Când să-ți ceri scuze

Când să-ți ceri scuze

A ști când să-ți ceri scuze este la fel de important ca a ști cum să o faci. Alegerea momentului potrivit pentru o astfel de discuție poate face diferența între a crește sau a micșora conflictul.

În general, când știi că ai făcut ceva, intenționat sau nu, care poate supăra o persoană este bine să spui. Mereu este o idee bună să-ți ceri iertare pentru a elimina tensiunea din încăpere.

Când să-ți ceri scuze?

Să presupunem că ai luat ceva de la prietenul tău, fără să-i ceri voie. Acesta s-a suprărat și decide să nu mai vorbească cu tine. Sunt trei situații posibile în care scuzele trebuie luate în calcul.

Dacă ți s-ar fi întâmplat ție, ce părere ai fi avut despre asta? Te-ar fi deranjat? În cazul în care răspunsul este „da”, atunci trebuie să-ți ceri scuze. Așa cum spune un proverb popular românesc: „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face.”

Dacă răspunsul este „nu știu”, vorbește deschis despre asta cu prietenul tău. Află ce este important pentru el și reține ce ai de făcut pentru o dată viitoare. În acest caz, este bine să-ți spui părerea, fără judecată sau agresivitate în glas, și să-ți ceri iertare pentru neînțelegere. Este normal să apară astfel de situații, mai ales dacă nu vă cunoașteți încă foarte bine.

Dacă simți că cealaltă persoană a exagerat, respiră! Nu începe sau nu continua conflictul. Ține-ți cuvintele în gură pentru două minute. Pune-te în locul lui pentru câteva secunde. În continuare crezi că nu are dreptate? În cazul în care părerea ta rămâne neschimbată, poropune-i să vorbiți despre asta. Așteaptă ca și el să fie dispus la discuție. S-ar putea să fie agitat primele minute, fapt ce nu ajută rezolvarea conflictului. Ai răbdare și rămâi calm. Lasă-l pe el să-ți explice de ce s-a supărat, apoi îi poți spune  cu blândețe părerea ta. Ține minte! Important nu este să ai dreptate ci să găsiți o variantă potrivită pentru amândoi. Abia după, poți vedea dacă și unde este rost de scuze.

Ego-ul este atât de parșiv încât este confundat cu demnitatea.” – Monica Bârlădeanu

Deși valoare lor este imensă, acestea putând salva relații, nu toți oamenii reușesc să-și ceară iertare. Este dificil să recunoști că ai greșit față de tine, dar mai greu este să o spui cu voce tare. Învață să renunți la ego, dacă vrei să ai parte de o viață împlinită și de relații de calitate.