Efectele unui stil de viață sedentar

Știm că trebuie să facem mișcare. Auzim adesea că pe lângă mâncat sănătos și hidratare corectă trebuie să ne împrietenim cu sportul. Cunoaștem beneficiile sportului, însă puțini se gândesc la efectele unui stil de viață sedentar.

Efectele unui stil de viață sedentar

Este adevărat că stilul de viață din ziua de astăzi este atât de haotic încât greu te mai poți gândii la tine. Uneori se face seară stând în fața laptopului. Ne dăm seama abia când luna este sus că nu am mâncat nimic și nu am băut apă toată ziua. De mișcare nici nu mai încape vorba. Când să o mai faci, dacă nici nu apuci să te gândești la ea?

În mod normal, un adult ar trebui să facă cel puțin 150 de minute de activitate fizică pe săptămână. Asta înseamnă cam două ore și jumătate de sport adunate de luni până duminică. Știai asta? Mai important, aduni toate aceste minute de mișcare pe săptămână? Dacă răspunsul este da, felicitări! Ești pe calea cea bună pentru stil de viață sănătos. Dacă nu, aruncă o privire asupra listei de consecințe pe care le aduce un stil de viață sedentar.

Efectele unui stil de viață sedentar asupra corpului

Mulți oameni au studiat acest fenomen. Mai ales de când munca fizică a fost înlocuită, în mare parte, de munca sedentară. S-a arătat că oamenii au început să aibe mai multe probleme de sănătate odată cu lucratul la birou. Astfel că lipsa mișcării duce la:

  • Obezitate
  • Diabet de tip 2
  • Unele tipuri de cancer
  • Boli cardiovasculare
  • Moarte prematură

Din păcate, majoritatea oamenilor nu cred că lipsa sportului poate fi ceva rău pentru sănătatea lor. Unii cred că mersul pe jos până la mașină sau până la magazin este suficient pentru a rămâne în formă. Realitatea este alta.

Cinci minute de mers pe jos în fiecare zi nu sunt atât de valoroase. Pe când, dacă am introduce în rutina noastră o scurtă încălzire de cincisprezece minute lucrurile ar sta altfel. Mai mult, dacă am ieși regulat la plimbări prin parc sau pe străzile orașului cu siguranță corpul nostru ne-ar mulțumii. De ce spunem asta? Pentru că odată ce ieși din casă, fără un scop clar, de a cumpăra pâine de exemplu, ești liber. Poți sta cât vrei afară, iar dacă te-ai obosit să ieși pe ușă degeaba, sigur o să faci mișcare mai mult de cincisprezeceminute. Pas cu pas, ne trezim duminică seară cu peste două ore activitate fizică. Încearcă! O să te simți mult mai bine și mult mai motivat să treci la următorul nivel.

Efectele unui stil de viață sedentar asupra minții

Așa cum mișcarea ne încarcă cu bună dispoziție, lipsa ei ne seacă.

Sigur știi că sportul te face mai fericit, mai liniștit și mai prezent. Oricât de supărat ai fi sau împovorat de griji, după zece minute de alergat ești ca nou. Ceva magic se întâmplă, iar stresul, anxietatea și teama de necunoscut dispar. Cu fiecare minut petrecut în sala de sport sau jucându-te cu prietenii un sport, parcă faci curățenie! Emoțiile și gândurile se așează de la sine la locul lor. Gândește-te acum câtă „mizerie” se strânge cu fiecare minut în care nu faci mișcare.

Un stil de viață sedentar este calea cea mai rapidă către depresie. Nu ne dorim asta, nu? Dacă vrei să fii mai bine tu cu tine, introdu sportul în rutina ta zilnică. Nu te grăbi! Amână maratonul de alergat pentru anul viitor. Începe cu încălziri zilnice și cu plimbări relaxante pe afară. După o lună, o să vrei să faci mai mult cu siguranță. Spor la mișcare!