Cum să-ți faci un plan de antrenament în 4 PAȘI (Partea 1)

Cum să-ți faci un plan de antrenament în 4 PAȘI SIMPLI  (Partea 1)

Poate fi dificil să găsești timp pentru sport din cauza serviciului, familiei sau altor obligații. Nu lăsa însă lista mare de To Do să te oprească din a avea grijă de corpul tău. Poți învăța să te organizezi astfel încât să ai timp de toate. Puțină autodisciplină și toate se vor așeza. Chiar și mișcarea își va găsi loc. Dacă ești la început de drum în această artă sau pur și simplu vrei să înțelegi cum să-ți faci un plan de antrenament singur ca să nu mai depinzi de alții, am pregătit pentru tine structura acestuia.

Ca să-ți fie mai ușor, am împărțit planul în partu etape: timp & loc, elemente de bază, rutină și noțiuni de bază. În cadrul acestui articol vor detalia doar primul pas, restul urmând a fi explicați în alte trei articole viitoare. Ești pregătit? Să începem călătoria în minunata lume a sportului ca la carte.

Cum să-ți faci un plan de antrenament în 4 PAȘI SIMPLI

1. Găsirea unui timp și a unui loc

  • Uită-te la programul tău săptămânal. Notează-ți toate obligațiile în calendarul pe care îl folosești pentru programare, fie că este pe hârtie sau electronic. Dacă nu ai unul, începe să lucrezi la el notând cât se poate de detaliat toate sarcinile pe care le ai de făcut zilnic. Fii cât poți de specific și includ tot ce-ți trece prin minte: program de lucru sau școală, întâlniri de afaceri, ieșiri cu prietenii, întâlniri de familie etc. Adăugă tot ce ști că ai nevoie sau dorești să faci.
  • Stabilește intervalul de timp liber. Este posibil să ai o oră între plecarea de la serviciu și întâlnirea cu prietenii. Poate îți poți lua o pauză de prânz foarte lungă în mijlocul zilei. Vezi ce căsuțe libere îți rămân ție și amintește-ți că nu trebuie să fie aceeași oră sau aceeași perioadă de timp în fiecare zi.
  • Fii realist. Te cunoști pe tine și preferințele tale mai bine decât oricine altcineva. Dacă urăști să te trezești devreme, nu programa un antrenament la 5 dimineața. Rutina ta va cădea probabil chiar înainte de a începe. În același timp, dacă știi că ești prea obosit după muncă pentru a face altceva decât să stai întins pe canapea, încearcă să-ți programezi antrenamentele mai devreme în cursul zilei.
  • Alege un spațiu. Poți fi sau deveni membru la o sală de sport locală. Dacă nu, poți decide să te antrenezi acasă. Poți chiar să faci exerciții în aer liber, până la urmă mersul pe jos sau alergarea pe o potecă din apropierea biroului tău poate fi cea mai potrivită pentru tine. Reține și că alternarea între aceste opțiuni te va ajuta în păstrearea motivației în sport. Cum? Prin simplul sentiment de noutate. Citește articolul despre cum să-ți păstrezi motivația în sport pentru mai multe tips & triks.