Terapia de cuplu este o formă de psihoterapie în care un terapeut, adesea un terapeut autorizat pentru căsătorii și familie, lucrează cu oamenii aflați în relații romantice. Este locul în care un profesionist te ajută pe tine și pe partenerul/partenera ta să vă rezolvați problemele.
În timpul terapiei, partenerii obțin o perspectivă asupra relației lor, rezolvă conflictele și îmbunătățesc satisfacția relației folosind diferite intervenții terapeutice. În general, ședințele implică următoarele elemente generale:
- Se pune accentul pe o problemă specifică (ex: dificultăți sexuale, dependență de internet, intimitate, gelozie)
- Participarea activă ca întreg. Terapeutul va trata relația de sine stătătoare, mai degrabă decât pe fiecare partener în parte
- Intervenții axate pe soluții, orientate spre schimbare, la începutul tratamentului
- Stabilire clară a obiectivelor
Dacă te-ai gândit să apelezi la un specialist pentru îmbunătățirea relației tale, probabil ai avut și reticențe. Este normal. Indiferent de câte informații găsești pe internet sau de câte păreri primești de la alte cupluri, o întrebare tot rămâne. „Merită investiția? Se merită să-mi consum bugetul și timpul pe terapia de cuplu?” Ei bine, studiile spun că da.
Terapia de cuplu în cifre
Cercetările efectuate de Asociația Americană a Căsătoriei și Familiei au descoperit că peste 97% dintre cuplurile intervievate cred că au primit ajutorul de care aveau nevoie de la terapia de cuplu. În plus, 93% dintre cupluri au spus că terapia le-a oferit instrumente mai eficiente pentru a face față conflictelor.
În România situația se prezintă altfel, dat fiind reticența cu care este privită vizita la psiholog/terapeut. Tot ce putem spune este că în anii de după comunism, rata divorțurilor a crescut cu 75%, conform unui studiu realizat de Școala pentru Cuplu. 86% din români, în ciuda dificultăților pe care le traversează în relația de cuplu, evită vizita la terapeut. Iar dacă ajung să discute cu un specialist, de regulă, se întâmplă după 2-3 ani de la instalarea stării conflictuale.
Un lucru mai alarmant, care poate îți dă curajul să investești în relația ta, este faptul că, la nivel european, avem cea mai scăzută durată a unei relații. Iar dacă întrebi specialiștii motivul este cât se poate de simplu. Românii nu știu să ceară ajutor la timp. Din păcate, terapia de cuplu este văzută, de puținii care aleg să o facă, ca o ultimă soluție.
Totuși, dacă ești aici, sperăm că nu ai așteptat până în ultimul moment pentru rezolvarea stării de neliniște dintre tine și partener/parteneră. În orice caz, îți lăsăm mai jos câteva idei despre ce presupune terapia de cuplu în practică.
La ce să vă așteptați în terapia de cuplu
Majoritatea cuplurilor pleacă de la o sesiune de terapie cu o mai bună înțelegere a tiparelor lor relaționale și a abilităților necesare pentru a comunica eficient. Pentru a fi mai clar însă, am defalcat procesul pentru tine.
Noțiuni de bază
De obicei, prima sesiune de consiliere începe cu întrebări standard de interviu despre istoria relației. Fix ca la o primă vizită la doctor. Probabil că vă veți scufunda în profunzime în familia de origine, valorile și mediul cultural al fiecărui partener. Totodată, terapeutul ar putea folosi ședințele inițiale pentru intervenția în criză, dacă este necesar.
De asemenea, tot aici se pot idetifica problemele pe care vă veți concentra în timpul „tratamentului”. Aceasta este o modalitate eficientă de a stabili obiectivele tratamentului și structura pentru fiecare sesiune de consiliere.
Sesiuni în curs
În timpul tratamentului, terapeutul te va ajuta să obți o perspectivă asupra dinamicii care cauzează probleme în relația ta. Ei te va ghida pe tine și pe partenerul tău/ partenera ta să vă înțelegeți rolurile în interacțiunile disfuncționale. Această perspectivă mai bună asupra problemelor relaționale și a suferinței vă va ajuta să schimbați modul în care vă percepeți relația și unul pe celălalt.
Exerciții de terapie de cuplu în afara ședințelor
Deși obținerea unei perspective este importantă, un alt aspect critic al terapiei de cuplu implică schimbarea comportamentelor. Terapeuții de cuplu vor atribui deseori teme pentru acasă, astfel încât să puteți aplica abilitățile pe care le învățați în tratament în interacțiunile voastre de zi cu zi.
Beneficiile terapiei de cuplu
Terapia de cuplu poate fi o modalitate puternică de a schimba cursul relației tale. Dacă vrei să fiți amândoi mai fericiți, împliniți și mulțumiți de relația voastră, atunci ar trebui să o iei în calcul.
Alte beneficii ale terapiei de cuplu includ:
Abilități de comunicare îmbunătățite. Învățați cum să comunicați eficient în moduri mai sănătoase.
Legătura întărită. Când legătura ta este puternică, simți că faci parte dintr-o echipă. Poți răzbate peste orice dificultăți care îți iese în cale cu sprijinul partenerului tău.
Construiți (sau reconstruiți) încredere. Sună clișeic însă, încrederea este esențială pentru o relație sănătoasă. Fie că s-a rupt sau pur și simplu nu v-ați conectat la un nivel mai profund de la început, terapia concentrată emoțional vă poate ajuta să vă construiți sau să recâștigați încrederea unul în celălalt.
Găsiți o dinamică relațională mai bună (în mai puțin timp). Încercarea de a „remedia” lucrurile pe cont propriu poate fi frustrantă, stresantă și adesea consumatoare de timp. Un terapeut vă poate ajuta să vă îmbunătățiți relația în mai puțin timp decât va dura dacă încercați să treceți singuri prin acest proces.
Urmărește și:
- ACEST PODCAST POATE SALVA RELAȚII! ❤️🧠 ALEXANDRA ȘI PAUL OLTEANU. | Fain & Simplu cu Mihai Morar 051
- MANUAL PENTRU CRIZA RELAȚIILOR. CUM SĂ TRĂIM CU 8 ANI MAI MULT? DR. RALUCA ANTON | Fain & Simplu 086
În final, dacă vrei să afli mai multe despre terapia de cuplu, rămâi alături de noi pentru mai multe materiale pe subiect. 🙂
Mădălina Costache