Beneficiile ceaiului pentru minte, trup și suflet

Beneficiile ceaiului pentru minte, trup și suflet

Pentru mulți, ceaiul este acea băutură caldă consumată în timpul iernii sau în momentul unei răceli. Unii aleg să-l consume în locul cafelei, din pură plăcere, fără a se gândi că le poate face un bine. Despre beneficiile ceaiului s-au spus multe de-a lungul anilor. Ba că te ajută, ba că îți face rău.

Din fericire, consumul de ceai este de fapt bun pentru tine – și există o mulțime de dovezi care le susțin.

S-a dovedit că ceaiul conține o gamă de substanțe bioactive (care au un efect biologic). Acestea includ flavonoide (sau catechine), cum ar fi flavan-3-oli, epigalocatechin galat (EGCG) și epicatechin-3-galat, care sunt deosebit de bogate în ceaiuri verzi și mai puțin oxidate. În ceaiul negru, teaflavinele și tearubiginele sunt generate din aceste catechine în timpul aerării – sunt polifenoli și antioxidanți puternici. Dar ce înseamnă asta de fapt pentru sănătatea noastră? Rămâi alături de noi până la final și vei înțelege.

Beneficiile ceaiului pentru minte, trup și suflet

În continuare îți prezentăm beneficiile ceaiului pe înțelesul tuturor, un top al celor mai cunoscute și importante dintre ele. Căci da, ceaiul are să-ți ofere o mulțime de lucruri bune pentru mintea, trupul și sufletul tău.

Ceaiul este bun pentru inima ta

O analiză din 2019 a constatat că, consumul de ceai este asociat cu un risc redus de boli de inimă. Acest lucru se datorează faptului că diverșii antioxidanți din ceai reduc factorii de risc cardiovascular. Inclusiv: stresul antioxidant, efectele antiinflamatorii, antitrombotice, antihiperlipidemiante și antihipertensive.

Ceaiul ar putea deține, de asemenea, cheia pentru medicamentele cardiovasculare care salvează vieți prin inginerie moleculară. Ce presupune asta? Un studiu recent al Universității din California a arătat că, compușii din ceaiul verde și din cel negru relaxează vasele de sânge. Descoperirea aceasta ajută la explicarea proprietăților antihipertensive ale ceaiului și ar putea duce la proiectarea de noi medicamente care scad tensiunea arterială. În mod similar, cercetătorii de la Universitatea Lancaster au descoperit că, compusul EGCG (cele mai mari niveluri ale acestuia se găsesc în ceaiul verde) ar putea ajuta la spargerea plăcii periculoase din vasele de sânge. Corpurile noastre sunt destul de bune la descompunerea acestui compus. Cu toate acestea, nu mereu și nu toți o putem face la timp. Așadar, cu ajutorul acestei descoperiri, am putea face noi medicamente pentru a trata atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

Beneficiile ceaiului pentru minte, trup și suflet
Beneficiile ceaiului pentru minte, trup și suflet

Ceaiul este bun pentru starea ta de spirit, sănătatea mintală și funcția creierului

De secole, oamenii au asociat consumul de ceai cu starea de bine. Dacă ai citit despre istoria ceaiului, știi despre ce vorbim. Totuși, ceea ce este fascinant este că acest factor de „a te simți bine” poate fi susținut de știință. Cercetările au arătat că, consumul de L-teanină, un aminoacid găsit atât în ceaiul negru, cât și în cel verde, poate reduce semnificativ stresul fără a afecta funcția creierului.

Cercetătorii au identificat că, combinația de L-teanină și cofeină a avut efecte benefice asupra atenției susținute, memoriei și suprimarea distragerii – precum și relaxarea, prin temperarea efectelor de excitare ale cofeinei. Un alt studiu a constatat că ceaiul verde reduce anxietatea și aduce beneficii memoriei, atenției și funcțiilor creierului.

Consumul regulat de ceai a fost asociat cu un nivel mai scăzut de demență și un risc redus de depresie. Asta în special la grupele de vârstă mai înaintate. Din nou, este nevoie de mai multe cercetări. Dar se pare că a bea ceai pe tot parcursul vieții este cu adevărat bun pentru mintea, corpul și sufletul tău.

Ceaiul este bun pentru sistemul tău imunitar

Studiile spun că ceaiul, mai exact compușii bioactivi din ceai, cum ar fi catechinele și l-teanina, îți ajută imunitatea. Cum? Prin reducerea replicării virale.

Studiile au indicat că derivații de teaflavină din ceaiul negru și derivații de catechine din ceaiul verde ar putea inhiba intrarea HIV în celule. Alții arată că cca techinele (în special EGCG) din ceaiul verde ar putea ajuta la prevenirea infecției cu gripă sau coronavirus. Și un studiu sugerează chiar că ceaiul verde ar putea deține cheia pentru reducerea rezistenței la antibiotice. Ce părere ai despre asta?

Beneficiile ceaiului pentru minte, trup și suflet
Beneficiile ceaiului pentru minte, trup și suflet

Ceaiul este bun pentru controlul greutății

În 2008, un studiu a constatat că participanții care au băut ceai verde au slăbit cu 3,3 kg mai mult decât cei care nu au băut pe o perioadă de 12 săptămâni. Câțiva ani mai târziu, olandezii au comparat amestecuri de catechină plus cafeină (adică ceai verde și negru) cu cafeina simplă. Aceștia au descoperit că, în comparație cu placebo și numai cafeină, catechina plus cafeină are mai multe șanse să descompună grăsimile. De asemenea, au descoperit că cei care consumau catechine precum EGCG din ceaiul verde au avut o scădere în greutate cu 1,3 kg mai mare și au mai multe șanse să mențină această pierdere.

Mai recent, cercetările asupra dietei mediteraneene au descoperit că, consumul zilnic a 3-4 căni de ceai verde a îmbunătățit pierderea de grăsime.

ceai în meniu

Ceaiul este bun pentru sănătatea oaselor și intestinelor

Consumul de ceai a fost, de asemenea, legat de sănătatea bună a oaselor și a intestinelor. Un studiu a găsit asocieri între consumul de ceai și densitatea minerală osoasă ridicată. Asta în timp ce altul a arătat că 1-4 căni de ceai pe zi ar putea reduce riscul de fractură de șold.

Cafeaua, pe de altă parte, nu a arătat nicio asociere clară. Ca o sursă bogată de polifenoli, ceaiul poate fi, de asemenea, considerat probiotic. De ce? Pentru că dietele bogate în polifenoli cresc nivelul bacteriilor sănătoase.

Deși este întotdeauna nevoie de mai multe cercetări, este clar că beneficiile ceaiului sunt reale. Așadar, dacă el este deja în rutina ta, continuă să-l consumi. Altfel, poate ar fi bine să te gândești la adăugarea lui în meniu.