25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI FERICIT

25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI FERICIT

Când te simți fericit cel mai probabil alegi doar să trăiești emoția și atât. Nu vorbești foarte mult despre asta, nu analizezi ceea ce gândești sau simți. Majoritatea oamenilor asta fac, majoritatea românilor asta aleg să facă. Cumva, în cultura noastră, este ușor tabu să-ți exprimi fericirea.

„Păstrează fericirea pentru tine, nu este frumos să te lauzi, când sunt atâția alții care nu au.”

Fericirea la noi este deseori ascunsă sub preș. Parcă ne este teamă să trăim această emoție, chiar și când suntem singuri. Cu toate acestea, în articolul de astăzi nu vom detalia motivele pentru care am ajuns să ne temperăm fericirea ci mai degrabă vom încerca să explicăm de ce este bine să o trăiești conștient. Mai mult, să analizezi și să fructifici la maxim acele momente.

De cele mai multe ori, ne lăsăm energizați de emoție doar când aceasta este una negativă. Când te simți supărat, anxios sau blocat în orice fel, începi să dai curs gândurilor și sentimentelor. Începi să-ți îndrepți atenția asupra ta. Problema în acest caz însă este că atenția vine cu o doză mare de energie negativă, iar asta nu aduce nimic bun sau util în viața ta. Desigur că sunt lucruri pe care le poți face, cu ajutorul cărora să întorci situația în favoarea ta, iar noi avem câteva sugestii chiar pe site.

CÂND TE SIMȚI FERICIT ar fi bine să…

Atunci când te simți fericit este momentul ideal de a reflecta asupra vieții tale, a sănătății mintale și a tuturor lucrurilor bune care ți se întâmplă. Iar o metodă extrem de efcientă este, după cum probabil intuiești, dacă ești unul dintre cititorii noștri fideli, jurnalul.

De ce să scri în jurnal când totul este bine? În zilele tale fericite, poți să scrii despre bucuria reală pe care o simți sau despre realizările tale. Adesea, nu ne luăm suficient timp pentru a vorbi despre aceste puncte înalte cu noi înșine. Și dacă nu te oprești să recunoști câștigurile mici, în timp te vei simți sufocat sau blocat într-o monotonie cruntă.

Este, de asemenea, o modalitate grozavă de a construi o mică practică de recunoștință în viața ta. Iar asta este de mare ajutor. Pentru că atunci când îți cheltuiești toată energia gândindu-te la zonele cu probleme și nu la zonele din viața ta care merg bine, o să începi să crezi că:

  • numai rele ți se întâmplă,
  • problemele se țin scai de tine,
  • dai din rău în mai rău,
  • nu ai noroc niciodată

Pe scurt, viața ta este un șir de evenimente rele, cu prea puțin bine sau deloc. Lucru total neadevărat și dăunător pentru bunăstarea ta mintală, fizică și emoțională.

Citește și: 4 minciuni despre fericire care pot duce la depresie

25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI FERICIT

Scrierea în jurnal atunci când ești fericit este, de asemenea, o oportunitate solidă de a-ți pune întrebări semnificative pe care în sfârșit ai capacitatea emoțională să le adresezi, comparativ cu momentele de „cădere” când le găsești cu adevărat copleșitoare.

Așadar, când te simți fericit data viitoare, folosește sugestiile de mai jos pentru a-ți procesa bucuria și pentru a răspunde la câteva idei introspective. Vor merita din plin timpul tău.

25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI FERICIT

1. Ce te face cel mai fericit astăzi și de ce?

3. Unde simți fericirea în corpul tău? Cum arată bucuria fizic pentru tine?

4. Există și alte emoții în afară de fericire pe care le simți? Enumeră-le și descrie cum te fac să te simți.

5. Care sunt cinci obiective (mari sau mici) pe care le-ai atins recent?

6. Când ai fost ultima dată mândru de tine? Cum poți găsi aceeași mândrie (sau similară) în curând dacă nu ai simțit-o de ceva vreme?

7. Există anumite aspecte din viața ta de care ești nemulțumit? De ce și ce ai putea face pentru a schimba aceste lucruri?

8. De ce ai nevoie când te simți sufocat? Ce te ajută când ești super copleșit?

9. Cum vorbești singur când ești fericit? Cum vorbești singur când ești nefericit? Observi asemănări sau diferențe?

10. Enumeră cinci dintre cele mai mari puncte forte ale tale și cinci lucruri la care poți lucra.

11. Care sunt oamenii care te fac cel mai fericit? Cum sunt relațiile tale cu acești oameni acum? Există ceva ce vrei să faci diferit în acele relații?

12. Cum te faci fericit? Poți să faci mai mult pentru a-ți oferi acea bucurie?

13. Care este un lucru care te-a făcut să zâmbești astăzi și de ce?

14. Când te simți cel mai inspirat? Poți găsi acea inspirație mai des decât o faci deja?

15. Care este cea mai fericită amintire din copilărie a ta și de ce?

25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI FERICIT
25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI FERICIT

16. Există emoții pe care crezi că le-ai evitat recent? De ce le eviți?

17. Scrie-ți un bilet de mulțumire (pentru mintea, trup și suflet). Ce zici de tine te face recunoscător?

18. Scrie o scrisoare de mulțumire cuiva care te-a susținut până acum în viață. Ce vrei să știe despre ce înseamnă sprijinul lor pentru tine?

19. Unde te duci, mental sau fizic, când ai nevoie să te simți mângâiat? Descrie un spațiu sigur din viața ta.

20. Ce vrei să înveți în continuare? Ce te face cel mai curios în viață?

21. Ai părut vreodată super fericit în exterior, dar în interior să simți altceva? De ce, în acel moment, ai simțit că trebuie să te prefaci că simți bucurie?

22. Care este un lucru pe care vrei să-l adaugi în rutina ta zilnică? Care este un lucru pe care vrei să-l elimini din rutina ta zilnică?

23. Ce ai simțit ieri despre tine? Diferă de emoția de astăzi?

24. Dacă ar trebui să ghicești, care sunt cele mai mari lucruri care contribuie la buna ta dispoziție acum? Cum poți face loc pentru mai mult din asta în viața ta de zi cu zi?

25. Cum te face să spui „nu”? La ce ți-ar plăcea să spui „nu” mai des?