Acest fruct amazonian este un excelent îndulcitor natural. Nu provoacă valori anormale de glucoză, susține bunăstarea digestivă și este plin de antioxidanți.
Lucuma este un fruct de origine peruana, care aminteste de forma unui avocado. Pielea sa verde tare înconjoară o pulpă galbenă cărnoasă și dulce și o textură similară cu cea a gălbenușului de ou uscat.
Aroma este un amestec de caramel și cartof dulce și, deși are această atingere dulce, are un indice glicemic scăzut, ceea ce îl face potrivit pentru persoanele cu diabet.
Calități nutritive
Lucuma este unul dintre cele 50 de alimente care ne îmbunătățesc sănătatea datorită numeroaselor sale proprietăți benefice pentru organism, începând cu conținutul ridicat de nutrienți, fibre și antioxidanți, inclusiv beta-caroteni. De asemenea conține vitamina B3, importantă pentru dezvoltarea musculară. Această vitamină este abundentă în nutrienți, așa că dacă urmăm o dietă vegetala, lucuma poate fi o sursă grozavă
Fibrele sale (2,7 grame / 100 grame) vor contribui, de asemenea, la îmbunătățirea mobilității intestinale.
Bogăția sa în antioxidanți, care contracarează efectul radicalilor liberi, îl face benefic pentru îngrijirea pielii. Beta-carotenii stimulează repararea leziunilor celulare și creșterea de noi celule, inclusiv cele din derm. Vitamina C, prezentă în cantitate mai mică și totodată antioxidantă, stimulează crearea de colagen, care oferă elasticitate.
Datorită unui indice glicemic foarte scăzut, este considerat un îndulcitor potrivit pentru persoanele cu diabet sau care suferă de alte dezechilibre ale glicemiei. Dacă îl folosim pentru a ne îndulci mâncărurile și băuturile, ne va ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr și insulină, evitând oscilațiile de glucoză din sânge.
Valoarea nutritivă la 100 de grame de lucuma este următoarea:
- Calorii: 99 kcal
- Proteine: 1,5 g
- Grăsime totală: 0,5 g
- Colesterol: 0 g
- Calciu: 16 mg
- Fosfor: 26 mg
- Fier: 0,4 g
Descoperă și Fisticul, cel mai bogat aliment în melatonină
Ce alte beneficii mai are superalimentul lucuma
Pe lângă faptul că poate înlocui zahărul în dieta noastră, lucuma are o serie de alte beneficii pe care le poate aduce stării noastre de bine și sănătății.
Protejează pielea de radiațiile solare. Datorită conținutului ridicat de beta-caroten (provitamina A), un antioxidant puternic și natural reduce daunele cauzate de razele UV, care sunt în principal responsabile de îmbătrânirea prematură.
Este un antioxidant puternic. Culoarea galben-portocalie a pulpei sale indică faptul că lucuma este un fruct bogat în beta-caroten, un antioxidant perfect și principala sursă de vitamina A. Acesta este un element esențial pentru pielea noastră, deoarece participă la numeroase procese vitale precum regenerarea si cresterea celulelor.
Este un energizant natural. Întrucat are un conținut ridicat de Niacină (vitamina B3) crește procesul de producere a energiei din organism.
Ajută la combaterea depresiei. Vitamina B3 ajută la menținerea funcțiilor normale ale sistemului nervos central, evitând astfel tulburările la nivel nervos și psihic.
Reduce nivelul colesterolului. Lucuma pentru conținutul său de vitamina B3 ajută la reducerea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge.
Combate diabetul. Printre alte beneficii, acest fruct contribuie la reglarea concentrației de glucoză din sânge.
Previne bolile. O altă funcție a beta-carotenului (pro vitamina A) este de a întări sistemul imunitar și protejând astfel oamenii de potențiale probleme de sănătate, prevenind astfel apariția viitoarelor boli.