Probabil știi deja unde duce un stil de viață sedentar. Cunoști beneficiile sportului, însă nu știi de unde să începi. Stai pe canapea, te uiți la meci mâncând semințe și parcă ceva nu este tocmai în regulă. În sinea ta, simți nevoia de o schimbare. Asta e foarte bine! Numai cu acest gând deja ai început procesul. În continuare, îți lăsăm câteva soluții pentru sedentarsim, astfel încât să continui drumul către stil de viață sănătos.
Soluții pentru sedentarism
1. Crește activitatea fizică pas cu pas
Nu cădea în plasa motivației de după bomboana de ciocolată. Ai un strop de energie și fugi repede la sală, motivat să stai acolo două ore. În realitate, pe măsură ce te echipezi, efectul zahărului dispare, iar canapeaua îți face cu ochiul, prin urmare renunți. Nu te rușina din cauza asta. Tuturor ni s-a întâmplat! Important este să te ierți și să încerci o altă abordare, mai lină și mai realistă.
Începe, de exemplu, să folosești scările o săptămână întreagă, în loc să iei liftul. Pune-ți alarma pe telefon în fiecare seară ca să ieși la o scurtă plimbare în aer liber. Alege să introduci în rutina ta activități mici, iar pe măsură ce devin ușoare, poți avansa.
Gândește-te numai cât de multe ai de câștigat, dar și câte ai de pierdut dacă alegi să rămâi pe loc.
În această călătorie, un jurnal te-ar ajuta foarte mult. Notează-ți activitățile alese și ce ai reușit să faci într-o zi. S-ar putea ca unele să nu fie mereu bifate și e în regulă, uită-te la restul. Dacă nu începeai, nici măcar alea nu erau făcute. Prin urmare, felicită-te cu fiecare ocazie. Meriți din plin!
Totodată, sportul este mult mai ușor și mai distractiv de dus în echipă. Găsește-ți un partener de drum, fie el om sau animal. Da, câinii sunt printre cei mai buni camarazi când vine vorba de mișcare. Ai văzut vre-un câine care să refuze ieșitul afară? Gândește-te la asta. S-ar putea să fie fix ce ai nevoie pentru a rămâne motivat.
Alte activități pentru începutul de drum:
- Când mergi cu transportul în comun, alege să stai în picioare, nu jos.
- Dacă lucrezi la birou, pune-ți alarma o dată la treizeci de minute pentru a te ridica în picioare. Sfat util: lasă-ți paharul de apă în altă încăpere și mergi după el. Asta ca să nu pară ceva ciudat în fața celorlalți. Știm că rușinea poate pune multe bariere în acest proces.
- Fă curățenie mai des
- Ia-ți pauze de câte zece minute la birou și mergi la plimbare. Sună pe cineva drag ca să-ți țină companie.
2. Variază pe cât posibil
După ce ai prins gustul sportului, caută să faci cât mai multe activități. Nu te limita doar la sala de sport sau la alergatul în parc. Mergi la clase de yoga, la înnot, dă o tură de parc cu bicicleta, invită-ți prietenii la volei, ș.a.
Cu cât ai mai multe de făcut, cu atât o să rămâi mai mult timp motivat. Atenție! Asta nu înseamnă să te aglomerezi. Nu trebuie zilnic să alergi de colo-colo. Alege-ți două sau trei zile din săptămână pentru mișcare. Fă o listă cu activități și jonglează cu ele în zilele selectate.
3. Redu, dar nu elimina, timpul pe canapea
Este foarte bine că ai ajuns până aici. Mișcarea face parte din viața ta, iar schimbările nu întârzie să apară. Cu toate acestea, nu uita să-ți dai timp de odină. Sportul este important, la fel și alimentația, însă relaxarea nu trebuie dată la o parte. Corpul uman are nevoie de toate trei pentru a funcționa la capacitate maximă.
Stai pe canapea, din când în când, dar alege să o faci inteligent. În loc să pierzi timpul pe telefon sau la televizor cu o pungă de covrigei în brațe, citește! Fă ceva care să te împlinească sufletește cu adevărat.