Fericirea în jurul lumii: 3 filosofii de viață din care poți să te inspiri

3 filosofii de viață pe care trebuie să le știi.

Fericirea în jurul lumii: 3 filosofii de viață din care poți să te inspiri

Fiecare dintre noi poate să-și creeze propriul sens al fericirii. Uite, poate că pentru tine fericirea se traduce prin momentele de respiro de care te bucuri dimineața alături de o persoană dragă, iar pentru altcineva – fericirea este strâns legată de plimbările lungi în parc cu animalul de companie.

Oricum ar fi, fericirea ar putea fi tradusă prin bucurii simple, autentice, prin lucrurile aparent mărunte, dar care, în esență, sunt cele care contează cu adevărat.

Și asta nu o spunem doar noi. Putem observa această filosofie a fericirii simple urmărind stilurile de viață ale unora dintre cele mai fericite popoare din întreaga lume, după cum arată statisticile.

E posibil să știi deja că popoarele nordice sunt deja de câțiva ani în topul celor mai fericite din lume – dar care este secretul lor? Cum reușesc să se bucure de viață și să transforme fiecare zi într-o sursă de fericire autentică?

Japonezii, la rândul lor, sunt printre cele mai longevive persoane din lume, datorită dorinței lor de învățare și a sentimentului de apartenență la o comunitate, lucruri care, după cum poți afla din podcasturile Fain & Simplu cu Paul Olteanu și Andreea Raicu (pe care le găsești aici și aici), sunt esențiale pentru fericirea sustenabilă. Dar cum te-ai putea inspira din filosofia de viață a japonezilor și ai putea-o adapta la stilul tău de viață?

Iată doar câteva dintre întrebările la care poți găsi răspunsurile parcurgând articolul de azi. Un articol care aduce laolaltă 3 filosofii de viață ale celor mai fericite popoare din lume.

Fericirea în jurul lumii: 3 filosofii de viață din care poți să te inspiri

Hygge

Danezii ocupă deja de câțiva ani unul dintre primele locuri în topul celor mai fericite popoare din lume, iar hygge – secretul fericirii simple – este filosofia după care se ghidează.

Dar ce înseamnă, mai exact, să trăiești hygge? Ai putea crede că este vorba despre amenajarea locuinței în stil nordic – ceea ce poate fi parțial adevărat, căci locuințele danezilor excelează la capitolul confort, atmosferă caldă, prietenoasă, numai bună de strâns familia și prietenii în jurul focului, la depănat amintiri și savurat băuturi calde.

Hygge e mai mult decât un stil de amenajare. E un stil de viață, bazat mai ales pe practicarea recunoștinței și pe momentele plăcute petrecute alături de cei dragi. Nu în ultimul rând, hygge constă în aprecierea… simplității. Zâmbetul unui copil, un pulover cu miros de copilărie, croșetat de bunica, o cafea savurată în tihnă dimineața devreme – iată doar câteva dintre bucuriile hygge care pot face viața mai frumoasă. Important e să înveți să le trăiești cu adevărat – iar pentru asta, e esențial să te ancorezi în momentul prezent, adică să fii „aici și acum”.

Mai multe despre filosofia hygge poți citi aici: Hygge, secretul danez al fericirii simple. Află cum să te bucuri de viață în fiecare zi. Iar dacă vrei s-aduci stilul hygge și în locuința ta, găsești o mulțime de tips & tricks utile în acest articol: Cum creezi o atmosferă hygge în casa ta. 

Lagom

Călătorim acum într-o altă țară nordică, mai precis în Suedia, celebră pentru filosofia lagom. Deși e intraductibil în limba română, la fel ca hygge, lagom ar putea fi totuși descris astfel: „nici prea mult, nici prea puțin”. E vorba, așadar, despre echilibru, despre moderație. Dar ce înseamnă pentru suedezi echilibrul fericirii?

Ei bine, se aseamănă, din anumite puncte de vedere, cu minimalismul: constă, printre altele, în păstrarea lucrurilor care ne aduc bucurie și care-și găsesc un loc și un sens firesc, natural în viața noastră. La fel ca minimalismul, lagom presupune construirea unei garderobe-capsulă, alimentație echilibrată (pe principiul „puțin și bun”) și, în general, cumpărături raționale, conștiente (mizează, de altfel, mult pe ideea de sustenabilitate).

Mai mult, filosofia suedeză asupra fericirii se bazează pe valorificarea timpului pentru sine, esențial pentru starea de bine și pentru reîncărcarea bateriilor. Am scris și noi aici despre cum îți poți face timp pentru tine.

Așadar, lagom este, într-un fel sau altul, întoarcerea la ce-i esențial. Într-o formă sau alta, lagom e o formă de a spune că avem nevoie doar de câteva lucruri pentru a fi fericiți. Important e să le alegem conștient – dar și cu inima 🙂

Ikigai

Fiindcă tot am amintit de minimalism, de data aceasta facem un popas în Țara-Soarelui-Răsare, Japonia, unde întâlnim celebrul concept „ikigai”. Ikigai ar putea fi tradus prin „motivul pentru care te trezești dimineața”.

Este, astfel, strâns legat de găsirea și urmarea sensului personal, sens ce diferă de la unii la alții: pentru cineva, sensul poate fi reprezentat de ajutorarea celorlalți (prin urmare, se implică în diferite acțiuni de voluntariat), iar pentru altcineva, sensul poate fi legat de creativitate și de îndeplinirea misiunii prin creații artistice.

În acest context, ikigai e strâns legat de conceptul de flow, despre care poți afla câteva lucruri esențiale parcurgând articolul Ce este starea de flow, ce beneficii are și cum poți intra în ea.

Dar ikigai înseamnă mai mult decât atât. Ikigai se referă și la sentimentul de apartenență la o comunitate. Altfel spus, fericirea e dată și de calitatea relațiilor noastre – și nu doar fericirea, ci și longevitatea, după cum poți afla urmărind podcastul cu Dorin Boabeș, pe care-l găsești chiar aici.

Câteva principii fundamentale despre fericire, din care te poți inspira

  • Timpul petrecut în compania oamenilor din viața ta, care contează cu adevărat este esențial pentru starea de bine. Mai mult, cultivarea unor relații sănătoase și împlinite este strâns legată și de longevitate – spiritul de comunitate al japonezilor, unul dintre cele mai longevive popoare din lume, e un bun exemplu în acest sens.
  • Ca să-ți cultivi starea de fericire, ai nevoie doar de câteva lucruri esențiale. Tocmai de aceea, e important să faci alegeri conștiente, cumpătate, cu grija cuvenită sufletului, trupului tău și, implicit, și sănătății tale. Cu alte cuvinte, fă alegeri alimentare sănătoase, mănâncă „puțin și bun”, dă-ți voie să savurezi fiecare îmbucătură. Construiește-ți o garderobă smart, care să te reprezinte și ale cărei piese să le porți cu drag și bucurie. Nu în ultimul rând, dăruiește-ți timp: meditează, ascultă un podcast care te inspiră, ascultă melodia preferată, scrie în jurnal, citește, stai pur și simplu – dă-i odihna necesară sufletului tău. Mai multe despre arta și bucuria de a nu face nimic găsești aici.

Gând de final

Acestea au fost cele trei filosofii de viață care meritau atenția ta. Simplitate, recunoștință, sens, relații de calitate, mici bucurii, trăit în prezent – câteva dintre cele mai importante cuvinte care ar putea descrie fericirea autentică și sustenabilă.