Pe rafturile magazinelor regăsim o multitudine de variante de îndulcitori de la zahărul rafinal până la celde cocos, de curmale sau de palmier.
Cu toate astea, mulți recomandă zahărul de cocos ca fiind o alternativă mai sănătoasă decât cel rafinat, pe care suntem obișnuiți să îl utilizăm în bucătărie. În cele ce urmează vom vedea dacă zahărul de cocos este într-adevăr o alternativă sănătoasă.
Zahăr de cocos vs zahăr rafinat
În ciuda numelui său, zahărul de cocos nu va face ca niciuna dintre produsele tale de copt să aibă gust de piña colada – provine mai degrabă din muguri de flori de cocos decât din fructul propriu-zis.
Zahărul de cocos este un zahăr natural făcut din seva de palmier de cocos. Se mai numește și zahăr de palmier de cocos sau seva de palmier de cocos în formă lichidă. Gustul este asemănător cu zahărul brun și seamănă cu zahărul brut, cu o tentă maro și granule mai mici.
Zahărul de cocos este mai puțin procesat decât zahărul rafinat: seva este uscată și ambalată fără nicio prelucrare suplimentară și, astfel, reține mai mulți nutrienți precum fier, zinc și magneziu împreună cu alți polifenoli.
Te invităm să asculți și podcastul Fain & Simplu: GHID DE VIAȚĂ SĂNĂTOASĂ, NU DE SLĂBIRE MIRACULOASĂ. MARIO POPESCU, HEALTH COACH
Ce beneficii are zahărul de cocos
Dincolo de procesarea minimă și de proveniența din plante, zahărul de cocos are și alte câteva beneficii:
Poate echilibra zahărului din sânge.
Nuca de cocos conține cantități mici de inulină, o fibră prebiotică, solubilă, care se digeră lent și este benefică pentru sănătatea intestinului. Deoarece încetinește digestia, această fibră poate ajuta, de asemenea, la menținerea echilibrului zahărului din sânge.
Ca atare, zahărul de cocos are indicele glicemic (IG) mai scăzut decât zahărul din trestie de zahăr sau chiar zahărul de arțar.
Poate susține sănătatea oaselor.
O porție de 100 de grame de zahăr de cocos oferă 875 de miligrame de potasiu mineral sănătos pentru inimă și 375 de miligrame de calciu, esențiale pentru sănătatea oaselor.
Deși mulți dintre acești nutrienți sună ca un pozitiv major, este important să reții că ar trebui să consumi o cantitate mare de zahăr de cocos pentru a observa impactul asupra sănătății. Este mai bine să te hrănești folosind opțiuni de hrană integrală, cum ar fi cereale integrale, fructe, legume și proteine vegetale.
Concluzie
Zahărul de cocos cu siguranță câștigă teren în fața zahărului rafinat. Obține puncte pentru că are mai mulți nutrienți, cel mai mare conținut de fibre, o versatilitate mai bună în rețete și cel mai mic indice glicemic în comparație cu alte opțiuni.
Acestea fiind spuse, dacă ești în căutarea unui îndulcitor natural de top, îți recomandăm să optezi pentru fructul călugăr prietenos cu zahărul din sânge ca opțiune alternativă.
La fel ca orice alt aliment dulce, cel mai bine este să consumi aceste alternative de zahăr cu moderație.