Scapă de rușine în 3 pași

Scapă de rușine în 3 pași

Rușinea face parte din viața noastră de zi cu zi, fie că ne place sau nu să recunoaștem asta. Din păcate, mulți oameni se lasă conduși de acest sentiment și rămân pe loc. În loc să meargă fără teamă înainte spre ceea ce-și doresc sau în loc să-și spună părerea sinceră, se opresc. Scapă de rușine și trăiește-ți viața așa cum îți dorești.

Cum poți face asta? Avem pentru tine trei pași simpli pe care îi poți folosi zilnic. Caută-ți agenda, pune mâna pe pix și notează! Scrisul te va ajuta să memorezi mai ușor ce ai de făcut.

Scapă de rușine în 3 pași

1. Adaugă puțină autocompasiune în viața ta

Rușinea este văzută des ca un monstru mare și urât. Acesta se ascunde în mintea noastră și iese la suprafață doar când știe că ne poate supăra. Vine când nu te aștepți și-ți spune cuvinte dureroase pentru a te îndoi de tine.

„Nu ești destul de bun!”

„Cum să simți asta? Nu este bine!”

„De ce nu poți face lucrurile bine din prima, la fel ca alții?”

„Ești prea bătrân pentru asta!”

Nu-l asculta! Cu cât îi dai mai multă atenție, cu atât el va crește și va fi mai rău cu tine. Alege să-ți spui cuvinte frumoase. Ori de câte ori îl auzi, pictează în mintea ta afirmații noi.

„Sunt demn și merit să trăiesc așa cum simt.”

„Orice simt este în regulă! Toate sentimentele mele sunt valabile.”

„Felul meu de a fi este unic și minunat, chiar dacă e diferit.”

„Mereu este momentul potrivit pentru a încerca ceva nou.”

Dacă nu-ți par naturale aceste propoziții, nu-i nimic. Ia-ți timp și notează unele cu care te simți confortabil. Ai grijă să fie pozitive și cât mai apropiate de reaitate.

2. Desenează!

Scapă de rușine cu ajutorul mandalelor! Uită-te la desen, apoi începe să colorezi folosind creioanele după cum simți. Ce culori ai ales? Întreabă-te „de ce?”. Cât de tare ai apăsat pe foaie? În timp ce faci asta, dă-ți voie să vezi cum se simte coprul tău. Unde simți tensiune? Cum se schimbă starea ta pe măsură ce imaginea prinde viață? Ce emoții ai acum?

3. Mișcă-te!

Scapă de rușine cu ajutorul mișcării ușoare. Fă-ți un obicei din a ieși în parc sau pe stradă la plimbare. Gândește-te, în timp ce picioarele ating solul, la momentul din zi în care ai simțit rușine. Ce observi la coprul tău? Ai început să mergi mai rapid sau ai încetinit ritmul? Picioarele sau mâinile au devenit mai active? Observă unde se află durerea în corp și mișcă-te! Făcând asta, scoți afară emoția din corp și nu o lași să crească în interiorul tău.

Acum știi ce ai de făcut! Nu te supăra pe tine dacă nu-ți ies toate din prima. Pentru a scăpa de rușine ai nevoie de timp, exercițiu și înțelegere. Dacă de exemplu, mâine te lași iar ghidat de emoții, nu te judeca. Seara i-ați timp pentru tine. Citește ce ai notat și încearcă iar a doua zi. Pas cu pas o să reușești!