Beneficiile practicării recunoștinței. 3 moduri prin care poți începe să practici recunoștința

sursă foto: Unsplash

Dacă ți-ai începe fiecare dimineață gândindu-te la cel puțin un motiv pentru care simți recunoștință, în timp ai avea o altă perspectivă asupra fiecărei zile care te-așteaptă.

Dacă ai încheia fiecare zi notând undeva un lucru pe care l-ai trăit și pentru care simți recunoștință, în timp ți-ai simți sufletul mult mai senin. Ți-ai găsi echilibrul.

Fiecare zi ne oferă cel puțin un motiv pentru care avem de ce să fim recunoscători. Pentru a-l descoperi și pentru a ne conecta cu adevărat la el, este esențial să privim înlăuntrul nostru și să învățăm să practicăm zi de zi recunoștința, un obicei benefic, pe termen lung, pentru sănătatea emoțională.

Descoperă cum te poate ajuta practicarea zilnică a recunoștinței, precum și 3 moduri prin care poți începe să practici recunoștința:

Beneficiile practicării recunoștinței

Îmbunătățirea perspectivei asupra vieții

În mod cert, viața nu este formată doar din zile bune, în care totul merge conform așteptărilor. Viața înseamnă și situații și experiențe inconfortabile – care sunt absolut firești și care, valorificate, pot contribui la dezvoltarea personală.

Cu toate acestea, chiar și într-o zi în care pare că totul a mers aiurea, poți găsi un motiv pentru care simți recunoștință: un mesaj de la cineva drag, un pom înflorit pe care l-ai văzut pe o străduță, faptul că ai reușit să te trezești mai devreme și să faci mișcare. 

Făcându-ți un obicei din a vedea aceste lucruri și de a te bucura de ele pur și simplu, vei reuși să vezi viața dintr-o nouă perspectivă: dintr-una echilibrată. Vei conștientiza că fiecare zi îți poate dărui ceva bun. Această schimbare de perspectivă aduce cu sine încă un beneficiu: îmbunătățirea propriu-zisă a vieții.

Îmbunătățirea calității vieții personale

Când privești viața dintr-o perspectivă echilibrată și conștientizezi că fiecare zi îți aduce cel puțin un motiv de recunoștință, ai o motivație mult mai mare de a face schimbări benefice pentru sănătatea ta fizică și emoțională: poate te apuci de sport, faci alegeri alimentare mai sănătoase, îți faci timp pentru hobby-ul tău, îți găsești sensul în carieră și începi să lucrezi la proiectul la care ai visat dintotdeauna.

Îmbunătățirea calității relațiilor

Exprimarea recunoștinței față de prieteni, partener/parteneră de viață, familie, colegi de muncă poate întări legăturile pe care le ai cu aceștia. Poate că ar fi o idee bună să le spui mai des cât de mult îi apreciezi, inclusiv pentru lucrurile aparent simple, precum faptul că un coleg de muncă ți-a păstrat un loc la masa de prânz, când tu ai întârziat, sau faptul că partenerul/partenera s-a trezit înaintea ta și a pregătit micul dejun. 

Gestionarea sănătoasă a stresului

Tehnicile de practicare a recunoștinței, precum journalingul, sunt adesea recomandate pentru gestionarea sănătoasă a stresului și a emoțiilor mai puțin confortabile. 

Pentru a trece mai ușor prin perioadele mai dificile, pentru a avea o perspectivă clară asupra experiențelor trăite și, mai ales, pentru a te înțelege mai bine, ai putea scrie în jurnal, la finalul fiecărei zile, motivele pentru care simți recunoștință.

Îmbunătățirea calității somnului

Practicarea recunoștinței înainte de culcare te ajută să ai parte de un somn mai odihnitor. Faptul că îți îndrepți atenția și te conectezi la lucrurile care îți aduc bucurie te ajută să adormi mai ușor și mai liniștit(ă). 

Totodată, șansele ca a doua zi să te trezești cu o dispoziție mai bună și cu mai multă energie pentru activitățile ce te-așteaptă cresc.

3 moduri prin care poți începe să practici recunoștința

  • Ține un jurnal zilnic al recunoștinței. Scrie în el cel puțin un motiv pentru care ai simțit recunoștință în ziua respectivă. 
  • Meditează. Conectează-te la corpul tău și la emoțiile tale. Meditația te ajută să ai mai multă claritate asupra vieții tale. Pentru început, ai putea încerca sesiunile de meditație ghidată. 
  • Exprimă-ți recunoștința în relațiile cu ceilalți. Mulțumește-i partenerului/partenerei tale pentru timpul pe care ți-l dăruiește chiar și în perioadele aglomerate. Mulțumește-i colegului de la birou că te-a ajutat cu un proiect. Mulțumește-i mamei pentru masa delicioasă pe care ți-a pregătit-o cu dragoste. 

Integrând măcar unul dintre aceste obiceiuri în rutina ta zilnică și conectându-te emoțional la motivele pentru care simți recunoștință (căci ele nu trebuie să fie o simplă înșiruire de cuvinte), te vei bucura, pe termen lung, de beneficiile practicării recunoștinței. 

Adelina Bălan