25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI SUPĂRAT

Când te simți supărat, probabil îți trece prin minte să lovești ceva sau să țipi. Află că nu este chiar un gând complet greșit.

25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI SUPĂRAT

Adevărul este că emoțiile puternice pe care le simți trebuie eliberate pentru ca mai apoi să le cauți sensul și rezolvarea. În loc să trântești ușa în urma ta sau să te răstești la oamenii din jur, o variantă mai sănătoasă este să-ți canalizezi furtuna, care s-a născut în interiorul tău, prin punerea emoțiilor și a gândurilor pe hârtie. Un pix și o foaie sunt intrumentele cele mai utile într-o astfel de situație, ele, împreună, aducând o mulțime de beneficii.

Poate nu ți un jurnal zilnic, însă ar fi bine, măcar pentru momentele tensionate, să adaugi scrisul de mână în rutina ta. În primul rând, acest obicei te va ajuta pe termen mediu și lung să înțelegi ce se ascunde de fapt sub acel val de emoții.

De exemplu, în multe cazuri, când simțim furie, este pentru că există un sentiment mai vulnerabil dedesubt, care este prea sensibil pentru a ieși la suprafață. În acest caz, furia poate servi ca o emoție protectoare, care te împiedică să experimentezi sentimentele mai greu de tratat. Așadar, când scri despre furia ta, s-ar putea să accesezi acea emoție vulnerabilă și să ajungi la rădăcina problemei.

Furia este o emoție polarizantă pe care mulți oameni sunt adesea învățați să o suprime. Jurnalul te poate ajuta să stai alături de ea și să procesezi sentimentul uneori înfricoșător într-un mod mai eficient.

Având în vedere asta, iată câteva elemente de început pentru următorul tău jurnal de emoții. Cu ajutorul lor vei putea explora ce se ascunde în spatele reacțiilor exagerate de peste zi sau a trăirilor prea intens resimțite.

25 de recomandări din jurnal pentru când te simți supărat

Data viitoare când te simți supărat, încearcă să completezi lista de mai jos. În final, vei vedea lucrurile din cu totul și cu totul altă perspectivă, iar asta îți va aduce o mai mare claritate asupra vieții tale, interioare și exterioare.

1. Pe ce ești cel mai supărat acum? De ce?

2. Ce ar țipa furia ta într-un microfon în acest moment?

3. Scrie gratuit un mesaj urât cuiva care te face cu adevărat supărat… dar nu-l trimite. Scoate totul afară prin scris. Nu te judeca sub nici-o formă, nu gândi prea mult, doar scrie. Apoi poți arunca hârtia la gunoi și repeta procesul până ce sentimentul de liniște te curpinde.

4. Există un lucru pentru care te poți ierta astăzi? Cum ar suna asta?

5. Există un lucru pentru care poți ierta o altă persoană astăzi? Scrie ce i-ai spune.

6. Ce înseamnă pentru tine să renunți la furie? Ce te-ar ajuta cel mai bine să renunți chiar în acest moment?

7. Ce se întâmplă când îți ții furia? Cum te face să te simți mental și fizic?

8. A existat vreodată un moment în care ți-ai eliberat furia într-un mod care a dăunat situației? Ce zici de o perioadă în care ți-ai eliberat furia într-un mod care a ajutat situația?

9. Cum vorbești singur când ești supărat pe tine însuți? Diferă de felul în care îți vorbești singur când ești supărat pe alții?

10. Ce te face de obicei să te simți mai bine când ești supărat?

25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI SUPĂRAT
25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI SUPĂRAT

11. Care sunt trei lucruri frumoase pe care ți le poți spune atunci când simți furie/supărare?

12. Gândește-te la un moment în care ai fost foarte supărat. Ce s-a întâmplat în acea situație și cum ai tratat alte persoane? Ce te-a ajutat și cât timp ți-a luat să-ți găsești calmul?

13. Scrie despre o perioadă când cineva a fost supărat pe tine. Cum te-a făcut să te simți? S-a rezolvat vreodată situația? Dacă da, ce s-a întâmplat pentru a face ca furia să dispară?

14. Ți-a fost vreodată rușine sau jenă să te simți furios? Care a fost situația și tu ai fost cel care te-a făcut să te simți rușinat sau au fost alți oameni? (Ar putea fi ambele!)

15. Dacă supărarea ar fi o persoană, cum ar arăta? Pare să fie cineva pe care îl cunoști, un străin sau o creatură din Stranger Things? Cum te-ar face să te simți să-l vezi în fața ta? (Poți să-l desenezi dacă vrei.)

16. Completează spațiul liber: Sunt cel mai supărat pe mine însumi când _______________. Sunt cel mai blând cu mine însumi când _________________.

17. Scrie o scrisoare pentru mânia ta. Ce vrei să știe furia ta despre tine în acest moment? Poți scrie despre furie care implică o anumită situație sau îi poți scrie în general. Orice funcționează pentru tine.

18. Dacă ți-ai putea descrie furia în alt mod decât „Sunt supărat”, care ar fi aceasta? Există și alte emoții care se aplică aici?

25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI SUPĂRAT
25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI SUPĂRAT

19. Ce acțiuni, gânduri sau situații tind să-ți agraveze furia?

20. Descrie cum s-ar simți și cum ar arăta o zi fără furie pentru tine.

21. Enumeră cel puțin cinci lucruri care te înfurie în mod constant. Apoi, enumeră cel puțin cinci lucruri care vă fac să vă simțiți foarte calm.

22. Ai fost vreodată furios și în suferință în același timp? Furia a depășit durerea sau invers? Cum te-au făcut amândoi să te simți și cum te-ai descurcat?

23. Când a fost ultima dată când ai reacționat din furie la ceva sau cineva? Cum te-ai simțit, ce ai făcut și a făcut situația mai bunăsau mai rau?

24. Ce sfaturi i-ai da unui BFF sau unui membru al familiei care simte aceeași furie pe care o simți acum? Ai aplica același sfat dacă ți-ai vorbi singur? De ce da sau de ce nu?

25. Ce înseamnă pentru tine opusul furiei? Descrie-l. Cum poți ajunge acolo chiar acum sau data viitoare când ești supărat?