Hygge, secretul danez al fericirii simple. Află cum să te bucuri de viață în fiecare zi

sursă foto: Unsplash

Danezii sunt unul dintre cele mai fericite trei popoare din lume, arată World Happiness Report. Iar dacă analizăm situația din anii anteriori, observăm că aceștia ocupă una dintre primele zece poziții încă din anul 2013, ceea ce ne-ar putea face să credem că danezii au reușit să transforme fericirea într-un stil de viață. 

Nu putem să facem referire la viziunea poporului nordic asupra fericirii fără să ne raportăm la hygge, un concept care se bucură de multă popularitate în întreaga lume și care inspiră și alte popoare să privească micile bucurii ale vieții cu alți ochi: să constate că ele sunt, în esență, adevăratele motive de fericire autentică. 

Dar ce este, de fapt, hygge? Ce înseamnă un stil de viață hygge

Hygge, secretul fericirii simple

Așa cum românescul și iubitul „dor” este intraductibil, așa și „hygge” este greu de tradus printr-un singur cuvânt. Deși nu există un cuvânt în limba română care să-i cuprindă esența, hygge este, de cele mai multe ori, asociat cu starea de confort, atât fizic, cât și emoțional: o carte bună, o pătură pufoasă, o lumânare parfumată, o cină servită în compania unor prieteni pe care nu i-am mai văzut de multă vreme. Hygge înseamnă cămin intim și confortabil, dar și plăcut, frumos, drăguț

Așadar, hygge definește fericirea simplă, autentică, pe care fiecare dintre noi o poate găsi în micile bucurii ale vieții. Cum fericirea poate îngloba o mulțime de mici bucurii, fiecare dintre noi poate să-și găsească propriul hygge: fie într-o carte bună, fie într-o plimbare în inima naturii sau într-o discuție spumoasă cu un om drag. 

Cum să aplici principiile fundamentale hygge în viața ta de zi cu zi

Deși te poți raporta în stilul propriu la hygge, există totuși câteva principii fundamentale după care te-ai putea ghida, astfel încât să începi să privești fericirea dintr-o perspectivă simplă și s-o aduci în viața ta de zi cu zi:

Bucură-te de ce-i simplu

Unele dintre cele mai frumoase bucurii ale vieții sunt simple și… sunt la îndemână, important este să le privești cu ochii sufletului. 

Răsăritul văzut de pe malul mării sau de la fereastra casei, zâmbetul unui copil care te invită să te joci cu el, mișcările codiței câinelui care te-așteaptă să vii acasă în fiecare zi, pachetul cu mâncare primit de la ai tăi, un bilețel de la un coleg de la muncă, apelul telefonic de la un prieten din liceu, fotografia cu tine de când erai mic(ă) și de care uitaseși complet, prima ploaie de toamnă, prima zăpadă, primul pepene mâncat vara, înghețata cu aromă de copilărie – simte și bucură-te de toate aceste lucruri și vei începe să privești fiecare zi cu alți ochi.

Bucură-te de frumusețea răsăriturilor și apusurilor. (sursă foto: Unsplash)

Practică recunoștința

În mod conștient, activ, zilnic. Scrie într-un jurnal lucrurile pentru care simți recunoștință. Poate fi unul singur. La finalul zilei, dacă privești retrospectiv tot ceea ce s-a întâmplat, cu siguranță vei găsi măcar un motiv pentru care ai de ce să simți recunoștință: faptul că te-ai trezit dimineața și ți-ai pregătit un mic dejun de care îți era tare poftă și pe care nu l-ai mai gustat din copilărie, mesajul de la colegul care ți-a mulțumit că l-ai ajutat să se integreze în companie, plimbarea din parc, pe care ai făcut-o în pauză, faptul că ai mai învățat un pic să accepți emoțiile care te făceau, până acum câteva luni, să te simți incofortabil.

Și sesiunile de meditație te pot ajuta să conștientizezi care sunt motivele tale de recunoștință. Pentru a afla mai multe despre beneficiile și tehnicile de meditație, urmărește podcastul Cum să fii fericit într-o lume nefericită. Andreea Raicu, Paul Olteanu

Înconjoară-te cu ce-i frumos

Frumos și simplu. Dacă vei analiza cu atenție stilul de design scandinav, vei observa o mulțime de detalii hygge: lumânări parfumate, lemn natural, obiecte decorative care inspiră confort, culori care creează o atmosferă relaxantă. Acest lucru nu e întâmplător: filosofia daneză hygge este strâns legată de căminul personal, locul în care oamenii își petrec o bună parte din timp mai ales în iernile geroase și întunecate. 

Sigur, nu e musai să-ți reamenajezi întreaga locuință în stil scandinav, dacă nu este momentul și dacă nu te regăsești în acest stil de design interior. 

Ce poți face, însă, este să te inspiri din frumusețea simplă a locuințelor danezilor. De pildă, ai putea renunța la lucrurile care nu îți mai aduc bucurie și care aglomerează spațiul, ai putea să-ți creezi un colț de relaxare unde să citești, să-ți savurezi ceaiul preferat sau să meditezi. 

Din când în când, deconectează-te de la device-uri

Pentru a putea vedea cu adevărat bucuriile simple din jurul tău, pentru a-ți da răgazul necesar de a practica recunoștința, pentru a te conecta la tine, este necesar să te deconectezi, din când în când, de la tehnologie. 

Plimbă-te în natură fără să îți verifici telefonul din 10 în 10 minute, pleacă undeva într-un weekend și renunță la conexiunea la internet, ieși la cină cu un prieten drag și evită să așezi telefonul pe masă încă de când ajungeți la restaurant. 

Tânără liniștită care stă la malul mării cu brațele întinse
Conectează-te la tine.

Deconectează-te de la tehnologie și conectează-te la tine, la cei dragi, la natură. 

Fii prezent(ă) în momentul prezent. 

Bucură-te de ce-i simplu. 

Și fii recunoscător/oare pentru ce-i… (fain și) simplu. 

Adelina Bălan