25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI TRIST

25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI TRIST

Când te simți trist, indiferent de motiv, s-ar putea să-ți fie frică „să deschizi acea ușă” pentru a nu te prăbușești. Însă, adevărul este că, atunci când ne lăsăm să simțim, nu este atât de înfricoșător pe cât credem că va fi. În plus, s-ar putea să descoperi că a-ți da voie să simți și ce nu-ți place te eliberează. Îți oferă spațiu pentru a procesa și consuma o povară ce părea de netrecut.

Mai mult, a sta cu tristețea te poate învăța și despre tine. Poți începe prin a te întreba ce a provocat acea emoție în primul rând și dacă ai avut experiențe similare în trecut. Acest lucru te poate face să descoperi modele problematice care merită eliminate.

Știm că majoritatea cititorilor noștri sunt familiarizați cu teoria, cum probabil ești și tu. Practica însă… ne dă tuturor probleme. Până la urmă, cui îi place să petreacă timp în supărare, când sunt atâtea altele de făcut. Și iată cum prioritizăm orice altceva pentru a ne distrage, iar astfel ne punem sănătatea mintală în pericol. Ce ar fi fain și destul de simplu de făcut, este să te prioritizezi, să-ți dai spațiu și timp pentru emoții, fie ele chiar și negative. Doar așa vei ajunge să trăiești o viață autentică.

Dacă te întrebi ce să faci în timpul alocat analizei emoționale, permite-ne să-ți facem o sugestie. Cu siguranță nu este o surpriză: Fă-ți timp să scrii într-un jurnal. Fie că alegi să o faci dimineața devreme sau seara, după o zi plină, scrisul de mână îți oferă, printre multe alte beneficii, sentimentul de eliberare.

Poți scrie despre orice lucru bun care ar putea veni în urma tristeți resimțite. O poți analiza atent, pornind de la micile neajunsuri din zi, până ajungi la miezul problemei.

25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI TRIST

Mai ales atunci când te simți trist, este normal ca insirația să nu fie cu tine. Norul negru de supărare pur și simplu te împiedică să vezi oportunitățile de vindecare. Cu toate acestea, faptul că te interesezi de subiect este nemaipomenit. Vorba aia: doar cine nu caută nu găsește. Prin urmare, cauți sugestii sau inspirație, iată douăzeci și cinci la număr.

1. De unde vine această tristețe? Despre ce este vorba? (Dacă nu ști, scrie pur și simplu despre cum te simți).

2. Există anumite persoane, locuri sau situații care te întristează?

3. Unde simți tristețea în corpul tău? Ce senzații fizice îți apar?

4. În această tristețe, există pe cineva sau ceva pe care l-ai pierdut? Cum te descurci cu această pierdere?

5. Ai mai experimentat o tristețe similară? Cum te-ai descurcat data trecută și cum ai putea dori să faci față diferit sau similar de data aceasta?

6. De cât timp simți această tristețe? Vine și pleacă în valuri, sau este constantă? Descrie dacă există modele de declanșare și/sau momente ale sentimentelor tale triste.

7. Ce te face să te simți cel mai fericit și cum poți să mergi spre această fericire chiar acum?

8. Dacă ai lua o pauză de la tristețea ta, cum ai vrea să arate acea pauză? (P.S. nu trebuie să fie o pauză fericită. Poate fi neutră sau supărată sau orice tip de pauză dorești)

9. Cum ar arăta tristețea ta dacă ar fi un tablou sau un desen? De fapt, nu trebuie să o schițați, ci să descrieți cum ar arăta culorile, formele și imaginile.

10. Cine îți oferă cel mai mult confort atunci când te simți trist? De ce și cum îți aduc ei acest confort?

25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI TRIST
25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI TRIST

11. Cum vorbești singur când te simți trist? Îți arăți compasiune? Ești frustrat? Enervat?

12. Gândește-te la ziua ta de astăzi. Tristețea ta a interferat sau a dictat ceva ce ai făcut sau ceva ce vrei să faci în continuare?

13. Experimentezi alte emoții în afara tristeții? Cum se înțeleg aceste emoții?

14. Scrie despre o perioadă în care ai depășit o emoție grea – nu trebuie să fie tristețe. Cum ai trecut prin asta și cum poți aplica asta aici?

15. Care sunt unele obiective pe care le ai pentru tine acum sau pentru viitor? Care sunt acei pași mici pe care îi poți face către acele obiective chiar dacă te simți așa?

16. Tristețea ta îți provoacă durere? Cum, și cum l-ai descrie?

17. Care este un lucru bun care s-a întâmplat astăzi? (Poate fi mic sau chiar foarte mic)

18. Ce melodii asculți când ești trist? Care sunt unele dintre versurile tale preferate din acele melodii și de ce?

19. Au existat semne de avertizare că această tristețe a apărut sau a apărut dintr-o dată? Descrie cum s-a simțit totul.

25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI TRIST

20. Cum ți se pare reziliența? Te-ai simțit vreodată rezistent? Dacă nu, te poți gândi la cineva din viața ta care a arătat această forță?

21. Ce fel de emoție vrei să simți acum? Dacă te simți confortabil în tristețea ta, scrie despre asta. Dacă ești în căutarea unui sentiment de calm, speranță etc., descrie cum ar fi.

22. Scrie o scrisoare pentru tristețea ta. Ce vrei să-i spui? Ce vrei să știe despre tine?

23. Scrie un dialog între tine și tristețea ta. Cum te-ar trata tristețea ta și cum ai trata-o?

24. Imaginează-ți că mergi până la ușa din față a tristeții tale. Descrie cum arată. Există o lumină aprinsă? Vopseaua este toată ciobită și decojită? Emite vibrații calde și primitoare? Simți să deschizi acea ușă?

25. Scrie despre când ai fost cel mai mândru de tine. Ce s-a întâmplat? Îți poți aminti cum s-a simțit mândria în acest moment? Dacă ai avea acel sentiment de mândrie chiar acum, ar ajuta sau răni tristețea pe care o simți?