Iubirea de sine VS Egoismul

Iubirea de sine VS Egoismul

Mulți oameni spun că a te iubi pe tine însuți înseamă egoism. Adesea, aceeași oameni recunosc că le e teamă sau rușine să-și ofere timp pentru ei. Mai mult, aceștia sunt convinși că acest fapt îi va îndepărta de ceilalți. Totodată, tot ei sunt cei ce simt, cel mai des, epuizare sau stres. Iubirea de sine înseamnă cu totul altceva decât spusele din popor.

„Iubirea de sine nu este egoism sau mândrie”Părintele Teologos

În podcastul Fain & Simplu, părintele explică diferența dintre iubire și egoism. Acesta spune că sunt două tipuri de iubire de sine, una bună și alta păcătoasă. Dragostea de sine bună înseamnă ajutor oferit celui de lângă noi.

Pe când, iubirea de sine păcătoasă aduce doar însingurare. Abia aici, poporul are dreptate. Când te iubești prea mult, uiți de ceilalți. Prin urmare, devii egoist și rămâi singur.

Din păcate, majoritatea dintre noi, am uitat ce înseamnă dragoste de sine sănătoasă. Unii n-au știut niciodată cum arată. Acest lucru se întâmplă pentru că apropiații noștri ne-au format o idee greșită despre dragoste. Iubirea de sine nu este lacomă sau egoistă.

„Eu mă iubesc pe mine pentru că pot să-i ajut pe ceilalți!” – Părintele Teologos

A te iubi înseamnă în primul rând a fi aproape de oameni. Nu te poți iubi dacă nu-ți iubești aproapele. Nu-ți poți iubi aproapele dacă nu te iubești pe tine.

Trebuie să înțelegem că iubirea înseamnă să oferi, în timp ce egoismul înseamnă să ceri. A te iubi pe tine înseamnă să oferi dragoste, atât ție, cât și celor din jurul tău.

„Iubirea de sine egoistă ne condamnă la monotonie veșnică și la singurătate” – Părintele Teologos

Ce înseamnă să te iubești prea mult?

Probabil ai mai auzit în jur expresii precum „este prea plin de sine” sau „se iubește prea mult”. Aceste vorbe sunt adesea spuse pentru a jigni. Oamenii descriși astfel sunt, de regulă, egoiști. De aici probabil s-a tras concluzia greșită despre dragostea de sine.

În realitate, ești egoist „când începi să-i iubești mai puțin pe ceilalți” – Părintele Teologos

Nu trebuie să ne ignorăm nevoile. O relație sănătoasă cu tine înseamnă să-ți spui limitele. A te iubi înseamnă a te cunoaște și a te accepta cu rele și bune. Prin asta ajungi să-i iubești și pe oamenii din jurul tău. Dacă pentru tine ai compasiune, este normal să ai și pentru ceilalți.

Nu-ți fie rușine să te ocupi și de tine din când în când. Chiar și Ada Condeescu a recunoscut beneficiile timpului petrecut cu tine însuți.

„Timpul meu cu mine este foarte important” – Ada Condeescu

Aceasta a învățat că poate fi prezentă în viața copiilor ei doar dacă își oferă mai întâi ei timp. Pentru a putea fi cu adevărat implicat, trebuie să fii tu bine cu tine.

Dă-ți voie să respiri! Timpul în care să ai grijă de tine este foarte sănătos. Acest obicei te echilibrează.

A-ți lua timp pentru tine nu înseamnă a te pune mai presus decât ceilalți. Nu înseamnă că timpul tău cu tine este mai prețios decât timpul alocat lor.

Imaginează-ți doar cum pui telefonul la încărcat. De ce faci asta? Pentru că vrei să te poți bucura de el cât mai mult timp. Pentru că vrei să meargă cum trebuie. Asta faci și cu tine, când îți dai voie să ai grijă de tine.

Dragostea sub orice formă, fie ea față de familie, prieteni, colegi, copii, partener sau sine, este tot iubire. Prin dragoste adevărată poți doar oferi mai departe tot ce ai tu mai bun.

„Nu uita să iubești!” – Părintele Teologos

Sperăm că ai o idee mai clară despre ce înseamnă iubirea de sine. Nu te judeca! De ce să faci asta? Dragostea în viața unui om nu are cum să fie rea. Iubește în fiecare zi! Ai încredere că faci bine.