Dolce far niente, arta și bucuria de a nu face nimic

Peisaj din satul italienesc Montepulciano
sursă foto: Unsplash

Să nu faci nimic și să te bucuri din plin de savoarea momentului. Să nu simți nici cea mai mică vină că nu faci nimic. Să respiri adânc. Să nu te gândești la ceva anume. Doar să fii prezent în prezent. 

Iată cum am descrie celebrul concept italian dolce far niente, a cărui posibilă traducere în limba română ar fi… plăcerea de a nu face nimic. 

Italienii au transformat dolce far niente într-un autentic stil de viață. Dacă ai călătorit măcar o dată în Italia, cu siguranță ai remarcat atmosfera relaxată, creată și de oamenii care își savurau în tihnă cafeaua pe terase sau de cei care se bucurau de frumusețea apusului, în timp ce stăteau la povești cu grupul de prieteni.

Ți-e dor de atmosfera specifică locului sau, chiar dacă nu ai călătorit până acum în Italia, vrei s-o experimentezi? Ei bine, află că poți să te inspiri din stilul de viață dolce far niente

În continuare îți propunem câteva moduri prin care ai putea începe să te bucuri de plăcerea de a nu face nimic. 

Atenție, însă: dacă te-ai obișnuit cu un ritm de viață alert, să experimentezi arta și bucuria de a nu face nimic ți se poate părea o adevărată provocare. Privește-o, însă, ca pe un mod de a lua o pauză: necesară, de altfel, pentru sănătatea ta fizică și emoțională. 

Dolce far niente: cum poți să experimentezi bucuria de a nu face nimic

Savurează fiecare bucățică de mâncare

Fascinantul univers culinar italian este completat de bucuria oamenilor de a savura, în tihnă, fiecare bucățică de mâncare, fie că este vorba despre paste, bruschette, salate proaspete, brânzeturi sau delicioasele deserturi: de la gelato, până la popularul tiramisu. 

Dincolo de faptul că savurarea mâncării este un obicei alimentar sănătos, aceasta este și o formă prin care îți dai răgazul să simți cu adevărat aroma și textura fiecărui preparat culinar și să te bucuri de ele.

În loc să mănânci pe repede înainte, învață să faci un obicei din a transforma fiecare masă într-o mică sărbătoare culinară, savurată în tihnă. Trupul, mintea și sufletul îți vor mulțumi.

Dă-ți răgazul să te odihnești

Dăruiește-ți bucuria de a dormi la prânz, dacă simți nevoia. Poate că nu vei reuși să faci asta în timpul săptămânii, dacă programul nu îți permite, însă valorifică prânzul din weekend. 

S-ar putea să te surprindă cât de benefice pot fi pentru minte și trup câteva minute de somn liniștitor într-o cameră cu o atmosferă relaxantă, care îți amintește, poate, de somnul de după-amiază din vacanțele leneșe la mare.

Descoperă aici cum poți crea o atmosferă prielnică pentru odihnă. 

Stai la povești cu prietenii

Și când spunem povești, ne referim la cele offline. Întâlnește-te cu cei dragi: ieșiți la un restaurant care vă place tuturor sau cheamă-i la tine. Mâncați împreună ceva bun (de ce nu, poate cu specific italian!), povestiți-vă ce-ați mai făcut, cum sunteți, depănați amintiri care vă leagă și vă aduc zâmbetul pe buze. 

Clipele de conectare cu cei dragi sunt benefice pentru sănătatea emoțională. Pentru a descoperi cât de importante sunt relațiile interpersonale și de grup, te invităm să urmărești podcast-ul Relații fericite într-o lume nefericită. Andreea Raicu, Paul Olteanu.

Visează cu ochii deschiși

Îți amintești zilele de vară din copilărie, în care îți plăcea să visezi de dimineața până seara? Ce-ar fi dacă ți-ai dărui, din când în când, bucuria și răgazul de a readuce în prezent acele momente? 

Ia-ți o pauză în miezul zilei, așază-te confortabil în colțul tău de relaxare preferat din casă, respiră adânc și dă-ți voie să visezi. Conectează-te la amintirile care îți aduc bucurie: înghețata cu aromă de copilărie, zâmbetul celui mai bun prieten, după-amiaza de primăvară în care ai învățat să mergi pe bicicletă. Simte emoția.

Dă-ți voie să te bucuri de astfel de momente ca un copil. 

Bucură-te de frumusețea răsăritului și a apusului ca un copil. Trăiește momentul.
sursă foto: Unsplash

Creează

Poate că obișnuiai cândva să pictezi, să desenezi, să scrii poezii, să faci origami sau să croșetezi. Din cauza timpului sau din alte motive, nu te-ai mai dedicat de multă vreme hobby-ului tău.

Nu e prea târziu să creezi din nou și să te bucuri că o faci. Să intri în starea de flow, așa cum o făceai altădată. Să te lași să creezi fără presiunea perfecționismului. S-o faci pur și simplu, pentru tine și pentru sufletul tău. 

Odată ce dai din nou de gustul unui hobby, s-ar putea să vrei să te reapuci serios de el. 

Deconectează-te de la tehnologie

În loc să scrollezi pe rețelele de socializare în timp ce mănânci, lasă telefonul deoparte și simte fiecare bucățică de mâncare. 

În loc să verifici ultimele aprecieri primite când ești la o întâlnire cu prietenii, lasă telefonul deoparte și fii prezent(ă) în conversație: ascultă ce au de spus, conectează-te cu ei și când sunteți offline, nu doar online. 

În loc să tot verifici căsuța de e-mail înainte de culcare sau în vacanțe, lasă telefonul deoparte și învață să te relaxezi. 

Integrarea unor astfel de obiceiuri nu e, cu siguranță, ușoară. Dar, odată ce te obișnuiești să te bucuri, din când în când și fără nicio vină, de plăcerea de a nu face nimic, îți vei da seama că „ancorarea” în momentul prezent este unul dintre cele mai frumoase daruri pe care ți le-ai fi putut face vreodată. 

Dolce far niente. Un dar pentru sănătatea ta emoțională și spirituală. 

Adelina Bălan