică sau verbală cu fiecare ezitare a ta.

5. Reținerile

Dacă nu te simți în siguranță să-ți spui părerea, poate fi un semnal de alarmă. Într-o relație sănătoasă partenerii pot comunica cu lejeritate despre orice. Chiar dacă nu sunteți pe aceeași lungime de undă, nimeni nu ar trebui să se simtă judecat.

6. Minciuna

Când eviți să spui adevărul pentru că îți este teamă de reacția celuilalt. Minciuna este un alt semn că ești lângă omul nepotrivit. Eviți să spui adevărul sau spui doar ce ar vrea el să audă? Înseamnă că nu ești într-o relație sănătoasă.

7. Lipsa de respect

Să ne gândim la un exemplu simplu. Ți-ai rugat partenerul să vă întâlniți, iar el a uitat? Ți-a spus că are mult de lucru sau că a intervenit ceva? Acesta poate fi un prim semnal de alarmă.

Într-adevăr oamenii mai uită lucruri. Prin urmare, nu trage concluzii pripite. Discută cu el despre ce simți. Dacă nu este rău intenționat, atunci o să facă o schimbare.

8. Consumarea banilor comuni

Ai banii la comun cu partenerul? Multe cupluri aleg să își facă un buget împreună. Problema apare atunci când partenerul trece peste deciziile stabilite de comun acord. Cu alte cuvinte, partenerul cumpără obiecte sau retrage bani din cont, fără știrea ta. Ți s-a întâmplat? Dacă a devenit un obicei, atunci nu ești lângă omul potrivit.

9. Stres constant

Evenimentele neplăcute, cum ar fi boala unei persoane dragi poate aduce tensiune în cuplu. Dacă tu te găsești pe margine, chiar și în acel moment stresant, ceva nu este în regulă.

„Eu nu fac cancer! Tai tot ce e nociv și toxic în viața mea, de la rădăcină! Eu o să merg pe drumul meu!” – Alexandra Stan

Acest stres continuu îți poate afecta sănătatea fizică și mintală. Alexandra Stan a povestit în cadrul episodului cum stresul și agitația din cuplu a dus-o foarte aproape de cancer. Aceasta se simțea epuizată în relație, iar în urma rezultatelor analizelor a decis să-i pună capăt.

10. Nevoile tale nu sunt importante

Să faci doar ce vrea partenerul, chiar și atunci când este împotriva dorințelor tale, este un semn rău.

De exemplu, să spunem că partenerul tău vrea să organizeze o vacanță pentru luna următoare. Te întreabă când este potrivit pentru tine. Tu îi spui că oricând mai puțin de 18, când este ziua mamei tale. Pare că a înțeles, însă face exact opusul. Pentru că nu vrei discuții, îi răspunzi cu entuziasm. „Perfect! Abia aștept să mergem”.

Învață să spui nu! Învață să pui preț pe nevoile tale.

11. Pierderea legăturilor

Nu te afli într-o relație sănătoasă dacă nu mai petreci timp cu prietenii sau familia. Pentru a evita un posibil conflict cu partenerul de cuplu, alegi să te distanțezi de oameni.

„Sacrificiul cel mai mare făcut pentru un bărbat a fost să nu mai vorbesc cu mama. A fost cea mai oribilă perioadă. Simțeam că fac ceva rău!” – Alexandra Stan

Niciodată nu trebuie să faci astfel de compromisuri pentru cineva. La fel ca în cazul Alexandrei este posibil să simți că ceva nu este bine. Ascultă-ți instinctul!

De multe ori partenerii toxici pot apela la manipulare pentru a te îndepărta de oameni. Alexandra îți oferă un sfat mai mult decât util pentru a-ți da seama dacă ți se întâmplă asta.

„Când toți îți vor răul și numai el îți vrea binele, omul respectiv vrea să te manipuleze”. – Alexandra Stan

12. Lipsa de încredere în sine

Ai început să renunți la ce făceai înainte? Nu mai ai aceeași grijă pe care o aveai față de tine? Oprește-te!

Când ești prins într-o relație toxică, începi să nu te mai ocupi de nevoile tale. Acest lucru se poate întâmpla pentru că nu mai ai energie sau pentru că partenerul te descurajează.

„Ajunsesem la un nivel de toxicitate în care mă întrebam dacă mai vreau să fac muzică”. – Alexandra Stan

Învață să-ți reconstruiești încrederea în tine. Dorințele tale sunt la fel de importante ca ale partenerului.

13. Speri că lucrurile o să se schimbe

Mulți rămân în relații toxice de dragul vremurilor de demult. Astfel că și tu este posibil să rămâi acolo pentru că te gândești constant la momentele frumoase de la început. Poate crezi că, dacă te schimbi tu puțin, lucrurile vor fi ca înainte. În realitate, este puțin probabil.

14. Rușinea

Ești într-o relație toxică dacă îți este rușine să faci lucruri. Te temi ca celălalt să nu te judece? Simți că o să râdă de tine? Dacă răspunsul este da, ești în locul nepotrivit.