Ce este abuzul emoțional

Ce este abuzul emoțional

Când te gândești la abuz probabil îți vine în minte agresiunea fizică. Din păcate este cel mai popular în rândul oamenilor și cel mai evident dintre toate. Să spunem că te plimbi pe stradă și vezi un un cuplu în fața ta. Observi că au o discuție aprinsă, iar la un moment dat, unul prin partenei îi dă celuilalt o palmă. Știi din start că există o problemă de agresiune fizică acolo. Pe de altă parte, poți trece pe lângă un cuplu zâmbitor în care el o ține strâns de șold. Nu-ți pune nici-un semn de întrebare, corect? Abuzul emoțional de regulă poate fi confundat cu iubirea, însă există diferențe demne de luat în considerare.

Ce este abuzul emoțional?

Pe scurt: control! O persoană folosește emoțiile pentru a critica, rușina, învinovăți sau manipula un alt om. În general, o relație este abuzivă emoțional atunci când există o sumă considerabilă de cuvinte sau comportamente agresive. Ce înseamnă asta? Cineva încearcă să controleze o persoană prin diminuarea stimei de sine și prin punerea la îndoială a sănătății mintale.

Atenție! Abuzul emoțional nu se întâlnește doar în relațiile de cuplu. Acesta poate apărea între prieteni, membrii familiei sau colegii de muncă.

De cele mai multe ori, acest tip de abuz nu se vede cu ochiul liber. Ai nevoie de atenție și cunoaștere pentru a observa că ceva nu este sănătos în acea relație. Poate fi subtil și înșelător sau deschis și manipulator. Oricum ar fi, acest comportament distruge stima de sine a victimei, ea începând să se îndoiască de propriile crezuri.

Scopul abuzului emoțional este de a controla victima prin discreditare, izolare și tăcere. Cu alte cuvinte, abuzatorul va face tot ce îi stă în putință pentru a o îndepărta de familie și prieteni. Există și posibilitatea ca abuzatrul să o lase în preajma familiei, însă cu anumite condiții. Victima poate vorbi sau petrece timp cu părinții sau frații, doar dacă aceștia sunt de acord cu abuzatorul.

Cu o față zâmbăreață și o atitudine pașnică va încerca să păstreze persoana doar pentru el. Nu-i va da voie să gândească cu propria minte ci mereu îi va spune, direct sau indirect, ce să facă. Victima va simți de multe ori că nu este ascultată sau înțeleasă, însă nefiind un conflict violent, va tace.

În final, persoana abuzată se simte prinsă în relație. De multe ori, aceasta este prea rănită pentru a mai opune rezistență, dar și prea înfricoșată să plece. Prin urmare, ciclul se repetă până când se face ceva.