9 tehnici simple de persuasiune (Partea I)

9 tehnici simple de persuasiune (Partea I)

Persuasiunea joacă un rol esențial în relațiile personale, fie că ne place sau nu să auzim asta. Ori de câte ori oamenii se reunesc, unul sau mai mulți vor încerca să convingă majoritatea să facă ceva. Fie că vorbim de ce restaurant să aleagă, jocul de societate pe care să-l joace, ce film să vadă sau orice alceva, se va folosi conștient sau inconștient arta de a convinge. Cine alege să fie persuasiv nu este un câștigător, cum nici ceilalți, cei convinși, nu sunt pierzători. Dar despre asta am vorbit deja într-un articol anterior. Totuși, dacă vrei să fii mai pregătit data viitoare, avem pentru tine câteva tehnici simple de persuasiune.

9 tehnici simple de persuasiune

1. Timpul este o tehnică puternică de persuasiune. Cu cât petrecem mai mult timp cu ceilalți, cu atât suntem mai capabili să-i influențăm. Timpul promovează încrederea. De exemplu:

  • Dacă părinții vor să-și influențeze copiii, ar trebui să petreacă timp cu ei.
  • La locul de muncă, dacă colegii doresc să-și influențeze colegii, ar trebui să petreacă timp cu ei.
  • Dacă vrei ca cineva care nu te place să te placă, petrece timp cu el. În cele din urmă, te va plăcea sau, în cel mai rău caz, te va displace mai puțin.

2. Fă-i pe oameni să te placă. Oamenii tind să ajute mai mult oamenii pe care-i plac.

Și ghici ce, nu-i așa de greu. Trebui doar să-ți imaginezi că-ți face cineva o poză cu bliț. Ridică-ți sprâncenele și afișează-ți dințișorii. Un zâmbet cald este cheia succesului. Și asta nu doar pentru a convinge ci și pentru a te bucura de experiențe cu totul deosebite.

3. Complimente de la terți. Când complimentezi direct alte persoane, acestea tind să nu fie bine primite. De exemplu, dacă faci complimente unui coleg de muncă, unui client sau șefului, este mai probabil să creadă că doar îi lingușești. Astfel, chiar dacă tu ești sincer în afirmații, s-arputea ca ei să-ți ignore complet efortul. Un compliment al unei terțe părți elimină acest scepticism.

9 tehnici simple de persuasiune (Partea I)
9 tehnici simple de persuasiune (Partea I)

Pentru a construi un compliment al unei terțe părți, va trebui să găsești un prieten comun sau o cunoștință care să te cunoască atât pe tine, cât și pe persoana pe care vrei să o influențezi. În plus, ar trebui să fii relativ sigur că mesajul va ajunge la destinatar. Dacă transmisiunea are succes, data viitoare când vei întâlni persoana pe care vrei să o influențezi, aceasta te va vedea într-o lumină mai pozitivă.

4. Schimbă înainte ca oamenii să spună nu. Nimeni nu poate citi gândurile, dar te poți apropia observând gura unei persoane. Ce înseamnă asta?

Buzele strânse înseamnă că persoana cu care vorbești și-a format în minte un gând care este în opoziție cu ceea ce spui sau faci. A ști ce crede o persoană îți oferă un mare avantaj. Trucul este să se răzgândească înainte de a avea ocazia să-și exprime opoziția.

În general, odată ce o persoană își exprimă opinia sau decizia cu voce tare, schimbarea de părere devine mai dificilă din cauza principiului psihologic al consistenței. Oamenii tind să rămână consecvenți cu ceea ce spun, dar nu cu ceea ce gândesc. Dacă vezi buzele strânse, vei ști ce gândesc alții și îi poți convinge să se răzgândească înainte să spună „nu”.

Urmărește și: CUM SĂ VINZI ORICE ȘI SĂ CONVINGI PE ORICINE? ÎNVAȚĂ SĂ NU VINZI! | Fain & Simplu Podcast 093

Cam atât pentru astăzi, revenim curând cu partea a doua din „9 tehnici simple de persuasiune”.