Mulți oameni spun că muzica clasică este bună pentru suflet. Imaginează-ți că ești acasă, întins pe canapeaua ta confortabilă, cu ceașca de cafea aburind lângă tine. Deschizi telefonul și pornești lista preferată cu muzică clasică. Cu fiecare sunet, te afunzi și mai tare în canapea și te relaxezi. Ai putea crede că acesta este principalul beneficiu: relaxarea minții și a trupului. Cu toate acestea, muzica clasică poate face mult mai mult decât atât.
De ce să asculți muzică clasică?
Studiile au arătat că ascultarea muzicii clasice aduce foarte multe lucruri bune pentru sănătate. Noi îți prezentăm astăzi patru dintre cele mai importante. Sperăm să te ajute în creșterea ta ca om și să afli noi moduri de a-ți apăra timpul și banii.
4 beneficii pentru sănătate ale ascultării muzicii clasice
Scade tensiunea arterială
Într-un studiu realizat de Universitatea Oxford s-a constatat că muzica clasică aduce beneficii pentru sănătate. Mai exact, cercetătorii au împărțit participanții în două grupuri. Unii au ascultat timp de treizeci de minute muzică clasică, iar alții nu. În final cei ce s-au bucurat de armoniile muzicii clasice au avut tensiunea arterială mai scăzută decât ceilalți.
Tot oamenii de știință au spus că muzica trebuie să:
- nu aibă versuri
- aibă puține modificări de volum și ritm
- aibă armonii care „nu sunt trezitoare”
- fie repetate la intervale anumite părți
pentru a ajuta la micșorarea tensiunii.
Muzica clasică este un calmant natural al durerii
Ai fost până acum furat de vreo melodie? Ți s-a întâmplat să te lași dus de sunete? Mulți oameni pățesc asta atunci când ascultă muzică. După mai puțin de un minut de ascultare, se întâmplă pur și simplu să nu mai fim prezenți în realitate. Parcă plutim! Nu simțim că mai suntem în același loc, parcă zburăm prin univers.
Un alt sudiu a arătat că muzica te poate purta departe de realitate și mai cu seamă, departe de durere. În 2006, unui grup de oameni care sufereau de dureri puternice li s-a dat să asculte muzică clasică. Când s-a lăsat liniștea, aceștia au spus că simt mai puțină durere decât înainte. De ce? O explicație ar fi că: Muzica crește centrul de recompense al creierului.
Reduce nivelul de stres
În ziua de astăzi oamenilor le este greu să mențină stresul la un nivel scăzut. Dacă ne gândim doar la muncă, multora ni se va ridica părul pe mâini. Cerințele vin una după alta, încât de multe ori simțim că nu putem face față. Stăm numai la birou ore întregi sau din contră, doar în picioare, lipiți parcă în loc.
Unii văd că lipsa mișcării îi afectează negativ și încearcă să facă ceva în privința asta. Astfel, mulți aleg să meargă la sală, să practice un sport sau să facă yoga. Alții în schimb se îndreaptă către muzică.
Cercetările în domeniu au arătat că muzica reduce într-adevăr stresul și diminuează anxietatea. Nu ne mai surprinde de ce mămicile aleg să le pună copiilor muzică, chiar de când se află în burtică. Corect? Muzica clasică le ajută în primul rând pe ele să-și liniștească gândurile și emoțiile, iar mai târziu pe cei mici.
Ajută somnul
Dacă ai probleme cu odihna, probabil ai încercat deja să asculți seara sunetele naturii. Încearcă, într-o seară, să le înlocuiești cu muzica clasică. Ascultă patruzecișicinci de minute înainte de a te băga în pat. Somnul tău o să fie unul cu mult mai liniștit.
Atenție! Nu toate melodiile clasice sunt bune pentru somn. S-a demonstrat că tempo-ul contează, la fel și ritmul. Astfel, alege o melodie care să aibă aproximativ 60 de bătăi pe minut. De exemplu, în loc să pui „Zborul bondarului” de Rimsky Korsakov, pune „Preludiul numărul unu” a lui Bach.