Diferența dintre durere și suferință

Diferența dintre durere și suferință

Probabil ai în minte câteva lucruri despre durere și suferință. În ambele cazuri vezi lacrimi, plânsete, neputință, furie sau frustrare. Oamenii pare că le folosesc în general ca sinonime, așadar există oare o diferență reală? Noi spunem că este și în articolul de față vom încerca să-ți arătăm care este aceea.

Profunzimea propriei dureri și suferințe de viață este parte a evoluției spre crearea de lucruri noi. Ca după fiecare război, când ai parte de expansiune și pace. Există un război în fiecare dintre noi însă, din nefericire, mulți nu înțeleg asta și merg mai departe în aceeași manieră. E ca într-o cursă în care ajungi la linia de sosire, iar tu continui să alergi. Știi toți oamenii aceia care nu se pot ori? Au bogății, bani, tot ce au nevoie, sunt priniși în cursă, dar nu își dau seama.”Menis Yousry

Te întrebi cine este Menis și de unde știe el toate acestea?

Menis Yousry la Fain & Simplu Podcast

Dr. Yousry lucrează este psiholog, terapeut sistemic de cuplu și de familie, speaker internațional, producator de film, artist, autor și facilitator, de peste 35 de ani. Ani de zile a studiat omul, însă adevărata cunoaștere a venit în urma unor relații eșuate. Iar dacă ești un cititor fidel, știi că așa este. Știi că relațiile sunt oaza noastră de pace și război. În ele putem creștem fain și simplu sau ne putem ofili.

Care este diferența dintre durere și suferință?

„Durerea este inevitabilă, dar suferința este o alegere.”Menis Yousry

Cum poți trăi în durere fără suferință? Probabil te întrebi asta, la fel cum s-a întrebat și Mihai Morar la auzul acestei lecții în episodul 107 din podcastul Fain & Simplu, în care l-a avut ca invitat pe Menis. Ce răspuns a primit? Unul fain și simplu.

Durerea este simțită de corp, însă suferința este ceva ce alegem. Noi alegem să suferim. Nu există nicio posibilitate să trăiești fără să ai parte de durere. Ea ține de condiția umană. Dar să suferi pentru că te doare, este ceva ce alegi. Și fericirea este o alegere ca și sentimentul de vinovăție, toate aceste sentimente sunt opțiuni pe care le avem, atât că sunt inconștiente.”Menis Yousry

Dacă vrei să asculți întreaga lor conversație te invităm să te așezi confortabil pentru două ore. Caută Fain &Simplu podcast pe YouTube, Spotify Podcast, Apple Podcast sau Google Podcast și lasă-te dezvățat cu iubire.

Durerea sunt toate lucrurile pe care nu le pot controla în viață: boală, bătrânețe, lucrări de construcție la blocul tău, tipul lent care este în fața ta la coada din magazin, etc.

Suferința este tensiunea pe care o creez în jurul durerii: să te plângi că ai gripă, să-ți urăști părul cărunt, să te plângi neîncetat de zgomotul bormașinii vecinului, etc.

Desigur, toți știm la nivel teoretic că îmbărtânim, că drumurile au nevoie de reparații, că mica întârziere de la magazin nu ne-a costat cu adevărat nimic. Dar emoțional, este o altă poveste. Suferința, acea tensiune în jurul durerii, apare inconștient, chiar instinctiv.

Există o ecuație simplă care exprimă asta: DUREREA x REZISTENTĂ = SUFERINȚĂ.

Când alungăm durerea, ne consumăm energia pentru a rezista lucrurilor pe care de obicei nu le putem controla. De exemplu, când bormașina cântă fără oprire în timp ce tu lucrezi de acasă, cu siguranță nu este plăcut. Dar să te plângi de asta nu va opri activitatea vecinilor, care poate atunci și-au permis marea schimbare în apartament. Nici să încerci să te convingi că zgomotul bormașinii este o muzică plăcută nu va ajuta. Ce poți face în schimb este să reziști durerii. Dacă rezist zgomotului (cu plângeri și suspine exasperate la fiecare câteva minute), pur și simplu îți sporești disconfortul.

Acest lucru poate fi dificil, mai ales dacă nu ai încercat asta niciodată. Cu toate acestea, ca orice altceva, răbdarea și repetiția sunt cheia. Poate cu ocazia asta, dai o șansă exercițiilor de meditație (în cazul în care nu o practici deja).

Fiind conștienți și făcând spațiu pentru orice se întâmplă în meditație, înveți cum să faci spațiul pentru orice se întâmplă în viață. Și bucuria devine posibilă în orice moment.