Cum creezi o atmosferă hygge în casa ta

sursă foto: Dreamstime

În articolul Hygge, secretul danez al fericirii simple îți povesteam că popoarele nordice sunt unele dintre cele mai fericite din întreaga lume. Trăiesc o viață simplă, practică recunoștința, petrec timp de calitate alături de cei dragi sufletelor lor și, nu în ultimul rând, se înconjoară cu ce-i frumos, confortabil. Cu alte cuvinte, își amenajează locuințele în așa fel încât să le transforme într-un acasă cald, primitor, perfect pentru savurat ceaiul fierbinte la șemineu și pentru stat la povești cu familia și prietenii, până seara târziu.

Tocmai pentru că amenajarea spațiului în care locuiești îți poate da o stare de bine și pentru că stilul de amenajare nordic excelează la capitolul „atmosferă primitoare”, în articolul de azi îți povestim cum poți să creezi și tu, fără prea mare efort, o atmosferă hygge în casa ta.

Dar, înainte de-ați povesti cum poți face asta, este esențial să înțelegi următorul lucru:

Hygge este, în primul și în primul rând, un stil de viață

La fel ca minimalismul, hygge desemnează, înainte de orice altceva, un stil de viață. Prin urmare, este important să vezi dacă rezonezi cu valorile și principiile sale, înainte de a lua hotărârea de a aduce atmosfera hygge în casa ta. În caz contrar, există riscul să obții o amenajare pe care nu o „simți” în profunzime și în care nu te regăsești neapărat. 

Cum contează foarte mult ca locuința ta să-ți reflecte stilul de viață, preferințele, nevoile, recomandarea noastră este să te orientezi către un stil de amenajare care este în armonie cu stilul tău de viață și cu lucrurile care îți aduc bucurie. 

Stilul de amenajare scandinav este, într-adevăr, unul foarte popular astăzi, dar, cum nici minimalismul nu este pentru toată lumea, nici stilul nordic nu e potrivit pentru oricine. S-ar putea să constați, de pildă, că vrei să preiei doar anumite elemente specifice amenajărilor nordice și să mizezi, în schimb, pe stilul eclectic, ce îmbină elemente desprinse din mai multe stiluri de design – bineînțeles, complementare.

Așadar, fie că ai decis că stilul hygge e în acord cu stilul tău de viață, fie că vrei să preiei doar câteva elemente specifice acestuia, hai să descoperi cum creezi o atmosferă hygge în casa ta!

Cum creezi o atmosferă hygge în casa ta

Less is more – mizează pe simplitate

Asemenea minimalismului, stilul de design nordic mizează pe simplitate. Sigur, există o diferență între cele două: minimalismul ar putea fi perceput de către unii dintre noi drept un stil prea rece, impersonal, în comparație cu stilul scandinav, care își propune să creeze o atmosferă caldă și primitoare – de exemplu, cu ajutorul elementelor de decor precum lumânările sau cu ajutorul textilelor confortabile, ce fac zilele de iarnă mai plăcute. Ajungem în curând și la capitolul „elemente de decor”, ca să înțelegi mai bine la ce ne referim.

Valorifică frumusețea și simplitatea lemnului natural

Lemnul natural este unul dintre cele mai frecvent întâlnite materiale din amenajările interioare nordice, motiv pentru care îți sugerăm să-l integrezi și tu în locuința ta, mai ales dacă ți-ai propus să o reamenajezi de la zero sau dacă tocmai te-ai mutat în casă nouă și simți că stilul scandinav ți se potrivește perfect. 

Optează, de pildă, pentru mobilă din lemn, pentru decorațiuni din lemn. Sau, dacă vrei să-ți amenajezi doar mica zonă de relaxare în stil hygge, ai putea integra aici o bibliotecă din lemn, unde să-ți organizezi cărțile preferate, lângă care să amplasezi un fotoliu superconfortabil și un lampadar perfect pentru serile de lectură din sezonul rece (și nu numai!).

Nu uita că mobila din lemn este o adevărată investiție. Gândește-te că te vei bucura de ea pe termen lung: poate rezista zeci de ani, în tot acest timp păstrându-și frumusețea. 

Orientează-te către o paletă cromatică neutră și/sau caldă, pastelată

Culorile neutre și cele pastelate sunt opțiunea #1 din amenajările interioare în stil nordic. Albul, cremul, griul, dar și bleul, rozul, verdele-mentă sunt doar câteva dintre variantele cromatice pe care le-ai putea lua în considerare. Cu ajutorul lor poți construi o paletă cromatică versatilă. 

De exemplu, ai putea folosi albul și cremul pe post de culori generale, iar una sau mai multe culori pastelate pe post de culori de accent – regăsite la nivelul decorațiunilor. 

Creează o atmosferă confortabilă cu ajutorul texturilor

După cum ai aflat deja, confortul este unul dintre cuvintele-cheie ale stilului nordic. O pătură pufoasă așezată pe fotoliul de citit sau pe canapeaua cosy din living sau un covor colorat amplasat în living sau dormitor poate schimba cu totul atmosfera. Pentru ca acestea să fie în stilul „hygge”, îți sugerăm să te orientezi către materiale naturale – lână, in, bumbac. Sigur, din considerente practice, merită să iei în calcul și condițiile de întreținere a unor astfel de materiale. 

Integrează în decor elemente cu valoare sentimentală, care-ți aduc bucurie

Stilul hygge este foarte personal, mai ales că își propune să transforme locuința într-un „acasă” autentic.

De aceea, poți integra în decor tablouri cu valoare sentimentală, fotografii înrămate din cele mai frumoase vacanțe în care ai fost vreodată, lumânări artizanale recent cumpărate de la un prieten drag sau făcute chiar de tine, dacă ai acest hobby.

Important este să-ți pui amprenta asupra spațiului, să simți că te regăsești în el, să simți bucurie și liniște ori de câte ori pășești în casă, inclusiv la finalul zilelor aglomerate. 

Amenajează un mic colț de relaxare

Iată o idee perfectă pentru a crea un mic colț hygge în casa ta – care, poate, e amenajată în alt stil: amenajarea unei zone de relaxare. Poate fi vorba despre un colț de savurare a cafelei, despre un colț de lectură sau despre un colț unde îți faci sesiunile de meditație și yoga dimineață de dimineață. 

Pentru un plus de inspirație, îți sugerăm să citești articolul Cum amenajezi o zonă de relaxare acasă – sfaturi și idei

Gând de final: sfaturi esențiale pentru un stil de viață hygge

  • Amintește-ți că less is more este un principiu valabil nu doar în sfera amenajărilor interioare. Bucuriile autentice ale vieții sunt simple, fie că vorbim despre o cafea savurată în compania partenerului/partenerei, despre o plimbare în parc cu animalul de companie sau, pur și simplu, despre o dimineață tihnită în care îți dăruiești timp prețios ție. 
  • Fă-ți timp atât pentru tine, cât și pentru cei dragi sufletului tău. Relațiile de calitate, bazate pe autenticitate și vulnerabilitate, fac viața mai frumoasă. Sună-ți părinții, vizitează-i ori de câte ori ai ocazia, stai la povești cu cel mai bun prieten. În ceea ce privește timpul pentru tine: nu uita că acesta este o prioritate, și nicidecum un moft. Prin urmare, ai grijă de mintea, trupul și sufletul tău zi de zi. 
  • Practică recunoștința în mod regulat, iar sufletul și chiar și sănătatea ta îți vor mulțumi. Simte recunoștință chiar și pentru faptul că te-ai trezit dimineață – poate părea un fapt banal, însă în realitate este esențial. 

După cum poți vedea, fiecare dintre noi poate prelua măcar câteva principii esențiale ale stilului de viață hygge: să înveți să apreciezi lucrurile aparent mărunte ale vieții, să simți recunoștință, să te bucuri de compania celor dragi și de propria companie sunt lecții cu adevărat valoroase. Așa că, indiferent că alegi să-ți amenajezi locuința în stil hygge sau nu, poți să te inspiri din principiile sale când vine vorba despre a trăi viața într-un mod autentic, simplu, conectat(ă) la tine.

Adelina Bălan