Felul cum ne trăim viața are o mare influență asupra sănătății nostre, indiferent dacă ne dăm seama sau nu. În cazul sănătății dentare, micile alegeri pe care le facem în fiecare zi, cum ar fi folosirea aței dentare sau spălatul pe dinți, pot avea un impact uriaș în timp. Iată 12 obiceiuri rele pentru dinți pe care ar trebui să le evităm:
Obiceiul #1 – Consumul de prea mult zahăr
Dacă nu urmezi o dietă specifică, nu poți scăpa de zahăr în societatea actuală. Zahărul se află în aproape fiecare produs pe care îl consumi, în special în gustări și băuturi.
Acesta alimentează creșterea bacteriilor, iar bacteriile produc acizi care atacă smalțul dinților. Așa începe procesul de formare a cariilor dentare.
În timp ce reducerea zahărului este unul dintre cele mai sănătoase lucruri pe care majoritatea oamenilor le pot face, cel mai bine este să periezi dinții, să folosești ața dentară și apa de gură după ce consumi dulciuri. Asta dacă pur și simplu nu le poți evita.
Obiceiul #2 – Gură uscată
Evită gura uscată. Saliva curăță gura continuu și furnizează minerale dinților. Fără ea, se poate dezvolta o peliculă dăunătoare. Acest lucru oferă bacteriilor o șansă mai bună de a ataca dinții și gingiile.
Apa pură, îmbuteliată sau de la robinet, este cea mai bună alegere pentru a îți umezi gura și a te menține hidratat. Consumul de apă pură, fără arome sau aditivi, te spală pe dinți și este bun pentru ten și sănătate în general.
Obiceiul #3 – Consumul de alimente bogate în amidon sau acizi
Dulciurile gumose și lipicioase formează un “covor” ideal pentru bacterii prin lipirea dinților. Bacteriile tind să formeze placă, iar aceasta se poate transforma în tartru. Tartrul este distructiv pentru dinți și dăunător pentru gingii. Evită în general bomboanele acrișoare lipicioase, deoarece acest tip de bomboane este adesea încărcat cu acizi citrici și alți acizi corozivi care atacă smalțul dinților.
Pâinea poate fi dăunătoare pentru dinții tăi. Amidonurile din pâine se descompun în gură și încep să formeze zahăr. Pâinea se transformă într-o pastă lipicioasă și umple crăpăturile dintre dinți. Această pastă, dacă nu este îndepărtată prompt, favorizează degradarea.
Citricele precum lămâile, lime-urile și portocalele conțin acizi organici, inclusiv acid oxalic, tartric, izocitric și citric. Acești acizi lucrează împreună pentru a-ți ataca dinții.
Ai putea evita aceste alimente? Dacă nu, spală-te pe dinți și folosește o apă de gură antiseptică după ce le-ai consumat.
Obiceiul #4 – Gustările de la miezul nopții
Mulți oameni se trezesc în miezul nopții pentru o gustare rapidă. Mesele servite după apusul soarelui sunt obiceiuri rele pentru dinți, care pot contribui și la creșterea nedorită în greutate.
Încearcă să ai o masă mai completă la ora cinei. Treci la alternative sănătoase, cum ar fi țelina sau morcovii, în loc să consumi dulciuri și “junk food”. Dacă nu poți opri gustările de la miezul nopții, adaugă periajul, folosirea aței dentare și apa de gură la rutina de noapte. Oricum ești treaz, nu?
Obiceiul #5 – Prea multe băuturi acidulate
Băuturile carbogazoase încurajează placa să formeze acid. Acest lucru este important de înțeles, mai ales dacă aveți obiceiul de a bea apă minerală în loc de apă plată. Înlătură acest obicei pentru dinți mai sănătoși.
Consumul în exces de sifon este un obicei greu de înlăturat. Sucurile noastre preferate sunt construite în așa fel încât vrem să le consumăm și mai mult. Un consumator hotărât poate rupe acest obicei.
Încearcă înlocuirea. Bea o sticlă de apă aromată din când în când. O sticlă la început, apoi mai multe, după cum ai chef. Corpul tău se va adapta. Apoi treci la apă pură, folosind aceeași metodă de înlocuire.
Reducerea consumului de sifon nu este niciodată o idee rea. Merită efortul, pentru dinții tăi și sănătatea ta generală.
Obiceiul #6 – Sport fără protecție bucală
Dacă patinezi, mergi pe bicicletă sau practici alte sporturi active, poartă o protecție bucală. Nu trebuie să fii lovit în față cu un puc de baseball sau de hochei pentru a-ți afecta dinții. Există o mulțime de accidente și căderi pe trasee și în parcuri de skate. Protejează-ți zâmbetul cu un dispozitiv de protecție pentru gură.
Obiceiul #7 – Alimente tari și gheață
Mestecând alimente dure, cum ar fi gheața sau bomboanele tari, există riscul de a-ți ciobi sau de a-ți rupe dinții. Chiar dacă pare inofensiv, mestecatul alimentelor dure poate provoca microfracturi în structura dinților tăi care îi slăbesc în timp.
Dinții tăi sunt duri, dar nu indestructibili.
Obiceiul #8 – Mestecați lucruri care nu sunt alimente
Articolele nealimentare dăunează dinților. La ce articole de referim? Pixuri, creioane, agrafe etc. Doar ținerea lor între dinți lasă urme. Încearcă să eviți aceste obiceiuri rele pentru dinți.
Obiceiul #9 – Periaj rar
Periajul rar sau slab permite acumularea plăcii și a tartrului pe dinți. Acest material contribuie la bolile gingiilor și la inflamarea. Cardiologii au descoperit că poate fi rău pentru inima ta, așadar nu este de ignorat.
Ar trebui să te speli pe dinții ușor cu o periuță bună de cel puțin două ori pe zi. Cele mai bune momente pentru periaj sunt de obicei după ce te trezești dimineața și înainte de a merge la culcare seara.
Periajul după mese și dulciuri poate fi un obicei bun, însă trebuie avut grijă. Poți peria prea mult sau prea tare. Stomatologul te poate ajuta în acest sens, așadar nu ezita să-i pui întrebări.
Obiceiul #10 – Sari peste ața dentară
Știai că milioane de oameni nu folosesc ață dentară? Acest obicei este o cauză importantă a cariilor dentare și poate contribui la apariția bolilor gingiilor. Spațiile mici dintre dinți sunt capcane pentru particulele de alimente și un loc minunat pentru formarea plăcii. Acest lucru permite tartrului să se strecoare pentru a-ți ataca dinții și gingiile.
Asigură-te că păstrezi „aleile” dintre dinți curate. Găsește o ață dentară pe care să o poți folosi confortabil. În cazul în care constați că te rănești prea des, cere ajutorul unui stomatolog. Nu este o rușine, din contră! El îți va arăta cum să ai grijă de dinții tăi corect.
Obiceiul #11 – Uiți de apa de gură
Apele de gură antiseptice ucid bacteriile, oprind formarea acizilor și a plăcii. Apa de gură poate conține compuși benefici pentru a ajuta la remineralizarea suprafeței dinților. Prin urmare, nu uita să o incluzi în rutina ta.
Obiceiul #12 – Nu-ți vizitezi medicul dentist
A nu merge regulat la dentist este unul dintre cele mai rele lucruri pe care le poți face pentru dinții tăi. Oamenii sunt adesea atenți la cheltuieli și simt să că fac risipă mergând la stomatolog pentru un simplu control de rutină.Renunță la acest gând! Prevenția este de zece ori mai ieftină decât tratamentul.
Pe de altă parte, mulți evită mersul la medicul dentist din frică. Avem o veste bună pentru tine, dacă te încadrezi în această categorie. Stomatologia modernă este practic nedureroasă. Stomatologul tău poate găsi probleme în timp ce acestea sunt mici și ușor – și relativ ieftine – de rezolvat. Tot el te poate ajuta să-ți faci un plan de sănătate consecvent pe care să-l urmezi pentru a-ți proteja dinții de deteriorare.
Protejează-ți dinții
Dinții tăi trăiesc într-un cartier dificil. Sunt în pericol constant să se izbească de un vecin. Sunt stropiți cu acid în mod regulat. Trebuie să lupte zilnic împotriva bacteriilor și să rămână totodată puternici pentru a face față oricărui aliment tare. În fiecare moment din viața ta, ei se luptă pentru ca tu să te poți bucura la maxim de savoarea alimentelor. Este timpul să le sari în ajutor!
Obiceiurile prezentate mai sus necesită doar mici schimbări în viața ta, dar impactul pe care îl vor avea asupra dinților tăi, aplicate de-a lungul întregii tale vieți, este enorm. Ai grijă de tine! Elimină rând pe rând aceste obiceiuri rele pentru dinți și observă cum zâmbetul ți se schimbă în bine.