Ascultă-ți corpul: 5 sfaturi practice

Ascultă-ți corpul: 5 sfaturi practice

Probabil ți s-a mai spus: „Ascultă-ți corpul, el știe mai bine ce ai nevoie.”

De cele mai multe ori, primim acest sfat numai în cazul alimentației. Foarte puțini sunt cei ce te îndeamnă să vezi ce are trupul de spus și în alte situații. Dacă ești atent la „cuvintele” pe care corpul tău ți le transmite, o să ai multe de câștigat.

„Nu-ți asculta capul, ascultă corpul… corpul este întotdeauna onest.” – Paul Avram

Invitat în podcastul Fain&Simplu, Paul Tukaram îndeamnă ascultătorii să aducă atenția în interiorul lor. Acesta spune că doar așa vom știi care este adevărul nostru.

„Dacă tu-l asculți non-stop, că este inconfortabil sau confortabil știi exact unde te afli și ce ai de făcut”. – Paul Avram

Este în regulă să ți cont de sfaturile specialiștilor din aria ta de interes, de ex: mâncare, psihologie sau sport. Cu toate acestea, nu crede tot ce vezi sau auzi, fără a testa pe propria piele. Experiența ta poate fi total diferită de cea a persoanei pe care o urmărești.

Doar tu poți trage concluziile pentru tine. Dacă ceva îți place sau nu cu adevărat, numai tu știi, iar dacă ai dubi, corpul tău știe cu siguranță. Tot ce trebuie să faci este să alegi corect unde să îți arunci privirea.

„Tu ai fost învățat să fii în afară tot timpul. Fii atent la părinți cum se comportă, fii atent la profesori, fii atent la șef, fii atent la tot. Tu trebuie să revi la tine.” – Paul Avram

Din păcate, societatea ne-a învățat să fim atenți doar la ceilalți. Pe de-o parte, acest lucru a fost unul bun. Acum mii de ani, trebuia să-ți păzești spatele. Atenția ta trebuia să fie în afară pentru a fi în siguranță. Pe de altă parte, lumea s-a schimbat. Oamenii trăiesc în vremuri de pace, prin urmare nu trebuie să mai fii cu ochii în patru. Cel puțin nu tot timpul!

Ascultă-ți corpul: 5 sfaturi practice

Învață să ai grijă și atenție față de tine. Citește următoarele sfaturi, testează-le o perioadă și observă cum viața ta se transformă.

1. Respectă-l

Pentru început, începe să-i vorbești cu respect și dragoste. Dacă nu știi cum, îți lăsăm mai jos câteva sugestii.

Dragă corp:

  • Te iubesc exact așa cum ești
  • Îți mulțumesc pentru toate lucrurile pe care le-ai făcut pentru mine
  • Te iubesc pentru că știi să te vindeci singur
  • Am încredere că ai grijă de mine, iar eu voi avea de tine
  • Promit să te ascult zilnic și să-ți ofer ceea ce ai nevoie

Oprește-te din a spune cuvinte negative despre corpul tău! Încearcă să înlocuiești fiecare gând rău care îți trece prin minte despre trupul tău cu unul bun.

2. Împrietenește-ți mintea cu corpul

Cel mai simplu mod de a face asta este să respiri în timp ce îți folosești simțul tactil. De exemplu, așează-te pe canapea, închide ochii, respiră și du-ți mâna la inimă. Observă cum bate inima sub palma ta. Simți cum pieptul se ridică și se coboară cu fiecare respirație? Ține aerul trei secunde înainte de-al da afară.

Ascultă-ți corpul! Este tensionat? Relaxat? Obosit? Îi este foame? Simți durere sau frică? Ai răbdare. O să înțelegi curând tot ce se petrece în interiorul tău.

3. Întreabă-l ce are nevoie în acest moment

Fii pregătit să-i rezolvi nevoile. Dacă se simte neliniștit, fă o pauză și mergi la o plimbare. Ascultă-ți corul cu atenție! Ce-ți mai spune? Este încordat? Întinde-te și încearcă să faci câteva exerciții simple de yoga. Dacă îi e foame, dă-i de mâncare, dacă îi este sete, dă-i apă. Fii acolo unde este și el și caută să faci mai des ceea ce el te roagă. Ține minte că este spre binele tău. El este cel mai sincer prieten pe care îl ai.

4. Întreabă-te ce are nevoie corpul tău pentru a rămâne sănătos

Găsește-ți timp pentru a fii sincer cu tine. Gândește-te ce faci astăzi bun pentru trupul tău și ce poți face mai bine mâine. Nu te judeca dacă observi că lista lucrurilor bune este mică. Privește ziua de astăzi ca pe un start spre cea mai bună versiune a ta. De aici, poți începe să construiești.

Ai în vedere că mișcarea este unul dintre cele mai frumoase cadouri de oferit trupului tău. Pe lângă asta, nu uita de odihnă, de iertare, de vorbe calde și pline de iubire. Oferă-i hrana de care are nevoie, dar și momente de răsfăț cum ar fi o baie caldă sau un masaj.

5. Nu trăi după cifre

Când te gândești la sănătatea corpului tău, probabil îți imaginezi că trebuie să ajungi la o anumită cifră pe cântar. Într-adevăr un număr mai mare de kilograme s-ar putea să-ți facă probleme, însă asta doar dacă vorbim de grăsime. S-ar putea să ai oasele mai grele de la mama natură și astfel, numărul nu este important. Contează ca trupul tău să emane fericire și liniște. Cum îți poți da seama de asta? Asultă-ți corpul! Pune pe primul loc ceea ce simți. Fii atent și prezent, asta e tot ce contează.

În final, îți lăsăm un îndem fain și simplu de la Jim Rohn:

„Ai grijă de corpul tău. Este singurul loc în care trebuie să locuiești.”